Savonlinnan Oopperajuhlat

Savonlinnan Oopperajuhlat 1912-2012 - 100 vuotta. Tulevaisuuteen. Savonlinnan Oopperajuhlien 100-vuotistaivalta juhlitaan uusilla kantaesityksillä ja menestysklassikoilla

Jaa

Tiedote 23.11.2011. Kantaesityksillä juhlakesään Savonlinnan Oopperajuhlat tunnetaan maailmalla korkean taiteellisen tasonsa ohella myös lukuisista kotimaisten teosten kantaesityksistä (11 kantaesitystä v. 1930 - 2008). Juuri tätä kautta Oopperajuhlat on noussut myös kansainvälisten kriitikoiden kestosuosikiksi. Kantaesitysperinne jatkuu myös 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmistossa, Olavinlinnan näyttämölle tuotetaan jopa kaksi maailman kantaesitystä.

Tämän päivän kotimaisten eturivin säveltäjien joukkoon lukeutuva Kimmo Hakola on luonut Juha-Pekka Hotisen alkuperäislibrettoon pohjautuvan tragikoomisen opera buffan, jonka aihepiiri liikkuu eräässä Euroopan legendaarisimmista oopperataloista: La Fenice -oopperassa Venetsiassa ja sen toisessa, viisitoista vuotta sitten tapahtuneessa traagisessa tulipalossa. Oopperatalon nimeä kantavan teoksen ohjauksesta vastaa Olavinlinnan lavalle aiemmin jo kaksi onnistunutta produktiota (Faust 1999, Ratsumies 2005) tehnyt Vilppu Kiljunen . La Fenicen tuotantoryhmään kuuluvat myös lavastaja Kimmo Viskari , puvustaja Piia Rinne sekä valaistussuunnittelija Ilkka Paloniemi .

Ensimmäinen Internetin kautta toteutettu, Opera by You -yhteisön tuottama ooppera, Free Will , on antanut yli neljällesadalle, kolmestakymmenestäviidestä eri maasta tulevalle asiasta kiinnostuneelle henkilölle mahdollisuuden osallistua oopperan tekemiseen. Lukuisat aihepiirit, sävelkuviot, dialogiehdotelmat ja lavastussuunnitelmat ovat kiteytymässä ammattilaisten johdolla oikeaksi oopperateokseksi. Opera by You -yhteisön työtä johtaneen ohjausryhmän muodostavat libretisti Iida Hämeen-Anttila , säveltäjä Markus Fagerudd , lavastus- ja valaistussuunnittelija Samuli Laine, pukusuunnittelija Essi Palo , ohjaaja Jere Erkkilä , tuotantopäällikkö Jukka Pohjolainen ja projektipäällikkö Päivi Salmi .

Yhä kansainvälisempi Savonlinnan Oopperajuhlat konkretisoituu molemmissa kantaesityksissä: Kimmo Hakolan ooppera lauletaan italiaksi (libreton käännös Nicola Rainò ) ja englanninkieliseen librettoon sävellettävä Free Will on jo lähtökohtaisesti kansainvälisin produktio oopperataiteen historiassa.

Yleisön suosikit ohjelmistossa jälleen
Juhlakausi 2012 koostuu ohjelmistollisesti mielenkiintoisesta sekoituksesta uutta ja perinteistä, suomalaisuutta ja kansainvälisyyttä. Perinnettä edustavat Savonlinnan Oopperajuhlien historian kolme legendaarisinta ja suosituinta produktiota, August Everdingin ohjaus Wolfgang Amadeus Mozartin Taikahuilusta , Ilkka Bäckmanin versio Richard Wagnerin Lentävästä hollantilaisesta ja András Mikón tulkinta Giuseppe Verdin Aidasta .

Savonlinnassa kohtaavat myös joka kesä kirkkaimmat oopperatähtemme sekä uusi, nouseva sukupolvi, joille Oopperajuhlat on merkinnyt usein ponnahduslautaa kiinnityksiin niin Kansallisoopperaan kuin kansainvälisten oopperatalojen esiintyjäkaartiin. Matti Salminen ja Juha Uusitalo tähdittävät Lentävää hollantilaista, Jaakko Ryhäsen vaikuttava basso jyrähtää Taikahuilun Sarastrona. Taikahuilun solistiroolien perinteitä vievät eteenpäin ensi kesänä myös tenori Jussi Myllys , baritoni Arttu Kataja , sekä Timo Mustakallio
-laulukilpailusta menestykseen ponnahtaneet sopraanot Marjukka Tepponen ja Miina-Liisa Värelä .

La Fenice -oopperan kantaesitys toteutetaan pääosin kotimaisin solistivoimin. Hienoa kansainvälistä karriääriä luovien Tuija Knihtilän ja Tommi Hakalan ohella lavalle nousevat mm. Juha Kotilainen , Johann Tilli ja Sirkka Lampimäki .
Aida on puolestaan miehitetty kansainvälisin huippunimin; wieniläinen kamarilaulaja, tenori Johan Botha , venäläinen, Amneriksen rooliaan jo mm. Milanossa, Berliinissä ja Wienissä laulanut mezzosopraano Anna Smirnova ja unkarilainen sopraano Csilla Boross esimerkkeinä mainiten.

Juhlavuoden kapellimestarit ovat kokeneita ammattimiehiä: La Fenicen johtavan Oopperajuhlien taiteellisen johtajan Jari Hämäläisen lisäksi tahtipuikkoon Olavinlinnan orkesterimontussa tarttuvat mm. ranskalainen Philippe Auguin , saksalainen Will Humburg ja italialainen Elio Boncompagni .

Viikinkien maihinnousu
Lukuisten kantaesitysten ohella Savonlinnan Oopperajuhlat on tunnettu kansainvälisten oopperatalojen vierailuista. Vuodesta 1987 lähtien Olavinlinnan muurit ovat todistaneet yli kahdenkymmenen oopperatalon huikeita esityksiä.
Juhlavuoden vierailija Oslosta on eräs tämän hetken kiinnostavimpia oopperaseurueita Euroopassa. Pari vuotta sitten uuteen upeaan oopperataloon muuttanut Norjan kansallisooppera (Den Norske Opera & Ballett) on modernien puitteittensa innoittamana todella merkittävässä taiteellisessa nosteessa. Paul Curranin loistava ohjaus Benjamin Brittenin Peter Grimes -oopperasta ja upea norjalaisteos, Gisle Kverndokkin Den fjerde nattevakt (Neljäs yövartio) ovat hienoja esimerkkejä Norjan kansallisoopperan nykytasosta. Teokset huipentavat juhlavuoden ainutlaatuisen runsaan ja monipuolisen oopperaohjelmiston.

Kilpailua, konsertteja ja Fringeä
Myös konserttiohjelmisto koostuu todellisista herkkupaloista. Oopperajuhlat avaa (5.7.) Juhlagaala , jossa kuullaan lähes kahtakymmentä huippusolistia, Oopperajuhlaorkesteria ja Oopperajuhlakuoroa.
Oopperanjohtajat eri puolilta maailmaa tuovat oman tervehdyksensä tähän ainutlaatuiseen konserttiin.
Vuosien odotus palkitaan 15.7., kun Karita Mattila palaa konsertoimaan Olavinlinnaan. Uusia tuulia Oopperajuhlille tuo Apocalyptican sellovirtuoosien "oopperakonsertti".

Kymmenet konsertit, teatteriesitykset, performanssit, esitelmät, näyttelyt ja tapahtumat muodostavat nyt ensi kertaa Oopperajuhlien yhteyteen järjestettävän Fringe-festivaalin . Seutukunnan kulttuuritoimijat yhdessä eri puolilta Suomea tulevien esiintyjien kanssa muodostavat Fringen ytimen. Ohjelmiston genre on laaja, Yön kuningatarta esittävästä Munamiehestä Ilmari Hannikaisen Talkootanssit-laulunäytelmään.

Kansainvälistä jännitystä oopperayleisölle tuo myös toista kertaa järjestettävä Savonlinnan Oopperajuhlien kansainvälinen laulukilpailu , joka kokoaa ympäri maailmaa lahjakkaimmat nuoret solistit, tulevaisuuden tähtilaulajat, heinäkuiseen Savonlinnaan. Kilpailun tuomaristo koostuu oopperajohtajista ympäri maailmaa. Alkukilpailut järjestetään 24. - 26.7. Savonlinnasalissa, ja loppukilpailu kuullaan 29.7. Olavinlinnassa..

Juhlavuosi näkyy myös monissa tapahtumissa juhlakauden ulkopuolella
Jo perineeksi muodostunut Oopperajuhlien kevään oopperakonsertti järjestetään Kuopion (2.3.) ja Helsingin (4.3.) lisäksi myös Pietarissa (6.3.). Kuopion musiikkikeskuksen mainion akustiikan omaavan salin ohella myös Helsingissä oopperan ystävät pääsevät lopultakin nauttimaan konsertista ihanteellisissa olosuhteissa, uudessa Musiikkitalossa. Kuopion ja Helsingin konsertin orkesterina toimii Kuopion kaupunginorkesteri ja Pietarissa Mihailovski-teatterin orkesteri.

Jari Hämäläisen johtamissa konserteissa esitetään herkkupaloja Oopperajuhlien satavuotiselta taipaleelta, solisteina on koti- ja ulkomaisia huippulaulajia, mm. Jaakko Ryhänen, Csilla Boross ja Metropolitan-tähtitenori Aleksandrs Antonenko . Tänä vuonna konserttiohjelmistossa erityisen merkittävä rooli on solistien lisäksi Savonlinnan Oopperajuhlakuorolla, joka Helsingin konsertissa esiintyy kesän maksimikokoonpanossaan, 130 laulajan voimin.

Kevään aikana Hotel Kämpin Peilisalissa Helsingissä on tarjolla Oopperajuhlien historiaa käsittelevä mielenkiintoinen luentosarja. Luennoitsijoina toimivat suomalaisen oopperan ja Savonlinnan Oopperajuhlien asiantuntijat tohtori Pentti Savolaisen johdolla.
Luentosarjan aiheina ovat Aino Acktén vuodet Olavinlinnassa, Oopperajuhlien uusi alku ja Martti Talvelan aika Olavinlinnassa, Oopperajuhlien kantaesitykset 1930 - 2008 ja Oopperajuhlien kansainvälinen yhteistyö.

Juhlakauden oopperateokset esitellään Galleria Kalhama & Piipossa (os. Bulevardi 10) kevään aikana: 17.1. La Fenice, 14.2. Free Will, 13.3. Peter Grimes, 24.4. Den fjerde nattevakt ja 22.5. kaikkien aikojen klassikot Taikahuilu, Lentävä hollantilainen ja Aida.

Lisätietoja:
Oopperanjohtaja Jan Hultin
jan.hultin@operafestival.fi , puh. 0400 483 578

Taiteellinen johtaja Jari Hämäläinen
jari.hamalainen@operafestival.fi , puh. 040 554 5955

Savonlinnan Oopperajuhlat lyhyesti
Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Savonlinnan Oopperajuhlat on vuosien saatossa kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 60 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia on ulkomaalaisia. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen. Savonlinnasta on tullut käsite oopperanystävien keskuudessa kautta maailman. Oopperajuhlien rahoituksesta n. 14% tulee Opetusministeriön ja Savonlinnan kaupungin toiminta-avustuksista, lähes 70% pääsylipputuloista ja n. 10% yritysyhteistyösopimuksista. www.operafestival.fi


Kuvapankki:
www.oopperajuhlat.fi > media > kuvapankki:
käyttäjätunnus: press
salasana: press ... ja kansio KAUSI 2012.

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan Oopperajuhlat
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

http://www.operafestival.fi

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Oopperajuhlat on vuosien saatossa kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 70 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia on ulkomaalaisia. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan Oopperajuhlat

Savonlinna Opera Festival postponed to summer 2021 following a government ruling – this summer’s ticket reservations automatically moved to next year23.4.2020 14:40:32 EEST | Press release

Due to the coronavirus epidemic, this year’s Savonlinna Opera Festival will be postponed by one year. The programme scheduled for the coming summer will be performed in Olavinlinna in 2021. Ticket reservations will automatically be moved to next year. The decision means considerable financial losses to the festival. What’s more, the festival team is concerned about the livelihoods of artists and staff as well as the entrepreneurs of the Savonlinna region, for whom the Opera Festival has represented a crucial source of income. ”Nonetheless, we have to put the health of our audience, staff, and local residents first,” says the festival’s General Director Jan Strandholm.

Savonlinnan Oopperajuhlat siirtyy kesään 2021 hallituksen linjauksen mukaisesti – tämän kesän lippuvaraukset siirtyvät suoraan vuoden päähän22.4.2020 21:52:33 EEST | Tiedote

Koronavirusepidemia siirtää Savonlinnan Oopperajuhlat tältä kesältä vuoteen 2021. Tuolloin Olavinlinnassa esitetään ohjelmisto, joka oli suunniteltu tälle vuodelle. Samalla lippuvaraukset siirretään automaattisesti seuraavaan kesään. Päätös aiheuttaa festivaalille mittavat taloudelliset menetykset. Oopperajuhlilla kannetaan huolta myös taiteilijoiden ja henkilökunnan toimeentulosta sekä Savonlinnan alueen yrittäjistä, joille Oopperajuhlat on merkittävä sesonki. ”Tärkeintä on kuitenkin yleisömme, henkilökuntamme ja seudun asukkaiden terveys”, sanoo festivaalijohtaja Jan Strandholm.

Kuningas Rogerin ohjaaja vaihtuu Savonlinnan Oopperajuhlilla – Erik Söderblomista kulttiteos peilaa juuri tätä maailmanaikaa17.3.2020 11:00:00 EET | Tiedote

Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom korvaa Krystian Ladan Oopperajuhlien Kuningas Rogerissa. Ohjaajavaihdos tapahtuu Oopperajuhlista ja Ladasta riippumattomista syistä. Esitys on Savonlinnan Oopperajuhlien ensi kesän uutuus. Puolalaisen Karol Szymanowskin 1920-luvun teos kokee maailmalla uutta tulemistaan ja nähdään Suomessa näyttämöllä nyt ensimmäisen kerran. ”Kuningas Roger on hieno, monipohjainen, ajaton ja samalla juuri tätä maailmanaikaa peilaava teos, joka tulvii uskomattoman kaunista musiikkia”, Söderblom sanoo.