Pirkanmaan ELY-keskus

Sastamalassa aloitetaan jokimittaukset tulvakartoitusta varten

Jaa

Kokemäenjoen pääuoman yläosalle laaditaan tulvakartta tämän vuoden aikana. Mittausalue ulottuu Äetsän voimalaitoksesta Hartolankosken voimalaitokseen Tyrväällä. Lisäksi kahdelle sivujoelle tehdään erilliset kartat. Tulvakarttojen laatimiseksi mitataan uomaa huhti-toukokuun aikana.

Suuret tulvavirtaamat ovat osoittautuneet Kiikan seudulla haastaviksi. Mittauksilla ja tulvakartoilla selvitetään pahimmat riskialueet. Kuva: Diar Isid.
Suuret tulvavirtaamat ovat osoittautuneet Kiikan seudulla haastaviksi. Mittauksilla ja tulvakartoilla selvitetään pahimmat riskialueet. Kuva: Diar Isid.

Pirkanmaan ELY-keskus laatii parhaillaan tulvakarttaa Sastamalassa Kokemäenjoen yläosalle Äetsän ja Hartolankosken voimalaitosten väliselle alueelle. Kartoitus on jatkoa jo useille aikaisemmille kartoituksille Pirkanmaalla. Tähän mennessä on kartoitettu suurimpien järvien tulva-alueita ja lisäksi Punkalaitumenjoen tulva-alueita.

- Kiikan seudulla on sattunut tällä vuosituhannella useita hankalia tulvatilanteita, vaikka tulvavahingoilta on onneksi vältytty. Tulvatilanteita on koettu joko kasaantuneen hyydepadon tai voimakkaan virtaaman aiheuttamasta vedennoususta, toteaa Pirkanmaan ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid.

Kartoituksesta vastaa Sitowise Oy ja uoman mittaamisesta vastaa Turun yliopiston maantieteen ja geologian laitos. Mittausalue käsittää Kokemäenjoen pääuoman Äetsän ja Hartolankosken vesivoimalaitosten välillä. Ennen pääuomaa aloitetaan mittaukset kahdella pienemmällä jokikohteella, Malvaanojassa ja Kiikanojassa.

- Mittaukset pyritään tekemään pelkästään vesialueella ja tonteilla liikkumista pyritään välttämään. Jos joudutaan liikkumaan asuintalojen lähellä, siitä pyritään informoimaan asukkaita etukäteen, kertoo professori Petteri Alho Turun yliopistosta.

Joissain tapauksissa joudutaan poistamaan vähäisessä määrin rantaryteikköä tai oksia mittauksen helpottamiseksi. Maanomistajia pyydetään olemaan yhteydessä Pirkanmaan ELY-keskukseen, jos mittauksesta on aiheutunut pysyvää vahinkoa omalla ranta-alueella.

- Mittausten jälkeen laaditaan jokimalli, jolla lasketaan vedenkorkeudet eri virtaamatilanteissa. Työssä käytetään eri suuruisia tulvatilanteita, jotta voidaan helpommin tunnistaa ranta-alueen mahdollisia tulvariskejä. Mallinnustyö valmistuu kokonaisuudessaan syyskuussa, toteaa pääsuunnittelija Lauri Harilainen Sitowise Oy:ltä.

- ELY-keskus viimeistelee lopulliset kartat, jotka kuvaavat tulva-alueen laajuutta eri virtaamatilanteissa. Tulvakartat tulevat yleiseen käyttöön Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämien järjestelmien kautta, kertoo vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Tulvakartat suunnittelun ja varautumisen tukena

Mittaukset ja tulvakartat laaditaan Pirkanmaan ELY-keskuksen toimeksiannosta. Kartoitukseen osallistuvat lisäksi Sastamalan kaupunki ja UPM Energy Oy. Mittaustiedoilla laaditaan tulvakartat, jotka palvelevat tulvariskien hallinnan suunnittelua alueella. Jatkossa tarkastellaan tarkemmin mahdollisia tulvariskikohteita ja pyritään edistämään tulvariskien vähentämistoimenpiteitä.

Pirkanmaan ELY-keskus on laatinut viime vuosina tulvakartat lähes kaikille suurimmille järville. Pirkanmaan tulvakartat ovat käytettävissä ymparisto.fi -palvelussa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pääsuunnittelija: Lauri Harilainen, Sitowise Oy, p.040 559 8129

Mittaukset: Petteri Alho, Turun yliopiston maantieteen ja geologian laitos, p. 050 570 8333

Tilaajan edustajat: Diar Isid, p. 0295 036 188 ja Niko Nurhonen, p.0295 036 103, Pirkanmaan ELY-keskus

Kuvat

Suuret tulvavirtaamat ovat osoittautuneet Kiikan seudulla haastaviksi. Mittauksilla ja tulvakartoilla selvitetään pahimmat riskialueet. Kuva: Diar Isid.
Suuret tulvavirtaamat ovat osoittautuneet Kiikan seudulla haastaviksi. Mittauksilla ja tulvakartoilla selvitetään pahimmat riskialueet. Kuva: Diar Isid.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Iso-Längelmävedellä ja Iso-Tarjannevedellä vedenkorkeudet lähes huipussaan - säännöstellyistä järvistä Näsijärven, Pyhäjärven ja Vanajaveden vedenpinnat nousevat vielä kesäkuussa29.4.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Pirkanmaan suurilla luonnontilaisilla järvillä vedenkorkeudet ovat jo lähes huipussaan ja lähtevät viimeistään toukokuun puolessa välissä laskuun. Pienemmillä järvillä huippu on pääasiassa ohitettu ja vedenpinnat ovat jo siirtyneet kesäiseen laskusuuntaansa. Säännöstellyissä järvissä vedenkorkeuden nousu jatkuu toukokuun ajan. Kauvatsanreitillä vettä juoksutetaan poikkeusluvan turvin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme