Suomen Kuntaliitto / Finlands KommunförbundSuomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Sätt stenfoten i skick! Social- och hälsotjänsterna på basnivå måste fungera

Dela

Kommunförbundet, Läkarförbundet, Tandläkarförbundet, Tehy, SuPer och Talentia ordnar 17.12.2019 det gemensamma seminariet Kivijalka kuntoon på Kommunernas hus i Helsingfors. Seminariet fokuserar på lösningar för krisen inom primärvården och kommunernas socialservice. Välfungerande service är till fördel för alla, konstaterar arrangörerna i ett gemensamt uttalande.

”Att rädda den offentliga primärvården borde betraktas som en gemensam hederssak. Jämlik och fungerande basservice utgör stenfoten för ett fungerande hälsovårdssystem. Det första steget är att tillgången till vård underlättas genom vårdgarantin”, säger Läkarförbundets ordförande Samuli Saarni

Basservicen behöver mer resurser. Ur klienternas och patienternas synvinkel är det viktigt att utveckla multiprofessionellt arbete och samarbete mellan olika aktörer.

”Statsandelarna för kommunal basservice har skurits ned under tidigare år och kommunernas ekonomi har stora svårigheter, vilket syns i social- och hälsovården. I stället för kortfristig projektfinansiering behöver kommunerna nu en bestående basfinansiering för att de steg för steg ska nå målet”, säger Kommunförbundets direktör för social- och hälsovård Tarja Myllärinen.

”I en kundorienterad verksamhet krävs det att man modigt ser över arbetsfördelningen mellan den yrkesutbildade personalen och slopar överlappande verksamhet. De goda erfarenheterna från bl.a. mottagningarna hos sjukskötare, hälsovårdare och barnmorskor samt fysioterapeuters direktmottagningar förbättrar tillgången på vård”, säger Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.

Betydelsen hos en ändamålsenlig arbetsfördelning betonas också av Jytys ordförande Maija Pihlajamäki.

”De stödtjänster som behövs i social- och hälsovårdssektorn utgör en betydande del av en välfungerande vårdreform. Ställningen för den personal som tillhandahåller stödtjänster bör ha en central roll i reformen.”

Stor betydelse för de anställda i branschen har ledarskapsutvecklingen, tryggandet av fortbildningen och den kompletterande utbildningen, omsorgen om arbetshälsa samt möjligheten att förnya och utveckla tjänsterna också i samband med klienterna.

”Det multiprofessionella samarbetet bör utvecklas så att patienternas behov kan bemötas vid rätt tid och på lika villkor med beaktande av samtliga aktörers yrkeskunskaper”, säger SuPers ordförande Silja Paavola.

Nu upprättas grunden, stenfoten, för framtidens social- och hälsocentral som är en attraktiv arbetsplats för alla som arbetar i branschen och en pålitlig partner för medborgarna.

”Då framtidens social- och hälsocentraler utvecklas ska ’social’ vara likställt med ’hälso’ och centralerna ska erbjuda ett tillräckligt utbud med individuell socialservice”, säger Talentias ordförande Tero Ristimäki.

”Då social- och hälsotjänsterna utvecklas bör man fästa särskild vikt vid att minska skillnaderna i invånarnas hälsa. Alla behöver mun- och tandvård regelbundet livet igenom. Då man kombinerar en god vård i rätt tid med den övriga yrkeskunniga hälsovården skapar man folkhälsa”, säger Tandläkarförbundets ordförande Sirpa Tilander.

Under den senaste tiden har resurserna ökat främst för den specialiserade sjukvården, nu är det primärvårdens tur!

Närmare upplysningar:

Kommunförbundets direktör för social- och hälsovård Tarja Myllärinen, tarja.myllarinen@kuntaliitto.fi, tfn 050 596 9866

Läkarförbundets ordförande Samuli Saarni, samuli.saarni@laakariliitto.fi, tfn 040 5746119

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Finlands Kommunförbund är en tvåspråkig intresseorganisation för alla kommuner och städer i Finland. Med sin sakkunskap utvecklar förbundet den kommunala servicen. På förbundets webbplats Kommunforbundet.fi finns central information om kommunsektorn och den kommunala servicen. Finlands kommuner och städer ansvarar för cirka 2/3 av den offentliga servicen.

Följ Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Budgetbesluten lindrar anpassningstrycket i kommunernas ekonomi – en besvikelse att nedskärningen enligt konkurrenskraftsavtalet kvarstår16.9.2020 18:54:55 EESTTiedote

Kommunförbundet är i viss mån lättat över att regeringen Marin noterade kommunernas problem och förlängde coronastödet till kommunsektorn till år 2021. Även om stödet inte helt täcker de förluster som coronakrisen ger upphov till, underlättas beredningen av nästa års budget och balanseringen av ekonomin i kommunerna av beskedet om att stödet fortsätter. Det minskar även trycket på höjningar av kommunalskatten.

Riihipäätökset keventävät kuntatalouden sopeutuspaineita - kiky-leikkauksen säilyminen pettymys16.9.2020 17:41:05 EESTTiedote

Kuntaliitto on varovaisen helpottunut, että Sanna Marinin hallitus kuuli kuntien tuskan ja jatkoi kuntakentän koronatukea myös vuodelle 2021. Vaikka tuki ei kata koronan aiheuttamia menetyksiä täysimääräisesti, tieto tuen jatkumisesta helpottaa kuntien ensi vuoden talousarvioiden laadintaa ja talouden tasapainottamista sekä vähentää paineita kunnallisverojen korotuksiin.

Lappland tar hem finska mästerskapet i kommunal marknadsföring9.9.2020 15:06:03 EESTTiedote

Tystnaden vann i marknadsföringstävling Tack vare en originell och produktiv marknadsföring av naturliga styrkor gick årets mästerskap i kommunal marknadsföring till Lappland, för den internationella turistkampanjen ”Sound of Lapland”. Idensalmi stad fick silver för en mångsidig invånarmarknadsföring, och brons gick till samkommunen Kymsote för en service- och varumärkesreform som inkluderade invånarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum