Satakunnan ELY-keskus

Satakunnan elinkeinoelämän ja työllisyyden näkymät ovat parantuneet

Jaa

Kevään 2021 Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksen arvioiden mukaan Satakunnan teollisuuden ja muun elinkeinoelämän lähiajan näkymät ovat varovaisen myönteiset. Maakunnassa investoidaan merkittävästi, mikä vahvistaa uskoa elinkeinoelämän näkymien paranemiseen. Myös työttömyyden arvioidaan alenevan seuraavan vuoden aikana. Katsauksen arviot on tuotettu maalis-huhtikuussa 2021. Tämän jälkeen on saatu Satakunnassa lukuisia positiivisia uutisia, jotka indikoivat talouden elpymistä.

Satakunnan vientivetoisen talouden kehitys riippuu vahvasti siitä, kuinka nopeasti koronasta johtuvia rajoituksia päästään purkamaan ja miten tilanne keskeisillä vientimarkkina-alueilla kehittyy. Parantuneiden odotusten taustalla on oletus koronarokotusten ripeästä etenemisestä ja sen myötä tautitilanteen helpottumisesta sekä rajoitusten purkamisesta.

Hyviä merkkejä on kuitenkin olemassa, sillä alueen pk-yritysten suhdannenäkymät ovat kääntyneet plussalle. Lisäksi Satakunnan tärkeimmän teollisuuden haaran, teknologiateollisuuden elpyminen on Suomessa käynnistynyt jo viime vuoden lopulla. Alueen meriteollisuudessa Rauma Marine Constructionsin tilanne näyttää valoisalta. Yhtiön tilauskanta ulottuu pitkälle kuluvan vuosikymmenen puoliväliin ja vastikään on varmistunut myös kahden uuden matkustaja-autolautan tilaus.

Alueen suuret teolliset ja infrastruktuuriin kohdistuvat investoinnit, kuten Metsä Fibren Rauman saha ja BASFin akkumateriaalitehdas Harjavallassa, ovat edenneet suunnitellusti. Uusista merkittävistä investointihankkeista ja saaduista tilauksista on raportoitu ympäri maakuntaa, esim. Nornickelin uutinen nikkelintuotantokapasiteetin merkittävästä laajennuksesta ja mm. Cimcorpin tilauskannan vahvistuminen. Myös bio- ja kiertotalouteen liittyviä, mittavia investointiaikeita on vireillä mm. Porissa ja Raumalla Critical Metalsin, Bioenergon ja Metsä Fibren toimesta.

Tapahtuma- ja kulttuurialan osalta tuleva kesä näyttää hyvin epävarmalta. Pori Jazz ilmoitti viime viikolla kuluvan kesän festivaalin peruuntumisesta. SuomiAreenan on jo aiemmin ilmoitettu toteutuvan hybridiversiona epidemiatilanteen ehdoilla. Em. tapahtumien talousvaikutukset olisivat normitilanteessa toteutuessaan merkittävät, esim. Pori Jazzin vaikutus aluetalouteen on arvioitu vuosittain työllisyyteen noin 150 henkilötyövuodeksi ja rahallisesti tapahtuma tuo aluetalouteen noin 27 miljoonaa euroa.

Osaavan työvoiman saatavuus on joillain aloilla edelleen ongelmallista, vaikka rekrytointiongelmat ovatkin hieman lieventyneet aiemmasta. Satakunnan pitkän ajan haasteet työvoiman saatavuuteen liittyen, kuten esimerkiksi yliopistotasoisen koulutuksen vähäisyys tai työikäisen väestön väheneminen, ovat myös ennallaan.

Työttömien työnhakijoiden määrä on Satakunnassa vielä korkeammalla tasolla kuin ennen koronakriisiä. Etenkin lomautettuja on edelleen huomattavasti tavanomaista enemmän. Lisäksi muun työttömyyden rakenteen vaikeutumisesta kielii se, että pitkäaikaistyöttömien määrä on selvästi kasvanut. Näyttää siltä, että työttömyys alenee Satakunnassa lähikuukausina melko hitaasti. Työllisyyden nopeampi paraneminen edellyttäisi talouden pääsemistä selvemmin kasvu-uralle ja sitä kautta työvoiman kysynnän kasvun voimistumista. Positiivisena signaalina on se, että työnvälitykseen tulleita uusia työpaikkoja on alkuvuoden aikana avautunut enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Alueelliset arviot talouden ja työllisyyden kehityksestä kootaan ELY-keskusten johdolla kaksi kertaa vuodessa yhteistyössä TE-toimiston ja muiden alueen kehittäjä- ja rahoittajaorganisaatioiden kanssa. Satakunnassa alueellisten kehitysnäkymien kokoamiseen osallistuvat ELY-keskuksen ja Satakunnan TE-toimiston lisäksi Satakuntaliitto, Rauman seudun kunnat, Pohjois-Satakunnan kunnat, Prizztech Oy, Finnvera Oyj:n Lounais-Suomen alue, Satakunnan Yrittäjät ry, Satakunnan Teknologiateollisuus ry, Satakunnan ja Rauman kauppakamarit sekä alueen oppilaitoksista WinNova, Sataedu, Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Porin yliopistokeskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylijohtaja Marja Karvonen, puh. 0295 022 111, marja.karvonen(at)ely-keskus.fi

Työmarkkina-asiantuntija Hannu Ahvenjärvi, puh. 0295 022 114, hannu.ahvenjarvi(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan ELY-keskus
Yrjönkatu 20
28100 Pori

0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Maatalouden investointeihin tälle vuodelle 25 miljoonan euron lisärahoitus elpymisvaroista.9.9.2021 10:20:55 EEST | Tiedote

Lisärahoitus tulee käyttöön 15.8. päättyneen investointitukijakson, sekä myös vuoden viimeisen, 15.10. päättyvän tukijakson päätöksentekoon. 15.8. päättyneellä tukijaksolla elpymisvaroista avustusta haettiin yhteensä 8,3 miljoonaa euroa, josta Satakunnan osuus on 250 000 euroa. 15.10. päättyvälle tukijaksolle elpymisvaroja jää vielä runsaasti jaettavaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme