Satakunnan ELY-keskus

Satakuntalaisyritykset näkevät kansainvälisen työvoiman yhtenä ratkaisuna osaajapulaan

Jaa
Useimmilla satakuntalaisilla yrityksillä on haasteita rekrytoinnissa. Noin puolet harkitsee kansainvälistä työvoimaa ratkaisuna osaajapulaan. Kolmella viidestä haastatellusta yrityksestä on kokemusta kansainvälisen työvoiman käytöstä ja neljä viidestä voisi olla valmis rekrytoimaan kansainvälisiä osaajia tulevaisuudessa. Yritykset toivovat tukea erityisesti kansainvälisten osaajien kielikoulutukseen ja asettautumiseen. Tulokset selviävät alueen yrityksille tehdyistä puhelinhaastatteluista.

Satakunnan ELY-keskuksen ja Satakuntaliiton keväällä 2022 Aluekehittämisen Konsulttitoimisto MDI:ltä tilaamasta raportista "Satakunnan maahanmuuttovirrat tilastojen valossa" käy ilmi, että ulkomaisen muuttovoiton kaksin- tai kolminkertaistaminen tasapainottaisi Satakunnan ennakoidun väestön vähentymisen vuoteen 2040 mennessä.

Alueellisen kehittämistyön tueksi Satakunnan ELY-keskus teetti yhdessä Satakunnan TE-toimiston, Porin ja Rauman kaupunkien sekä Satakuntaliiton kanssa marras-joulukuussa 2022 puhelinkartoituksen Satakunnan alueen keskeisten työvoimapula- ja kärkialojen yrityksiin. Kartoituksen tavoitteena oli kerätä tietoa alueen yritysten ja työnantajien työvoimatilanteesta sekä näkemyksiä kansainvälisestä rekrytoinnista. Innolink Group Oy:n toteuttamassa tutkimuksessa haastateltiin yhteensä 201 satakuntalaista yritystä. Kartoitus kytkeytyy valtakunnalliseen Talent Boost -toimenpideohjelmaan.

Rekrytointihaasteet hidastavat yritysten kasvuhalukkuutta

Suurin osa puhelinkartoitukseen osallistuneista satakuntalaisista yrityksistä oli kasvuhaluisia ja ilmoitti, että yrityksellä on rekrytointitarpeita tällä hetkellä tai lähitulevaisuudessa. Rekrytointitarpeita nyt tai seuraavan vuoden sisällä on erityisesti teknologia- ja muuta valmistavaa teollisuutta sekä terveys- ja sosiaalipalveluja edustavilla yrityksillä.

Samaan aikaan reilusti yli puolet haastatelluista yrityksistä kertoo kokeneensa haasteita rekrytoinnissa. Haasteeksi koettiin erityisesti oikeanlaisen työvoiman löytäminen ja työvoiman saatavuus. Satakuntalaiset yritykset pystyvät kuitenkin pitämään hyvin kiinni työntekijöistään, sillä suurin osa vastaajista kertoi, ettei ole kokenut haasteita työntekijöiden pysyvyydessä.

Kansainvälinen työvoima nähdään mahdollisuutena

Haastatelluista yrityksistä hieman yli puolet työllistää tällä hetkellä tai on aikaisemmin työllistänyt kansainvälistä työvoimaa. Erityisesti teknologian, teollisuuden sekä majoitus- ja ravitsemisalan yritykset ovat jo hyödyntäneet kansainvälistä työvoimaa. Suurin osa Satakuntaan palkatuista kansainvälisistä osaajista on muista EU-maista.

Kansainvälinen työvoima nähdään myös Satakunnassa yhtenä mahdollisena ratkaisuna osaajapulaan, sillä noin puolet vastaajista voisi jo tällä hetkellä harkita vastaavansa työvoimapulaan palkkaamalla kansainvälisiä osaajia. Haastatelluista yrityksistä lähes 80 % ilmaisi olevansa ehdottomasti tai mahdollisesti halukkaita rekrytoimaan kansainvälisiä osaajia tulevaisuudessa. Vastaajista yli puolet voisi harkita harjoittelupaikan tarjoamista alueella opiskelevalle kansainväliselle tutkinto-opiskelijalle.

– Kansainvälinen työvoima tulee osaajapulan vuoksi lisääntymään lähivuosina todennäköisesti koko Suomessa. Myös Satakunnassa on syytä laajasti pohtia, miten voimme tukea alueen yrityksiä tässä muutoksessa ja millaisilla konkreettisilla palveluilla voimme tukea kansainvälisten osaajien asettautumista uudelle kotipaikkakunnalle, sanoo kehittämisasiantuntija Elina Iso-Oja Satakunnan ELY-keskuksesta.

Kielikoulutukselle ja asettautumispalveluiden kehitykselle tilausta

Kielitaidon puute oli vastaajien mielestä selkeästi suurin este tai haaste kansainvälisen työvoiman käytölle. Työntekijöiden kielitaidon puute oli erityisesti asiakas- ja turvallisuusnäkökulmista yleisin peruste, miksi ulkomaista työvoimaa ei vielä ollut harkittu yrityksessä.

– ELY-keskuksen tarjoama Työpaikkasuomi-kielikoulutus vastaa juuri tähän tarpeeseen ja on räätälöitävissä yrityksen omiin tarpeisiin. Kansainvälisen rekrytoinnin tukipalveluiden tunnettuuden kasvattamiseksi on tarpeellista jatkaa määrätietoista työtä yhdessä sidosryhmiemme kanssa, toteaa Satakunnan ELY-keskuksen Työllisyys-, yrittäjyys- ja osaaminen -yksikön päällikkö Maija Saari.

Vain muutama haastatelluista satakuntalaisista yrityksistä oli hankkinut kansainvälisen työntekijän maahantulon tueksi relokaatiopalveluja. Kansainvälistä työvoimaa hyödyntävistä yrityksistä yli 40 % tuki itse kansainvälisen osaajan asettautumista uudelle kotipaikkakunnalle.

Yritykset toivoivat kielikoulutuksen ohella tukea julkisilta toimijoilta erityisesti kansainvälisten osaajien asettautumiseen liittyen. Konkreettisia toiveita ilmaistiin muun muassa tukeen asunto- ja viranomaisasioissa, perheen tarpeissa sekä uuteen yhteiskuntaan ja työkulttuuriin perehdyttämisessä.

Työ- ja koulutusperusteisen maahanmuuton edistämistoimia jatketaan vuoden 2023 aikana muun muassa teemaan keskittyvillä työpajoilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylijohtaja Marja Karvonen, Satakunnan ELY-keskus, puh. 0295 022 111


Yksikön päällikkö Maija Saari, Satakunnan ELY-keskus, puh. 0295 022 116


Kehittämisasiantuntija Elina Iso-Oja, Satakunnan ELY-keskus, puh. 0295 022 028


Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi


Innolink Group Oy:n laatiman raportin lähetämme pdf-muodossa pyynnöstä. Pyynnöt voi lähettää sähköpostitse Elina Iso-Ojalle.

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan ELY-keskus
Yrjönkatu 20
28100 Pori

0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme