Savonlinnan kaupunki

Savonlinna suunnittelee kansallinen kaupunkipuisto -statuksen hakemista ympäristöministeriöltä

Jaa

Kansallisten kaupunkipuistojen tavoitteena on kehittää kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä laajana ja ehjänä kokonaisuutena – kaupunkilaisten olohuoneena. Kaupunkipuistot myös edistävät kestävää kaupunkisuunnittelua ja –rakentamista. Status tuo lisäarvoa erityisesti matkailualalle ja vahvistaa kaupungin imagoa.

Pohjautuen Savonlinnan kaupungin strategiaan hyödyntää ainutlaatuista luontoa ja ympäristöä matkailun kehittämisessä kaupunki on laatinut kansallisen kaupunkipuiston perustamisselvityksen. Kaupunkipuistohanke on tarkoitus viedä teknisen lautakunnan ja kaupunginhallituksen kautta valtuuston päätettäväksi alkuvuodesta 2019. Kaupunginvaltuusto päättää tuolloin haetaanko Savonlinnalle kansallista kaupunkipuistoa. Suunnitelmaluonnos julkaistaan kaupungin kotisivuilla torstaina 11.10.2018. Kuntalaiset pääsevät tutustumaan siihen sekä antamaan palautetta ja kehittämisideoita kotisivuilla olevien ohjeiden mukaan.

Kaupunkipuisto korostaa Savonlinnan omaleimaisuutta ja luontoarvojen kunnioittamista. Puiston alustava laajuus on tämän hetkisessä suunnitelmaluonnoksessa noin 80 km2, joka tarkentuu valmistelun edetessä ja saadun palautteen pohjalta sekä ympäristöministeriön kanssa käytävissä neuvotteluissa.  Siihen esitetään keskeisiä ydinkeskustan virkistys- ja puistoalueita sekä keskustaa ympäröiviä saimaannorpan elinalueita ja saaristoa sekä maisema- ja kulttuuriympäristökokonaisuuksia.

-  Jo ennakkoon voidaan todeta, että Savonlinnassa on hyvät lähtökohdat kaupunkipuiston perustamiselle. Savonlinnan asema historiallisena maisema- ja matkailukohteena, sen järviluonto ja geologinen historia, useiden siltojen yhdistämä saaristomaisuus ja sijainti Saimaan vesiliikenteen solmukohtana ovat Savonlinnan vahvoja ominaispiirteitä, kuvailee kaavoituspäällikkö Päivi Behm.

Savonlinnassa kaupunkipuisto voi tukeutua ydinkeskustan olemassa oleviin kaupallisiin ja julkisiin palveluihin. Kaupunkipuisto ei edellytä kaupungilta uusia suojeluvelvoitteita. Se ei edellytä kaupungilta myöskään investointeja, joita se ei muuten toteutettaisi. Kaupunkipuisto ei myöskään vaikuta voimassa oleviin kaavoihin tai edellytä uusien alueiden kaavoittamista.

Osaksi valtakunnallista kaupunkipuistojen yhteistyöverkostoa

Savonlinnan kaupunkipuisto pääsisi osaksi mittavaa verkostoa; kansallisia kaupunkipuistoja on perustettu Suomeen yhteensä yhdeksän: Hämeenlinna, Heinola, Hanko, Pori, Forssa, Kotka, Turku, Porvoo ja Kuopio. Kaupunkipuistojen verkostossa kaupungit ja puistot täydentävät ja tukevat toisiaan. Jokaisella kaupunkipuistolla on oma erityinen roolinsa kaupunkipuistoverkostossa. Savonlinnan kaupunkipuiston rooli nähdään sisävesien linna- ja saaristokaupunkina.

- Kaupunkipuistostatuksella on nähty lisäarvoa ja hyötyjä erityisesti matkailun ja kaupungin imagon kannalta. Tavoitteena ovat positiiviset yritysvaikutukset ja uusien työpaikkojen luominen erityisesti matkailusektorille. Nyt on tärkeää, että suunnitelmaluonnoksesta käydään avointa keskustelua ja palautteen pohjalta saadaan paras mahdollinen suunnitelma, kertoo kaupunginjohtaja Janne Laine.

Kaupunkipuisto on määritelty maankäyttö- ja rakennuslaissa, ja puiston perustamista Savonlinnaan haetaan ympäristöministeriöltä. Perustamisselvityksen pohjalta ympäristöministeriö tarkistaa, täyttääkö Savonlinnan kaupunkipuisto arviointikriteerit, joita ovat mm. kaupunkikeskeisyys, puiston laajuus ja eheys, kaupunkiluonnon monimuotoisuus, kulttuuriympäristö ja rakennetut puistot. Kun kriteerit täyttyvät, ympäristöministeriö vahvistaa kaupungin hakemuksen sekä tulevaisuudessa Savonlinnan kaupunkipuistosta laadittavan hoito- ja käyttösuunnitelman.

Savonlinnan kaupunginhallitukselle, tekniselle lautakunnalle ja valtuuston puheenjohtajille järjestetään kaupunkipuistosta iltakoulu 15.10. Iltakoulussa luottamushenkilöt pääsevät tutustumaan kaupunkipuistosta laadittuun perustamisselvitykseen. Selvityksen pohjalta valtuusto päättää, haetaanko kaupunkipuistoa Savonlinnaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaupunginjohtaja Janne Laine, 044 417 4001, janne.laine@savonlinna.fi
Kaavoituspäällikkö Päivi Behm, 044 417 4655, paivi.behm@savonlinna.fi

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Savonlinna – kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

Savonlinna on kansainvälisesti kiinnostava ja vireä kulttuuri-, teollisuus-, koulutus- ja matkailukaupunkikeskus. Tunnelmallinen ja kaunis saaristokaupunki tarjoaa viehättävät puitteet sekä asumiselle että matkailulle. Yli puoli miljoonaa matkailijaa vuosittain sekä vahva ja kasvava metsäteollisuus ja teknologia-ala ovat vireän Savonlinnan tunnusmerkkejä. Kansainvälisesti Savonlinna tunnetaan keskiaikaisesta Olavinlinnasta ja oopperajuhlista sekä ainutlaatuisesta Saimaan järviluonnosta saimaannorppineen. Matkaa maanteitse tai rautateitse Helsingistä on runsaat 300 km ja lentäen Savonlinnaan pääsee alle tunnissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Ikonit ja pääsiäismunat valtaavat Savonlinnan Riihisaaren13.2.2019 08:45:00Tiedote

Savonlinnalaisen ikonimaalari Tuula Ahosen näyttelyyn on valikoitunut pääsiäiseen liittyviä ikoneita, Jumalansynnyttäjän ja Kristuksen henkilöikoneita sekä kirkon pyhiä kuvaavia ikoneita. Näyttelyssä nähdään myös koristemunia, joita Ahonen on toteuttanut eri tekniikoilla. Mukana on olkikoristeisia ja helmikirjailtuja munia sekä vahatekniikalla koristeltuja munia eli pisankoja. Savonlinnan maakuntamuseon Valo valosta – Ikoneita ja pääsiäismunia –näyttely on esillä Savonlinnan Riihisaaressa 15.2.–22.4.2019.

Kaminakopista kiekkoareenoille – SaPKon 90-vuotisnäyttely Savonlinnan Riihisaaressa28.1.2019 09:15:47Tiedote

SaPKo 1929–2019 – Ei mikä tahansa kiekkoseura -näyttelyssä esitellään 90-vuotisjuhliaan viettävä Savonlinnan kuuluisin urheiluseura. Näyttely kertoo Savonlinnan Pallokerhon menestystarinan pikkukaupungin vaatimattomista oloista ponnistaneesta seurasta kohti Mestis-mestaruutta 2017. Savonlinnan maakuntamuseon tuottama näyttely on tehty yhteistyössä Savonlinnan Pallokerhon kanssa, ja se on esillä Savonlinnan Riihisaaressa 1.2.– 3.11.2019.

St. Petersburg and Lake Saimaa attract international tourists together17.1.2019 09:43:06Tiedote

St. Petersburg, Lake Saimaa and Leningrad Region start cooperation in tourism promotion in order to attract international tourists from China, South Korea and Central Europe. The aim of the cooperation is to raise awareness and develop contacts with tour operators to increase high-value incoming tourism outside the main tourism season. In Lake Saimaa are Imatra, Lappeenranta, Mikkeli and Savonlinna – the cities that form the Lake Saimaa – Purest Finland brand consortium.

Pietari ja Saimaa aloittavat yhteistyön matkailun kehittämisessä17.1.2019 09:35:54Tiedote

Pietari, Leningradin alue ja Saimaan kaupungit aloittavat yhteistyön matkailun markkinoinnissa, tuotekehityksessä ja myynnissä. Tavoitteena on houkutella matkailijoita Pietariin ja Saimaalle Kiinasta, Etelä-Koreasta ja Keski-Euroopasta. Yhteistyön tuloksena lisätään matkanjärjestäjien tietoisuutta mahdollisuudesta yhdistää nämä kaksi kohdetta rajanylittävässä matkailussa ja tuoda asiakkaita kokemaan elämyksiä ympäri vuoden – myös huippusesonkien ulkopuolella. Saimaalta mukana yhteistyössä ovat Imatra, Lappeenranta, Mikkeli ja Savonlinna, jotka yhdessä muodostavat Lake Saimaa Purest Finland markkinointikonsortion.

Majoitus- ja kokousmatkailuinvestointi Savonlinnaan17.12.2018 11:05:36Tiedote

Liikemies Yrjö Laakkonen on lähtemässä toteuttamaan matkailuliiketoiminnan kasvattamista Savonlinnan Oraviin. Puistoniemen alueelle on suunnitteilla kansainvälisesti korkeatasoinen majoitus- ja kokousmatkailutilojen rakentamishanke. Investoinnin suuruus on noin 6 miljoonaa euroa. Savonlinnan kaupunki huolehtii alueen kaavoituksesta ja avustaa investointituen hakemisessa sekä liiketoimintasuunnitelman laatimisessa.

Savonlinna hakee kesätyöntekijöitä valtakunnallisesti avaimet käteen -paketilla29.11.2018 13:17:04Tiedote

Savonlinnan kaupunki, Ammattiopisto SAMIedu, Savonlinnan seudun matkailu ja Savonlinnan Vuokratalot Oy käynnistävät yhdessä kausityöntekijöiden rekrytointikampanjan. Kampanja käynnistyy alkuvuodesta 2019. Kampanjan tavoitteena on rekrytoida jo valmiiksi osaavia sesonkityöntekijöitä kesäksi sekä työntekijöitä, jotka haluavat kesätöihin matkailu- ja ravintola-alalle Suomen kesäpääkaupunkiin Savonlinnaan ja sen ympäristökuntiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme