Savonlinnan kaupunki

Savonlinna täyttää 380 vuotta – syntymäpäivää juhlitaan Pyhän Olavin päivänä 29.7.

Jaa

Koko perheen juhlassa kaupunki on täynnä monipuolista ohjelmaa aamusta iltamyöhään. Keskuspaikkana on Savonlinnan kauppatori esiintymislavoineen. Lisäksi tapahtumia on eri puolilla kaupunkia mm. Olavinlinnassa, Saimaan luonto- ja museokeskus Riihisaaressa, kirkoissa, Kulttuurikellarissa ja ulkoalueilla.

Juhlapäivän avaa Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen Pyhän Olavin päivän ja Oopperajuhlien yhteisessä avauksessa Ravintola Waahdon terassilla klo 10. Päivän avauksessa esiintyy mm. Hopeisen Harmonikan voittanut savonlinnalainen 9-vuotias Anni Saksman.

Savonlinnan kaupunki jakaa Savonlinna-mitalin/-mitalit, joka myönnetään tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnasta Savonlinnan kaupungin hyväksi. Savonlinna-mitaleita on jaettu jo vuodesta 1975 lähtien. Sen myöntämisestä päättää kerran vuodessa kaupunginhallitus. Helsingin Savonlinna –seura julkistaa ansioituneen savonlinnalaisen eli Mustan Pässin. Arvonimi myönnetään siihen liittyvine riipuksineen hyvämaineiselle ja menestyksekkäästi Savonlinnaa tunnetuksi tehneelle henkilölle. Mustasta Pässistä päättää Helsingin Savonlinna –seura yhdessä paikallismedioiden, Savonmaa-lehden, Itä-Savo –lehden, Puruvesi-lehden ja Ylen kanssa.

Tänä vuonna 380 vuotta täyttävälle Savonlinnan kaupungille voi kuka tahansa tuoda onnittelutervehdyksensä. Onnitteluesityksiä nähdään Kauppatorin lavalla muun ohjelman tauoilla.

Pyhän Olavin päivän juhlijoilla on mahdollisuus osallistua suunnittelemaan kaupungille omaa kuosia. Yhdessä kuosissa -toiminnan mukainen kaikille avoin ja maksuton taidetyöpaja järjestetään matkustajasataman alueella. Taidetyöpajan tuotoksista toiminnan suunnittelija ja vetäjä Elina Laitinen koostaa Savonlinnalle oman painokuosin.

Runsaasta ohjelmasta nostettakoon esille vielä uudistuneet Pässinpeijaiset. Riihisaaressa järjestettävässä tapahtumassa tarjotaan historiaa ja perinteitä helposti ja lyhyesti. Siellä selviää myös, miksi Pyhän Olavin päivää vietetään.

Pyhän Olavin päivän huipennuksesta vastaa illan pääesiintyjä J. Karjalainen.

Pyhän Olavin päivä ma 29.7.2019 10.00-24.00

Päivän avaus Ravintola Waahdon terassilla

Kauppatorilla tapahtuu

 • Juutaksen säkinkantokilpailu Torisillalla
 • Pyhän Olavin markkinat
 • Savonlinna Euroopan kulttuuripääkaupungiksi -hankkeen esittely
 • Ilma-akrobatiaa, tanssia ja säkkipillin soittoa
 • Onnitteluesityksiä 380 -vuotiaalle Savonlinnan kaupungille
 • Mc Samppa – musiikkiohjelmaa ja räppipaja lapsille
 • Kaverikoirien palkitseminen
 • Leikkimielinen Tietovisa
 • Miss Pin-Beauty 2019 finalistit esittäytyvät
 • Savonlinnan musiikki- ja tanssiopiston tanssiesitys
 • Ihastu insinööriin – Insinööriliitto 100 v.
 • CC-Rock
 • Pretty Wild Ones
 • Trees
 • J.Karjalainen
 • Ilotulitus

Taidetta ja historiaa

 • Olavinlinnan opastetut kierrokset
 • Vapaa pääsy näyttelyihin ja museolaivoihin Saimaan luonto- ja museokeskus Riihisaaressa
 • Pässinpeijaiset Riihisaaressa
 • Kirkko tutuksi - opastuskierros Savonlinnan Tuomiokirkossa

Musiikkia

 • Koko perheen Oopperakonsertti Kulttuurikellarissa
 • Puhallinorkesteri Saimaan puistokonsertti Pikku Kakkosen puistossa
 • Pyhän Olavin päivän kirkkokonsertti Savonlinnan Tuomiokirkossa
 • Olavin laulelot kaupungintalon pihassa
 • Musikaalikonsertti Savonlinnan Kulttuurikellarissa
 • Pikkukirkon Yösoitto VIII

Juhlapäivän muut tapahtumat

 • Yhdessä kuosissa -työpaja Malmirannan pysäköintialueella
 • Käsityökortteli – myynti- ja esittelytapahtuma Joel Lehtosen puistossa
 • Savonlinnan halkiuinti 2019 Kauppatorin läheisyydessä
 • Kirjojen yö Suomalaisessa Kirjakaupassa
 • Leikkejä Olavinlinnan Pikku Herttuan Salissa
 • Nykysirkusesitys Kasinonsaaren ympäristössä

Liikenteen sujuvoittamiseksi paikallisliikenteen vuoroja on lisätty. Tarkempi juhlapäivän ohjelma aikatauluineen sekä paikallisliikenteen aikataulut löytyvät osoitteesta: www.savonlinna.fi/pyha_olavi.

Suurin osa päivän tapahtumista on maksuttomia. Muutokset mahdollisia. Säävaraus.

Pyhän Olavin päivän juhlan järjestävät Savonlinnan kaupungin kulttuuritoimi ja Savonmaa-lehti yhteistyökumppaneineen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Savonlinnan kaupungin kulttuurituottaja Elina Kosonen, puh. 044 417 5444, elina.kosonen@savonlinna.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Savonlinna – kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

Savonlinna on kansainvälisesti kiinnostava ja vireä kulttuuri-, teollisuus-, koulutus- ja matkailukaupunkikeskus. Tunnelmallinen ja kaunis saaristokaupunki tarjoaa viehättävät puitteet sekä asumiselle että matkailulle. Yli puoli miljoonaa matkailijaa vuosittain sekä vahva ja kasvava metsäteollisuus ja teknologia-ala ovat vireän Savonlinnan tunnusmerkkejä. Kansainvälisesti Savonlinna tunnetaan keskiaikaisesta Olavinlinnasta ja oopperajuhlista sekä ainutlaatuisesta Saimaan järviluonnosta saimaannorppineen. Matkaa maanteitse tai rautateitse Helsingistä on runsaat 300 km ja lentäen Savonlinnaan pääsee alle tunnissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Valokuvanäyttelyt Savonlinnasta: Talvisodan värikuvia sekä nuoret muuttotappiota uhmaten19.12.2019 09:41:00 EETTiedote

Ruotsalainen Carl-Erik Groth valokuvasi 80 vuoden takaista talvisota-ajan Savonlinnaa ja sen ympäristöä käyttämällä kamerassaan tuohon aikaan erittäin harvinaista värifilmiä. Groth toimi ruotsalaisen sairaalan lääkärinä Savonlinnassa talvella 1939–40, ja kuvasi mm. sairaalaympäristöä. Valokuvaaja Veera Konstin näyttely puolestaan käsittelee muuttotappiokunnan elämää nuorten aikuisten kautta. Savonlinna on ollut viime vuosina esillä puhuttaessa synkistä väestöennusteista, varsinkin nuorten aikuisten osalta. Näyttelyssä tuodaan esille ihmisiä, jotka kaikesta huolimatta ovat jääneet tai palanneet. Savonlinnan maakuntamuseon valokuvanäyttelyt avautuvat joulupäivänä Saimaan luonto- ja museokeskuksessa Savonlinnan Nälkälinnanmäellä.

Vuoden Luontokuva 2019 -näyttelykiertue alkaa Savonlinnasta22.10.2019 09:30:25 EESTTiedote

Viime lauantaina Helsingissä ratkenneen Vuoden Luontokuva 2019 -kilpailun palkitut teokset ovat esillä ensimmäisenä Savonlinnassa. Kaikkiaan 39 valokuvaa sisältävä näyttely avautuu huomenna Saimaan luonto- ja museokeskuksen väliaikaistiloissa, Savonlinnan Nälkälinnanmäellä. Vuoden Luontokuva -kilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista, sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto.

Siveltimen jäljillä sisältöä Ajan henki -taidenäyttelyyn Savonlinnassa21.10.2019 14:36:56 EESTTiedote

Ajan henki -taidenäyttely avasi tänään ensimmäisenä Savonlinnan maakuntamuseon väliaikaistilojen näyttelyt Savonlinnan Nälkälinnanmäellä, entisen pääkirjaston salissa. Savonlinnalaisen Ars Nova ry:n taiteilijat ovat voineet tulkita vapaasti kuvataiteen keinoin muuttuvaa maailmaa ja aikaa. Suurin osa teoksista on maalauksia, joiden yhtenäinen väriskaala yllättää. Väliaikaistilojen avajaisviikon kunniaksi yleisöllä on vapaa pääsy koko viikon ajan.

Hemminkisen neiti Punkaharjun hovikuvaajana5.9.2019 10:40:39 EESTTiedote

Valokuvaaja Anni Hemminkinen (1879–1966), Hemminkisen neiti, tunnettiin kiertävänä valokuvaajana Itä-Suomessa Punkaharjulla. Anni ikuisti kuviinsa paikkakuntalaisia erityisesti harjualueella, Laukansaaressa, Tuunaansaaressa, Vaahersalossa, Pöllänsaaressa ja Punkasalmella. Usein kuvattavat poseerasivat ulkona, luonnon helmassa. Savonlinnan Riihisaaressa tänään avatussa näyttelyssä on esillä noin 50 valokuvaa, yhteensä 614 lasinegatiivin kokoelmasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme