Satakuntalaisyritykset näkevät kansainvälisen työvoiman yhtenä ratkaisuna osaajapulaan

Satakunnan ELY-keskuksen ja Satakuntaliiton keväällä 2022 Aluekehittämisen Konsulttitoimisto MDI:ltä tilaamasta raportista "Satakunnan maahanmuuttovirrat tilastojen valossa" käy ilmi, että ulkomaisen muuttovoiton kaksin- tai kolminkertaistaminen tasapainottaisi Satakunnan ennakoidun väestön vähentymisen vuoteen 2040 mennessä.
Alueellisen kehittämistyön tueksi Satakunnan ELY-keskus teetti yhdessä Satakunnan TE-toimiston, Porin ja Rauman kaupunkien sekä Satakuntaliiton kanssa marras-joulukuussa 2022 puhelinkartoituksen Satakunnan alueen keskeisten työvoimapula- ja kärkialojen yrityksiin. Kartoituksen tavoitteena oli kerätä tietoa alueen yritysten ja työnantajien työvoimatilanteesta sekä näkemyksiä kansainvälisestä rekrytoinnista. Innolink Group Oy:n toteuttamassa tutkimuksessa haastateltiin yhteensä 201 satakuntalaista yritystä. Kartoitus kytkeytyy valtakunnalliseen Talent Boost -toimenpideohjelmaan.
Rekrytointihaasteet hidastavat yritysten kasvuhalukkuutta
Suurin osa puhelinkartoitukseen osallistuneista satakuntalaisista yrityksistä oli kasvuhaluisia ja ilmoitti, että yrityksellä on rekrytointitarpeita tällä hetkellä tai lähitulevaisuudessa. Rekrytointitarpeita nyt tai seuraavan vuoden sisällä on erityisesti teknologia- ja muuta valmistavaa teollisuutta sekä terveys- ja sosiaalipalveluja edustavilla yrityksillä.
Samaan aikaan reilusti yli puolet haastatelluista yrityksistä kertoo kokeneensa haasteita rekrytoinnissa. Haasteeksi koettiin erityisesti oikeanlaisen työvoiman löytäminen ja työvoiman saatavuus. Satakuntalaiset yritykset pystyvät kuitenkin pitämään hyvin kiinni työntekijöistään, sillä suurin osa vastaajista kertoi, ettei ole kokenut haasteita työntekijöiden pysyvyydessä.
Kansainvälinen työvoima nähdään mahdollisuutena
Haastatelluista yrityksistä hieman yli puolet työllistää tällä hetkellä tai on aikaisemmin työllistänyt kansainvälistä työvoimaa. Erityisesti teknologian, teollisuuden sekä majoitus- ja ravitsemisalan yritykset ovat jo hyödyntäneet kansainvälistä työvoimaa. Suurin osa Satakuntaan palkatuista kansainvälisistä osaajista on muista EU-maista.
Kansainvälinen työvoima nähdään myös Satakunnassa yhtenä mahdollisena ratkaisuna osaajapulaan, sillä noin puolet vastaajista voisi jo tällä hetkellä harkita vastaavansa työvoimapulaan palkkaamalla kansainvälisiä osaajia. Haastatelluista yrityksistä lähes 80 % ilmaisi olevansa ehdottomasti tai mahdollisesti halukkaita rekrytoimaan kansainvälisiä osaajia tulevaisuudessa. Vastaajista yli puolet voisi harkita harjoittelupaikan tarjoamista alueella opiskelevalle kansainväliselle tutkinto-opiskelijalle.
– Kansainvälinen työvoima tulee osaajapulan vuoksi lisääntymään lähivuosina todennäköisesti koko Suomessa. Myös Satakunnassa on syytä laajasti pohtia, miten voimme tukea alueen yrityksiä tässä muutoksessa ja millaisilla konkreettisilla palveluilla voimme tukea kansainvälisten osaajien asettautumista uudelle kotipaikkakunnalle, sanoo kehittämisasiantuntija Elina Iso-Oja Satakunnan ELY-keskuksesta.
Kielikoulutukselle ja asettautumispalveluiden kehitykselle tilausta
Kielitaidon puute oli vastaajien mielestä selkeästi suurin este tai haaste kansainvälisen työvoiman käytölle. Työntekijöiden kielitaidon puute oli erityisesti asiakas- ja turvallisuusnäkökulmista yleisin peruste, miksi ulkomaista työvoimaa ei vielä ollut harkittu yrityksessä.
– ELY-keskuksen tarjoama Työpaikkasuomi-kielikoulutus vastaa juuri tähän tarpeeseen ja on räätälöitävissä yrityksen omiin tarpeisiin. Kansainvälisen rekrytoinnin tukipalveluiden tunnettuuden kasvattamiseksi on tarpeellista jatkaa määrätietoista työtä yhdessä sidosryhmiemme kanssa, toteaa Satakunnan ELY-keskuksen Työllisyys-, yrittäjyys- ja osaaminen -yksikön päällikkö Maija Saari.
Vain muutama haastatelluista satakuntalaisista yrityksistä oli hankkinut kansainvälisen työntekijän maahantulon tueksi relokaatiopalveluja. Kansainvälistä työvoimaa hyödyntävistä yrityksistä yli 40 % tuki itse kansainvälisen osaajan asettautumista uudelle kotipaikkakunnalle.
Yritykset toivoivat kielikoulutuksen ohella tukea julkisilta toimijoilta erityisesti kansainvälisten osaajien asettautumiseen liittyen. Konkreettisia toiveita ilmaistiin muun muassa tukeen asunto- ja viranomaisasioissa, perheen tarpeissa sekä uuteen yhteiskuntaan ja työkulttuuriin perehdyttämisessä.
Työ- ja koulutusperusteisen maahanmuuton edistämistoimia jatketaan vuoden 2023 aikana muun muassa teemaan keskittyvillä työpajoilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ylijohtaja Marja Karvonen, Satakunnan ELY-keskus, puh. 0295 022 111
Yksikön päällikkö Maija Saari, Satakunnan ELY-keskus, puh. 0295 022 116
Kehittämisasiantuntija Elina Iso-Oja, Satakunnan ELY-keskus, puh. 0295 022 028
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
Innolink Group Oy:n laatiman raportin lähetämme pdf-muodossa pyynnöstä. Pyynnöt voi lähettää sähköpostitse Elina Iso-Ojalle.
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

Yrjönkatu 20
28100 Pori
0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan lähiajan talous- ja työllisyysnäkymät ovat vaisut25.5.2023 09:37:53 EEST | Tiedote
Voimakkaimman kasvun aika Satakunnan taloudessa näyttää olevan ohi, eikä elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tilanteen odoteta seuraavan puolen vuoden aikana paranevan. Myös työttömyyden lasku on pysähtynyt. Satakunnan elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden näkymiä on arvioitu kevään Alueelliset kehitysnäkymät -raportissa.
Satakunnassa 8 350 työtöntä työnhakijaa huhtikuussa24.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Satakunnassa oli huhtikuun lopussa 8 350 työtöntä työnhakijaa, mikä on noin 110 henkeä (1,4 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kuukautta aiemmasta työttömien määrä väheni 530 hengellä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli huhtikuussa 8,7 %.
Satakunnassa 8 880 työnhakijaa maaliskuussa26.4.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Satakunnassa oli maaliskuun lopussa 8 880 työtöntä työnhakijaa, mikä on noin 90 henkeä (1,0 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kuukautta aiemmasta työttömien määrä väheni 370 hengellä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli maaliskuussa 9,3 %.
Satakunnan ELY-keskus onnistui jälleen asiakastyössä, palvelutyytyväisyystulokset kertovat tyytyväisyydestä25.4.2023 08:22:53 EEST | Tiedote
ELY-keskuksen toimintaa kehitettiin vuoden 2022 aikana jalkauttamalla henkilöstölle asiakaskokemusajattelua ja rakentamalla yritysasiakkuuksien hoidon toimintamalli. Koronapandemian aikana opitut etätyöskentelytaidot sekä virtuaaliset ja sähköiset palvelut tulivat jäädäkseen samoin kuin vuorovaikutteisen hybridityön toimintamallit.
Satakunnassa 9250 työtöntä työnhakijaa helmikuussa21.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Satakunnassa oli helmikuun lopussa 9 250 työtöntä työnhakijaa, mikä on noin 40 henkeä (0,5 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kuukautta aiemmasta työttömien määrä väheni vajaalla 200 hengellä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli helmikuussa 9,7 %.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme