Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Savoy JAZZFest osui ajan hermolle – Samara Joy räjäytti potin

Jaa
Viides Savoy JAZZFest 2.-5.3.2023 esitteli jazztaivaan kirkkaimpia ja ajankohtaisimpia tähtiä. Uusi taiteellinen johtaja Kaisa Mäensivu onnistui kokoamaan neljään festivaalipäivään tämän hetken kuumimmat artistit, kuten Samara Joy, Dave Holland, Gerald Clayton ja Kurt Rosenwinkel.
Samara Joy 2.3.2023 kuva Minna Hatinen
Samara Joy 2.3.2023 kuva Minna Hatinen

Tänään päättynyt viides Savoy JAZZFest sai noin 2.500 hengen yleisön ja saavutti taloudelliset ja taiteelliset tavoitteensa. Tapahtuma jatkuu jälleen ensi vuonna 7.-10. maaliskuuta 2024, ja Blind Bird -liput tulevat myyntiin tiistaina 7.3.2023.

Savoy JAZZFestin uusi taiteellinen johtaja, basisti Kaisa Mäensivu onnistui siinä, mistä festivaalijohtavat haaveilevat: hän onnistui saamaan alan kovimmat muusikot samaan aikaan samaan paikkaan, nelipäiväiselle festivaalille Savoy-teatteriin. Lisäksi ohjelmistosta muodostui poikkeuksellisen monipuolinen sekä kokoonpanoiltaan että tyylillisesti.

Tekstilähtöistä jazzlaulua

Vastikään kaksi Grammya voittanut nuori laulajakomeetta Samara Joy veti salin täyteen heti avajaisiltana 2.3. Joy on noussut nopeasti kansainvälisesti halutuimmaksi jazzlaulajaksi, eikä syyttä. Savoyn keikan arviot olivat ylistäviä, ja kuulijat hämmästelivät nuoren, vain 23-vuotiaan artistin kypsiä, tekstilähtöisiä tulkintoja sekä suvereenia äänenkäyttöä.

Kitaristien palvoma Kurt Rosenwinkel ei pettänyt odotuksia soitettuaan perjantaina kahden eri kokoonpanon kanssa, pianisti Gerald Claytonin poliittisesti ajankohtainen White Cities -teos hiljensi kuuntelemaan tunnekylläistä musisointia. Basistilegendan Dave Hollandin trio soitti ylimaallisen taitavasti, olivathan mukana kovat nimet kitaristi Kevin Eubanks ja rumpali Eric Harland.

Sunnuntaina festivaalilla kuultiin uuden polven tähtiä, kun basisti Richie Goods ja vibrafonisti Chien Chien Lu toivat Savoyn lavalle yhtyeensä Connected. Viisihenkinen kokoonpano herätti ansaittua innostusta fuusiomusiikillaan, jonka pohjalla vaikuttivat vahvasti jazz, gospel ja klassinen musiikki.

Taiteellinen johtaja oppii uutta ja suunnittelee jo tulevaa

Kaisa Mäensivu on erittäin tyytyväinen taiteelliseen tasoon ja kertoo oppineensa ensimmäisenä johtovuotenaan paljon.

”Festivaalin rakentaminen vaatii paljon enemmän neuvotteluja ja säätöä kuin olin osannut kuvitellakaan.”

Mäensivu jatkaa Savoy JAZZFestin taiteellisena johtajana ensi vuonna. Hän lupaa kuudenteen Savoy JAZZFestiin lisää eurooppalaisia artistivieraita, kun tänä vuonna muusikot tulivat pääasiassa Yhdysvalloista. Yleisön ja muusikkojen pyynnöstä hän lupaa myös järjestää jameja konserttien jälkeen.

”Toivon myös saavamme jonkun kiinnostavan kotimaisen produktion ensi vuoden JAZZFestiin.”

Isojen artistien jazzfest

Savoy JAZZFest on vuodesta 2019 asti järjestetty kansainvälinen tapahtuma, joka esittelee jazzmusiikin kansainvälistä ja kotimaista parhaimmistoa. Esiintyjiä ovat olleet mm. Artemis, Rebekka Bakken, Manu Katché, Christian McBride, Joyce Moreno, Richard Bona, Billy Cobham ja Jazzmeia Horn.

Tapahtuman tarkoituksena on täydentää Suomen ja pääkaupunkiseudun kansainvälistä jazzmusiikkitarjontaa. Tapahtuman järjestää Savoy-teatteri, jonka sali on 750-paikkainen.

Savoy JAZZFest järjestetään seuraavan kerran 7.-10.3.2024. Tapahtuman pääkonsertit pidetään Savoy-teatterissa. Neljän päivän festivaaliliput ovat myynnissä Lippupisteessä niin sanottuina Blind Bird -lippuina: festivaalipassin voi hankkia edullisesti nyt, kun ensi vuoden ohjelmistoa ei ole vielä julkistettu. Blind Bird -hinta (115 €) on voimassa siihen saakka, kunnes ensimmäiset esiintyjät julkistetaan. 

Savoy JAZZFest 2023 esiintyjät:

  • 2.3. Samara Joy, laulu, Luther Allison, piano, Evan Sherman, rummut, Michael Migliore, basso
  • 3.3. Kurt Rosenwinkel, kitara, UMO Helsinki Jazz Orchestra, Ed Partyka, kapellimestari
  • 3.3. Kurt Rosenwinkel, kitara, Seamus Blake, saksofoni, Kaisa Mäensivu, basso ja Joe Peri, rummut
  • 4.3. Jazzbrunssi Hotel Haven: Eero Löyttyjärvi, DJ
  • 4.3. Gerald Clayton, koskettimet, Joel Ross, vibrafoni ja lyömäsoittimet, Marquis Hill, trumpetti, Logan Richardson, saksofoni, Jeff Parker, kitara
  • 4.3. Dave Holland, basso, Kevin Eubanks, kitara ja Eric Harland, rummut
  • 5.3. Richie Goods, basso, Chien Chien Lu, vibrafoni, Miki Hiyama, koskettimet, Quintin Zoto, kitara ja Tim Smith, rummut
  • 5.3. Festivaaliklubi Hotel Haven: Maja Mannila Trio: Maja Mannila, laulu ja koskettimet, Johannes Granroth, basso ja Mikko Antila, rummut

Savoy JAZZFest 2023 pääyhteistyökumppaneita olivat UMO Helsinki Jazz Orchestra, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia ja Hotel Haven. Muita kumppaneita olivat Metropolia-ammattikorkeakoulu, Pop & Jazz Konservatorio, Turku Jazz Festival, G Livelab Tampere, Maailman kuvalehti ja Maailma kylässä -festivaali. Tapahtumaa rahoittivat Helsingin kaupunki ja Suomen kulttuurirahasto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:

taiteellinen johtaja 2023-2024 Kaisa Mäensivu p. 0503479829

kaisamaensivu@gmail.com

Savoy JAZZFestin tuottaja Sirpa Hynninen p. 050 428 0365

sirpa.hynninen@hel.fi

Savoy-teatterin johtaja Päivi Loponen p. 0505338386

paivi.loponen@hel.fi

Savoy-teatteri / Savoy-teatern / Savoy Theatre

Kasarmikatu 46-48, P.O. Box 10403, FI-00099 Helsingin kaupunki

www.savoyteatteri.fi

Kuvat

Samara Joy 2.3.2023 kuva Minna Hatinen
Samara Joy 2.3.2023 kuva Minna Hatinen
Lataa
Hotel Haven on SavoyJAZZFestin pääyhteistyökumppani.
Hotel Haven on SavoyJAZZFestin pääyhteistyökumppani.
Lataa
Gerald Clayton, koskettimet 4.3.2023, kuva Minna Hatinen
Gerald Clayton, koskettimet 4.3.2023, kuva Minna Hatinen
Lataa
Kaisa Mäensivu, basso ja Kurt Rosenwinkel 3.3.2023 Savoy JAZZFest, kuva Minna Hatinen
Kaisa Mäensivu, basso ja Kurt Rosenwinkel 3.3.2023 Savoy JAZZFest, kuva Minna Hatinen
Lataa
Dave Holland, basso, Eric Harland, rummut ja Kevin Eubanks, kitara 4.3.2023, kuva Minna Hatinen
Dave Holland, basso, Eric Harland, rummut ja Kevin Eubanks, kitara 4.3.2023, kuva Minna Hatinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

750-paikkainen Savoy-teatteri on kansainvälinen konserttisali keskellä Helsinkiä. Sen ohjelmistossa painottuvat maailmanmusiikki, jazz, musiikkiteatteri ja elokuva. 

Savoy-teatteri, Kasarmikatu 46-48, 00130 Helsinki

www.savoyteatteri.fi, fb, insta, twitter, blogi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Yrjönkadun uimahallin iso allastila suljetaan laattakorjausten vuoksi24.3.2023 15:30:00 EET | Tiedote

Uimahallin kuntokartoituksessa allastiloista löytyi akuutteja korjauksen tarpeessa olevia laattoja. Välttämättömät laattakorjaukset aloitetaan varotoimenpiteenä, ja hallin kevätkausi päättyy normaalia aiemmin. Halli aukeaa uudelleen jälleen syksyllä. Asiakkaille korvataan jo ostetut liput. Yrjönkadun uimahallin tiloissa järjestettävät liikuntakurssit jatkuvat normaalisti kevään loppuun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme