Sata suomalaista kielellistä elämäkertaa -näyttely avaa ikkunan nyky-Suomen kielimaisemaan

Sata suomalaista kielellistä elämäkertaa -näyttely Helsingin työväenopiston Opistotalon Aulagalleriassa 16.1.–14.2.2019 esittelee suomalaisten elinpiiriä ja kielimaisemaa ja tekee tutuksi erikielisten ja -taustaisten suomalaisten kielellisiä kokemuksia. Näyttelyssä on esillä valokuvia, tekstejä sekä ääni- ja videonäytteitä. Näyttelyn kuvat on ottanut valokuvaaja Sakari Röyskö.
Näyttely on osa Helsingin yliopiston Sata suomalaista kielellistä elämäkertaa -tutkimushanketta, jossa on kerätty yli sadan Suomessa asuvan ihmisen kielellinen elämäkerta haastattelemalla. Haastatellut ovat 6–104-vuotiaita eri puolilla maata asuvia suomen- ja ruotsinkielisiä sekä kielivähemmistöjen edustajia. Haastateltavien valinnassa on otettu huomioon väestöpainotettu alueellinen edustavuus siten, että nyky-Suomen kielellinen moninaisuus saadaan näkyviin.
Haastattelun teemat liittyvät kunkin yksilön asuinhistoriaan, perheeseen, elämänvaiheisiin ja käsityksiin omasta kielenkäytöstä ja kielitaidosta sekä eri kieliin ja kielimuotoihin liittyviin asenteisiin. Haastattelussa on kysytty esimerkiksi, milloin haastateltava on ensi kertaa kiinnittänyt huomiota erilaisiin puhetapoihin, mitä suomen kieli merkitsee hänelle ja mitä kieliä hän osaa.
Haastatteluaineisto on kerätty lukuvuonna 2017–2018 pääosin opiskelijavoimin hankkeeseen liittyvällä kurssilla. Kurssi järjestettiin Helsingin, Itä-Suomen, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistoissa. Aineistoa tutkitaan kielitieteen, kansatieteen, folkloristiikan ja sosiaalipolitiikan menetelmin.
Aineistossa on pyritty uudenlaiseen avoimuuteen: suuri osa haastatelluista on antanut luvan käyttää oikeaa etunimeään, ja näyttelyssä esillä olevat henkilöt antavat omat kasvonsa kielinäytteille. Valokuvaaja Sakari Röyskö on kuvannut osan haastatelluista.
Sata suomalaista kielellistä elämäkertaa -tutkimushankkeen yhteistyökumppaneina ovat toimineet Kielipankki, Svenska litteratursällskapet i Finland ja Kotimaisten kielten keskus, ja se on Koneen Säätiön rahoittama. Näyttely kiertää kevään aikana ainakin Tampereella, Oulussa ja Joensuussa.
Näyttely 16.1.–14.2.2019
Avajaiset ke 16.1. klo 18
Opistotalo, Aulagalleria, 2. krs, Helsinginkatu 26
Näyttely on avoinna ma–pe klo 8–22, la–su klo 9–18.
Luennot ke 16.1.–30.1. klo 17–18.30
Opistotalo, Viipurinsali, 2. krs, Helsinginkatu 26
16.1.
Sata suomalaista kielellistä elämäkertaa -näyttelyn avajaisten luento
Luento klo 17–18 Viipurinsali. Näyttelyn avajaiset klo 18–19 Aulagalleria.
Luennoitsijat hankkeen tutkijat ja valokuvaaja Sakari Röyskö
23.1.
Monikielisyys kielielämäkerroissa, FT Kaarina Mononen
Helsinkiläinen kielielämäkerta, professori Pirkko Nuolijärvi
30.1.
Mikä kielessä ärsyttää?, FT Katri Priiki
Kielellinen kohteliaisuus kielielämäkertojen valossa, dosentti Hanna Lappalainen
Lisätietoja
Hanna Lappalainen, hankkeen johtaja
puh. 050 318 5250
hanna.lappalainen@helsinki.fi
Pirkko Nuolijärvi, hankkeen johtaja
puh. 044 989 9779
pirkko.nuolijarvi@gmail.com
https://blogs.helsinki.fi/100suomalaista/
Näyttely
https://www.facebook.com/events/328109117785572/
Luennot
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mari Larkovirta
viestintäsuunnittelija
puh. 09 310 88599
mari.larkovirta@hel.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Työpajankatu 8
00580 Helsinki
09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä.
Toimialalla on neljä palvelukokonaisuutta ja yhteiset palvelut.
- varhaiskasvatus ja esiopetus
- perusopetus
- lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö
- ruotsinkieliset palvelut
- yhteiset palvelut
Toimintaa ja hallintoa johtaa toimialajohtaja Satu Järvenkallas. Koko toimiala toimii kasvatus- ja koulutuslautakunnan alaisuudessa. Lautakunnassa on suomenkielinen ja ruotsinkielinen jaosto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöstiedote 24.6.202524.6.2025 19:10:06 EEST | Tiedote
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston tiistaina 24. kesäkuuta pidetyn kokouksen päätöstiedote löytyy toimialan verkkosivuilta samoin kuin esityslista. Päätöstiedote Esityslista
Beslutsmeddelande: Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning sammanträdde i kväll 24.6.202524.6.2025 18:20:45 EEST | Pressmeddelande
Protokollet finns på sektorns webbplats.
Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 24.6.202519.6.2025 15:12:41 EEST | Tiedote
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 24. kesäkuuta klo 16.30. Jaoston esityslistalla on muun muassa päätösesitys Helsingin esiopetuksen opetussuunnitelmasta 1.8.2025 alkaen sekä päätösesitys esiopetuksen toimipaikoista toimintavuodelle 2025-2026. Lisäksi jaosto käsittelee päätöstä Helsingin kaupungin suomenkielisen perusopetuksen opetussuunnitelman lukujen 1–8 muuttamisesta. Näihin ja muihin kokouksen esityksiin pääsee tutustumaan kasvatuksen ja koulutuksen verkkosivuilla. Jaoston kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.
Päätöstiedote kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksesta 17.6.17.6.2025 19:42:57 EEST | Tiedote
Lautakunnan tiistaina 17. kesäkuuta pidetyn kokouksen päätöstiedote on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksen esityslista on saatavilla toimialan verkkosivuilta.
Från och med augusti kommer Helsingfors grundskolor att ha nya riktlinjer för elevernas användning av smarttelefoner och andra mobila enheter16.6.2025 08:44:25 EEST | Pressmeddelande
De ändringar i lagen om grundläggande utbildning som begränsar användningen av telefoner och andra mobila enheter träder i kraft den 1 augusti 2025. Med mobila enheter avses bland annat smarttelefoner, pekdatorer, smartklockor och hörlurar. I Helsingfors stads skolor har det redan tidigare varit förbjudet att använda telefoner under lektionerna. I förskolan behöver eller använder barnen inte egna smarta enheter.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme