Saumaton yhteistyö varmistaa yhteiskunnan toimintakyvyn kriisitilanteissa – Pohjois-Suomen aluehallintovirasto järjesti varautumisen seminaarin alueen kuntapäättäjille
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kuntapäättäjät kokoontuivat yhteiseen seminaariin kuulemaan, miten alueen toimijat varautuvat häiriötilanteisiin ja kriiseihin. Kaikkiaan julkinen sektori, elinkeinoelämä ja kolmas sektori ovat varautuneet erilaisiin häiriötilanteisiin ja kriiseihin hyvin.
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto järjesti alueellisen varautumisen seminaarin Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun johtaville luottamushenkilöille ja viranhaltijoille 7.4.2022. Seminaariin osallistui 150 henkilöä. Seminaarin avulla aluehallintovirasto halusi lisätä päättäjien tietoisuutta Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista alueen toimintoihin sekä siitä, miten tilanteeseen on varauduttu.
Alueellinen tilannetietoisuus on onnistuneen kriisinhoidon edellytys. Se mahdollistaa alueilla yhteisen ymmärryksen syntymisen, toimenpiteiden ennakoinnin ja tulevan tilanteen arvioinnin. Tilannetietoisuus tukee myös johtamista ja päätöksentekoa.
”Suomi on parhaillaan tilanteessa, jossa yhteiskunnan toimintakykyyn vaikuttaa voimakkaasti niin koronapandemia, Ukrainan kriisi kuin viime perjantaina alkanut hoitajalakkokin” totesi Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen avauspuheenvuorossaan ja jatkoi: ”Tässä tilanteessa korostuvat entisestään yhteistyö eri toimijoiden kesken, verkostoituminen, oikean tilannekuvan luominen ja tilannetietoisuuden ylläpitäminen.”
Yleinen kiinnostus turvallisuus- ja varautumisasioihin on noussut kansalaisten keskuudessa entisestään. Kunnat ja siellä toimivat luottamushenkilöt ja viranomaiset ovat varautumisen kannalta keskeisiä toimijoita.
Pohjois-Suomen aluehallintoviraston vastuulla on alueellisen varautumisen yhteensovittaminen ja siihen liittyvä yhteistoiminta.
”Aluehallintoviraston ylläpitämät varautumisen alueelliset rakenteet ovat osoittaneet tarpeellisuutensa. Samalla on selvää, ettei rakenteita kannata ryhtyä muuttamaan kesken kriisin” Savolainen kiteytti.
Pakolaisvirta Ukrainasta jatkuu
Suomessa toimii tällä hetkellä 25 vastaanottokeskusta ja niiden kymmenen sivutoimipistettä. Lisäksi on käytössä yksityis- ja hätämajoituspaikkoja. Ukrainalaisia pakolaisia on kirjoilla tällä hetkellä hieman yli 14 000. Lisäksi rekisteröintiä odottaa muutama sata henkilöä. Tilapäisen suojelun päätöksiä oli 4.4.2022 mennessä tehty 3 881. Maahanmuuttovirasto vastaa vastaanottokapasiteetista ja sen laajentamisesta.
Venäjän hyökkäyssodalla on ollut vaikutuksia myös työvoimaan. Ulkomaisen työvoiman saatavuus heikkenee ja erityisesti maatalouden kausityövoiman saatavuus on jopa estynyt sodan aikana. Maahan saapuneista aikuisista ukrainalaispakolaisista 85 % on naisia. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston alueella yhteistyö ELY-keskusten, TE-toimistojen ja kuntakokeilun osalta on lähtenyt käyntiin hyvin.
Huoltovarmuus on Suomessa hyvällä tasolla
Suomen hyvä yleinen varautumisen taso perustuu pääosin velvoite-, turva- ja varmuusvarastoihin, harjoiteltuihin varautumisen menettelyihin ja jatkuvuuden hallinnan osaamiseen. Huoltovarmuusvaikutuksiin on varauduttu. Tarkastelu keskittyy kriittisen tuotannon, palvelujen ja infrastruktuurin toimintavarmuuteen sekä jatkuvuuteen vaikuttavien tapahtumien tai muutosten tunnistamiseen.
Venäjän hyökkäyssota vaikuttaa kuitenkin alueen elinkeinoelämään monin tavoin. Talousvaikutusten syvyys riippuu sodan kestosta ja pakotteista. Kauppakamarit ovat toimineet aktiivisesti elinkeinoelämän tukena kriisin aikana. Maaliskuussa toteutetun yrityskyselyn mukaan tilauskannat ovat vielä vahvoja, mutta Venäjän-kaupan supistuminen vaatii nopeaakin sopeuttamista. Tuotannon keskeiset rajoitteet ovat tällä hetkellä pula työvoimasta, tuotantopanosten hintojen nousu sekä erilaiset toimitusvaikeudet.
Turvallisuudentunne syntyy, kun yhteiskunta toimii hyvin
Suomessa on hyvät varautumisen rakenteet, joiden toimivuutta on pandemia-aikana testattu jopa poikkeusoloissa. Varautuminen edellyttää ennen kaikkea eri toimijoiden välistä toimivaa yhteistyötä. Aluehallintoviraston rooli yhteistyön yhteensovittajana on keskeinen.
Suomalaisen yhteiskunnan on toimittava kaikissa tilanteissa. Kaikkiaan julkinen sektori, elinkeinoelämä ja kolmas sektori ovat varautuneet hyvin erilaisiin häiriötilanteisiin ja kriiseihin.
Vallitsevassa yhteiskunnallisessa tilanteessa kansalaisten henkinen kriisinsietokyky on joutunut koetukselle.
”Onneksi Suomessa on vahva maanpuolustustahto. Se perustuu vahvaan luottamukseen sekä toisiamme että hallintoa kohtaan. Tämä luottamus vahvistuu kriisitilanteissa”, muistutti ylijohtaja Terttu Savolainen.
”Oikeusvaltioperiaatteet ovat meillä kunnossa. Meillä on toimiva demokratia ja hallinto, korkeatasoinen koulutus, sanan- ja ilmaisunvapaus sekä vapaa lehdistö. Yhteiskunnat, joissa nämä eivät ole kunnossa, on helpompi murtaa. Pidetään siis yhdessä huolta siitä, että perusasiamme pysyvät jatkossakin kunnossa”, sanoi Savolainen tilaisuuden lopuksi.
Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylläpitämiä varautumisen ja turvallisuuden yhteensovittamisrakenteita:
- Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta
- Pohjois-Suomen kuntajohtajien verkosto
- Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon verkosto
- Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun sosiaalihuollon varautumisen ja COVID19 -tilannekuvaryhmä
- Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun sivistysjohdon verkosto
- Pohjois-Suomen kriisiviestijöiden verkosto
Lisätietoja:
Ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 551, terttu.savolainen@avi.fi
Johtaja Petteri Koskinen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 544 petteri.koskinen@avi.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintä
Aluehallintoviraston viestintä palvelee toimittajia arkisin klo 9 - 16. Oheinen numero ohjaa vaihteeseen.
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Säsongen för skogsbränder närmar sig - flygspaningarna inleds20.5.2022 12:15:45 EEST | Tiedote
Årets första flygspaningar för att upptäcka skogsbränder utförs i landskapen Egentliga Finland, Satakunta och Birkaland. När man ser till väderprognoserna kan flygningarna snart komma att omfatta även andra landskap i södra Finland. Det är emellertid inte ännu aktuellt att inleda mer omfattande flygningar i hela landet.
Metsäpalokausi lähestyy – tähystyslennot käynnistyvät20.5.2022 08:22:07 EEST | Tiedote
Vuoden ensimmäiset metsäpalojen tähystyslennot suoritetaan Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnissa. Sääennusteiden mukaan lennot saattavat laajeta lähiaikoina myös muihin Etelä-Suomen maakuntiin. Valtakunnallisesti tarkastellen lentojen laajamittaisempi käynnistyminen koko maassa ei ole vielä ajankohtaista.
Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote
På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.
Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote
Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.
Alueellinen valmiusharjoitus alkoi Satakunnassa18.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote
Lounais-Suomen aluehallintoviraston ja Satakunnan pelastuslaitoksen järjestämä alueellinen valmiusharjoitus EMMA22 käynnistyi tänään. Pelimuotoisessa harjoituksessa kunnille annetaan kuvitteellinen lähtökohtatilanne ja siihen perustuvia tehtäviä, joita ne ratkovat yhdessä alueen muiden kuntien ja valmiusviranomaisten kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme