Satakunnan ELY-keskus

Satakunnassa tutkinnon suorittaneet työllistyvät hyvin omaan maakuntaan

Jaa

Satakunnan oppilaitoksissa eri koulutusasteilla tutkinnon suorittaneet sijoittuvat hyvin työmarkkinoille. Enemmistö valmistuneista myös jää Satakuntaan, sillä maakunnan koulutusrakenne vastaa hyvin alueen elinkeinoelämän tarpeisiin. Tiedot käyvät ilmi Satakunnan ELY-keskuksen julkaisemasta Jatkuvan oppimisen Satakunta -raportista.

Valmistuneiden sijoittuminen hyvällä tasolla kaikilla koulutusasteilla

Satakunnan yli 15-vuotiaasta väestöstä toisen asteen koulutuksen on suorittanut 71 prosenttia (koko maa 72,8 %) ja korkea-asteen tutkinnon 26,2 prosenttia väestöstä (koko maa 32,2 %). Satakunnan ammatillisissa oppilaitoksissa suoritettiin vuosina 2016-2019 noin 12 400 tutkintoa. Korkea-asteen tutkintoja suoritettiin yhteensä noin 7 300, joista noin 70 prosenttia oli ammattikorkeakoulututkintoja ja noin 30 prosenttia yliopistotutkintoja.

Ammatillisen toisen asteen tutkinnon suorittaneista 75 prosenttia oli valmistumisen jälkeen työllisiä tai työllisiä opiskelijoita. Valmistuneista kolme neljästä jäi Satakuntaan. Korkean asteen tutkinnon suorittaneista enemmän kuin neljä viidestä oli valmistumisen jälkeen työllisiä tai työllisiä opiskelijoita. Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneista hieman yli puolet ja yliopistokoulutuksen suorittaneista noin 40 prosenttia jäi valmistumisen jälkeen Satakuntaan.

- Satakunnan oppilaitosten sijoittumisluvut ovat tärkeä positiivinen signaali alueen tulevan kehityksen ja kehittämisen kannalta. Sijoittumisluvut ovat kaikilla koulutusasteilla hyviä. Tämä lisää uskoa tulevaisuuteen, sillä alueen väestön koulutustaso on lähtökohtaisesti koko maan keskiarvoa alhaisempi, toteaa yksikön päällikkö Maija Saari.

Haastatellut pääosin tyytyväisiä maakunnan koulutustarjontaan

Selvitystyön yhteydessä haastateltiin myös oppilaitosten, kehittäjäorganisaatioiden ja yritysten edustajia. Haastattelujen avulla kerättiin näkemyksiä siitä, minkälaisia odotuksia ja kehittämistarpeita koulutukseen ja jatkuvaan oppimiseen Satakunnassa kohdistuu. Haastateltavat olivat pääosin tyytyväisiä maakunnan koulutustarjontaan ja sen kohdentumiseen. Tätä tukevat myös oppilaitoksista valmistuneiden hyvä työllistyminen.

- Erityisesti toisen asteen koulutus koetaan elintärkeäksi maakunnan elinkeinoelämän työvoiman saatavuuden näkökulmasta. Haasteeksi koettiin yhteisen osaamistarpeiden ennakoinnin sirpaleisuus. Myös tiedon välittämisessä yrityksille tarjolla olevista koulutusvaihtoehdoista ja muista osaamisen kehittämisen mahdollisuuksista nähtiin parannettavaa, tiivistää Maija Saari.

Jatkuvan oppimisen Satakunta -raportti sisältää lukuisia karttoja, taulukoita, kuvia ja graafeja Satakunnan eri koulutusasteilta valmistuneiden sijoittumisesta työmarkkinoilla ja alueille. Tilastoanalyysin tiedot perustuvat pääosin Tilastokeskuksen Sijoittumispalvelut-tietokantaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yksikön päällikkö Maija Saari, Satakunnan ELY-keskus, puh. 0295 022 116, maija.saari@ely-keskus.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan ELY-keskus
Yrjönkatu 20
28100 Pori

0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Kaikki kuluvana vuonna Satakunnassa oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat on sijoitettu Poriin29.9.2022 14:15:23 EEST | Tiedote

Oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita on sijoitettu 29.9.2022 mennessä Satakunnan ELY-keskukselle tehtyjen kuntasijoitushakemusten perusteella 21 henkilöä. Kaikki sijoitukset on tehty Poriin. Sijoitetut ovat kansalaisuudeltaan irakilaisia ja afganistanilaisia. Lokakuussa Poriin on tulossa ryhmä kiintiöpakolaisia, joiden vastaanottamiselle Porin kaupunki on antanut suostumuksensa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme