Suomen metsäkeskus

Satelliittiseuranta auttaa metsälain valvonnassa

Jaa

Suomen metsäkeskus on mukana hankkeessa, jossa seurataan metsien hakkuita satelliittiteknologian avulla. Metsäkeskus on verrannut satelliittikuvausaineistoa metsänkäyttöilmoituksiin ja tarkastanut niissä havaittuja eroavaisuuksia maastossa. Pilotin tulokset ovat lupaavia. Satelliittikuvien avulla voidaan parantaa metsälain valvontaa ja kohdentaa maastotarkastuksia vaikuttavimpiin kohteisiin.

Metsäkeskus sai alkukesästä käyttöönsä ensimmäisiä satelliittikuvausaineistoja hakkuista, jotka on toteutettu syksyn 2015 ja syksyn 2016 välisenä aikana. Ensimmäisten kuvausaineistojen perusteella oli pääteltävissä, ettei kaikilta hakkuukohteilta ollut jätetty metsänkäyttöilmoitusta. Kun eroavuuksia satelliittikuvien ja tehtyjen metsänkäyttöilmoitusten välillä tarkistettiin maastossa, laiminlyöntejä löytyi ennakoitua vähemmän.

Satelliitti kuvasi aineistoa Liperistä, Ähtäristä, Parikkala-Savonlinna-seudulta ja Uudeltamaalta neljältä pilottialalta, joilla oli tehty hakkuita edellisinä vuosina. Metsäkeskuksen tarkastuksessa selvisi, että metsänkäyttöilmoitusta ei ollut toimitettu 73 metsikkökuviolta, joiden yhteispinta-ala oli 122 hehtaaria. Satelliitin kuvaamilta aloilta saapuu vuosittain 21 000 metsänkäyttöilmoitusta 27 000 hehtaarilta. Tarkastuksissa havaittujen laiminlyöntien osuus on noin 0,3 prosenttia tästä määrästä.

Ilmoitusten laiminlyöntiin ei näyttäisi liittyvän tahallisuutta. Ainoastaan yhdellä kohteella epäillään, että ilmoitus on tietoisesti jätetty toimittamatta.

- Muiden laiminlyöntien taustalla näyttää olleen inhimillisiä ja tietoteknisiä virheitä. Asiaan on nyt puututtu, ja metsäalan yritykset ovat hyödyntäneet pilotin tuloksia omassa laatutyössään sekä tarkentaneet ohjeistuksiaan, kertoo rahoituksen ja tarkastuksen palvelupäällikkö Aki Hostikka Suomen metsäkeskuksesta.

Menetelmä tukee metsälain valvontatyötä

Metsäkeskuksen testaama satelliittiseurantamenetelmä tuo läpinäkyvyyttä metsien hakkuisiin ja on samalla hyvä työkalu metsälain valvontaan. Satelliittierotuskuvista voidaan havaita hakkuiden aiheuttamat muutokset metsäpeitteeseen. Kuvausaineistot antavat tietoa, jonka avulla Metsäkeskus pystyy kohdentamaan maastotarkastuksia oikeisiin ja vaikuttavimpiin kohteisiin.

- Valvonnan painopistettä voidaan siirtää nykyistä enemmän metsässä tapahtuneiden toimenpiteiden ja niiden laadun seurantaan. Myös monimuotoisuuden ja luontoarvojen säilymistä hakkuualoilla pystytään seuraamaan jatkossa entistä paremmin. Tehokkaasta lainvalvonnasta on hyötyä koko metsäalalle, Hostikka sanoo.

Satelliittiseurantaa kehitetään edelleen ensi vuonna, ja se on tarkoitus ottaa käyttöön koko maassa vuonna 2019. Metsäkeskus testaa menetelmää hallituksen Metsätieto ja sähköiset palvelut –kärkihankkeessa, jossa mukana ovat myös VTT, Satellio, Luke ja Syke.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna Rakemaa
metsäjohtaja
Suomen metsäkeskus
p. 040 352 9080
anna.rakemaa(at)metsakeskus.fi

Aki Hostikka
rahoituksen ja tarkastuksen palvelupäällikkö
Suomen metsäkeskus
p. 050 406 8987
aki.hostikka(at)metsakeskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen metsäkeskus
Suomen metsäkeskushttps://www.metsakeskus.fi

Metsäkeskuksen tehtävänä on edistää metsätaloutta ja alan elinkeinoja ja neuvoa metsänomistajia metsien ja metsäluonnon hoidossa sekä hyödyntämisessä. Metsäkeskus myös kerää ja jakaa tietoa Suomen metsistä sekä valvoo metsälainsäädännön noudattamista. Metsäkeskuksen toimintaa ohjaa ja valvoo maa- ja metsätalousministeriö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen metsäkeskus

Drivningsduglighetskartor underlättar planeringen av virkesdrivningen13.11.2017 10:00Tiedote

Finlands skogscentrals nya drivningsduglighetskartor underlättar virkesdrivningen året om och planeringen av den. Skogsmaskinföretagare kan på kartorna kontrollera var terrängen är stark nog för att bära drivningsmaskinerna. Också terräng- och beståndsskadorna minskar när drivningsarbetet görs på objekt som till föret är lämpliga för det. Drivningsduglighetskartorna har utvecklats tillsammans med skogsbranschens aktörer i spetsprojektet Fram för trä och nya skogsprodukter. Kartorna har producerats av Arbonaut Oy.

Korjuukelpoisuuskartat helpottavat puunkorjuun suunnittelua13.11.2017 10:00Tiedote

Suomen metsäkeskuksen uudet korjuukelpoisuuskartat helpottavat ympärivuotista puunkorjuuta ja sen suunnittelua. Metsäkoneyrittäjät voivat tarkastaa kartoilta, missä maasto kantaa korjuukalustoa. Myös maasto- ja puustovauriot vähenevät, kun korjuutöitä tehdään keliolosuhteiltaan sopivissa kohteissa. Korjuukelpoisuuskarttoja on kehitetty yhteistyössä metsäalan toimijoiden kanssa Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä –kärkihankkeessa. Kartat on tuottanut Arbonaut Oy.

Skogsägarens naturvårdsmål kartläggs med nytt verktyg7.11.2017 10:00Tiedote

De flesta skogsägare vill värna om naturvärdena i sin skog, men behöver information och skogsexperters syn på naturvårdsmetoder som stöd för sina beslut. I projektet Monimetsä finansierat av Jord- och skogsbruksministeriet prövar man en verksamhetsmodell där skogsproffsen kartlägger skogsägarnas naturönskemål och åskådliggör naturvårdsmetoderna i ekonomiskogarna med en ny checklista och ett nytt rådgivningsverktyg.

Metsänomistajien luonnonhoitotavoitteet esiin uudella työkalulla7.11.2017 10:00Tiedote

Suuri osa metsänomistajista haluaa vaalia luontoarvoja omissa metsissään, mutta tarvitsee päätöstensä tueksi tietoa ja ammattilaisten näkemystä sopivista luonnonhoidon menetelmistä. Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa Monimetsä-hankkeessa kokeillaan toimintamallia, jossa metsäammattilaiset selvittävät metsänomistajien luontotoiveita ja havainnollistavat talousmetsien luonnonhoidon keinoja uuden tarkistuslistan ja neuvontatyökalun avulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme