Savonlinnan kaupunki

Savonlinna suunnittelee kansallinen kaupunkipuisto -statuksen hakemista ympäristöministeriöltä

Jaa

Kansallisten kaupunkipuistojen tavoitteena on kehittää kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä laajana ja ehjänä kokonaisuutena – kaupunkilaisten olohuoneena. Kaupunkipuistot myös edistävät kestävää kaupunkisuunnittelua ja –rakentamista. Status tuo lisäarvoa erityisesti matkailualalle ja vahvistaa kaupungin imagoa.

Pohjautuen Savonlinnan kaupungin strategiaan hyödyntää ainutlaatuista luontoa ja ympäristöä matkailun kehittämisessä kaupunki on laatinut kansallisen kaupunkipuiston perustamisselvityksen. Kaupunkipuistohanke on tarkoitus viedä teknisen lautakunnan ja kaupunginhallituksen kautta valtuuston päätettäväksi alkuvuodesta 2019. Kaupunginvaltuusto päättää tuolloin haetaanko Savonlinnalle kansallista kaupunkipuistoa. Suunnitelmaluonnos julkaistaan kaupungin kotisivuilla torstaina 11.10.2018. Kuntalaiset pääsevät tutustumaan siihen sekä antamaan palautetta ja kehittämisideoita kotisivuilla olevien ohjeiden mukaan.

Kaupunkipuisto korostaa Savonlinnan omaleimaisuutta ja luontoarvojen kunnioittamista. Puiston alustava laajuus on tämän hetkisessä suunnitelmaluonnoksessa noin 80 km2, joka tarkentuu valmistelun edetessä ja saadun palautteen pohjalta sekä ympäristöministeriön kanssa käytävissä neuvotteluissa.  Siihen esitetään keskeisiä ydinkeskustan virkistys- ja puistoalueita sekä keskustaa ympäröiviä saimaannorpan elinalueita ja saaristoa sekä maisema- ja kulttuuriympäristökokonaisuuksia.

-  Jo ennakkoon voidaan todeta, että Savonlinnassa on hyvät lähtökohdat kaupunkipuiston perustamiselle. Savonlinnan asema historiallisena maisema- ja matkailukohteena, sen järviluonto ja geologinen historia, useiden siltojen yhdistämä saaristomaisuus ja sijainti Saimaan vesiliikenteen solmukohtana ovat Savonlinnan vahvoja ominaispiirteitä, kuvailee kaavoituspäällikkö Päivi Behm.

Savonlinnassa kaupunkipuisto voi tukeutua ydinkeskustan olemassa oleviin kaupallisiin ja julkisiin palveluihin. Kaupunkipuisto ei edellytä kaupungilta uusia suojeluvelvoitteita. Se ei edellytä kaupungilta myöskään investointeja, joita se ei muuten toteutettaisi. Kaupunkipuisto ei myöskään vaikuta voimassa oleviin kaavoihin tai edellytä uusien alueiden kaavoittamista.

Osaksi valtakunnallista kaupunkipuistojen yhteistyöverkostoa

Savonlinnan kaupunkipuisto pääsisi osaksi mittavaa verkostoa; kansallisia kaupunkipuistoja on perustettu Suomeen yhteensä yhdeksän: Hämeenlinna, Heinola, Hanko, Pori, Forssa, Kotka, Turku, Porvoo ja Kuopio. Kaupunkipuistojen verkostossa kaupungit ja puistot täydentävät ja tukevat toisiaan. Jokaisella kaupunkipuistolla on oma erityinen roolinsa kaupunkipuistoverkostossa. Savonlinnan kaupunkipuiston rooli nähdään sisävesien linna- ja saaristokaupunkina.

- Kaupunkipuistostatuksella on nähty lisäarvoa ja hyötyjä erityisesti matkailun ja kaupungin imagon kannalta. Tavoitteena ovat positiiviset yritysvaikutukset ja uusien työpaikkojen luominen erityisesti matkailusektorille. Nyt on tärkeää, että suunnitelmaluonnoksesta käydään avointa keskustelua ja palautteen pohjalta saadaan paras mahdollinen suunnitelma, kertoo kaupunginjohtaja Janne Laine.

Kaupunkipuisto on määritelty maankäyttö- ja rakennuslaissa, ja puiston perustamista Savonlinnaan haetaan ympäristöministeriöltä. Perustamisselvityksen pohjalta ympäristöministeriö tarkistaa, täyttääkö Savonlinnan kaupunkipuisto arviointikriteerit, joita ovat mm. kaupunkikeskeisyys, puiston laajuus ja eheys, kaupunkiluonnon monimuotoisuus, kulttuuriympäristö ja rakennetut puistot. Kun kriteerit täyttyvät, ympäristöministeriö vahvistaa kaupungin hakemuksen sekä tulevaisuudessa Savonlinnan kaupunkipuistosta laadittavan hoito- ja käyttösuunnitelman.

Savonlinnan kaupunginhallitukselle, tekniselle lautakunnalle ja valtuuston puheenjohtajille järjestetään kaupunkipuistosta iltakoulu 15.10. Iltakoulussa luottamushenkilöt pääsevät tutustumaan kaupunkipuistosta laadittuun perustamisselvitykseen. Selvityksen pohjalta valtuusto päättää, haetaanko kaupunkipuistoa Savonlinnaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaupunginjohtaja Janne Laine, 044 417 4001, janne.laine@savonlinna.fi
Kaavoituspäällikkö Päivi Behm, 044 417 4655, paivi.behm@savonlinna.fi

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Savonlinna – kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

Savonlinna on kansainvälisesti kiinnostava ja vireä kulttuuri-, teollisuus-, koulutus- ja matkailukaupunkikeskus. Tunnelmallinen ja kaunis saaristokaupunki tarjoaa viehättävät puitteet sekä asumiselle että matkailulle. Yli puoli miljoonaa matkailijaa vuosittain sekä vahva ja kasvava metsäteollisuus ja teknologia-ala ovat vireän Savonlinnan tunnusmerkkejä. Kansainvälisesti Savonlinna tunnetaan keskiaikaisesta Olavinlinnasta ja oopperajuhlista sekä ainutlaatuisesta Saimaan järviluonnosta saimaannorppineen. Matkaa maanteitse tai rautateitse Helsingistä on runsaat 300 km ja lentäen Savonlinnaan pääsee alle tunnissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Savonlinnan kaupunki lomauttaa 413 henkilöä koronakriisin takia24.4.2020 09:58:57 EEST | Tiedote

Savonlinnan kaupungin yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Kaupunginhallitus totesi yhteistoimintaneuvottelutuloksen kokouksessaan 22.4. ja hyväksyi neuvottelussa olleen työnantajan esityksen. Yhteistoimintaneuvottelujen toimenpiteenä lomautetaan 413 henkilöä. Lomautusaika vaihtelee seitsemästä päivästä 11 viikkoon. Lomautukset toteutetaan 20.8.2020 mennessä. Lomautussuunnitelmaan voi tulla muutoksia valmiuslain palvelutuotannon muutoksista johtuen.