Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Savoy JAZZFestissa legendat Dave Holland ja Kurt Rosenwinkel sekä nousevat tähdet Samara Joy ja Chien Chien Lu

Jaa
Maaliskuisessa Savoy JAZZFestissa kuullaan kitaristi Kurt Rosenwinkelin kaksiosainen erikoiskonsertti. Muita esiintyjänimiä ovat mm. basisti Dave Holland, pianisti Gerald Clayton, laulaja Samara Joy sekä vibrafonisti Chien Chien Lu. Maaliskuussa viidennettä kertaa järjestettävän festivaalin ohjelma on uuden taiteellisen johtajan Kaisa Mäensivun käsialaa.
Kurt Rosenwinkel
Kurt Rosenwinkel

Viides Savoy JAZZFest järjestetään maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna. 

Vuoden 2023 festivaalin avaa torstaina 2.3. Samara Joy, sielukas jazzsensaatio New Yorkista. Voitettuaan vuonna 2019 Sarah Vaughn -laulukilpailun vain 21-vuotiaana, huikeassa nousukiidossa oleva laulaja on esiintynyt jazzikonien kuten Christian McBriden kanssa sekä kerryttänyt miljoonia Tiktok-tykkäyksiä lauluvideoillaan. Joyta onkin kutsuttu z-sukupolven ensimmäiseksi jazzvokalistitähdeksi. 

Maailman arvostetuimpiin jazzkitaristeihin lukeutuva Kurt Rosenwinkel loistaa Savoy JAZZFestin perjantaissa 3.3. esiintymällä UMO Helsinki Jazz Orchestran solistina sekä oman kvartettinsa kanssa. Kaksiosaisessa konsertissa ensimmäisenä kuullaan Kurt Rosenwinkelin Caipi-levyn kappaleita, joista Rosenwinkel on luonut big band versiot DR-orkesterille. Nyt Rosenwinkelin brasilialaisteemaiset kappaleet esitetään ensimmäistä kertaa UMO Helsingin kanssa Savoy JAZZFestia varten uudelleensovitettuina. Orkesteria johtaa UMO Helsinki Jazz Orchestran taiteellinen johtaja Ed Partyka.

Perjantain konsertin toisella puoliskolla kaksi jazzmusiikin suunnannäyttäjää kohtaa kaksi nuoremman polven nousevaa muusikkoa, kun Rosenwinkel ja meritoitunut saksofonisti Seamus Blake esiintyvät ensimmäistä kertaa Helsingissä kontrabasisti ja Savoy JAZZFestin taiteellisen johtajan Kaisa Mäensivun ja rumpali Joe Perin kanssa. Kvartettia kuullaan myös Oulun Musiikkijuhlilla 1.3.

Lauantaina 4.3. kuullaan pianisti Gerald Claytonin erikoiskonsertti White Cities: A Musical Tribute to Charles White. Konsertissa Claytonin rinnalla esiintyy jazzin kärkinimistä koottu all stars -kokoonpano: vibrafonisti Joel Ross, trumpetisti Marquis Hill, saksofonisti Logan Richardson ja kitaristi Jeff Parker. Claytonin produktio kuullaan myös Tampereen G Livelabissa 3.3.

Savoy JAZZFestin lauantaissa kuullaan myös toinen huippuvierailu: maailman arvostetuimpiin jazzbasisteihin lukeutuva, moninkertainen Grammy-voittaja Dave Holland konsertoi Savoy-teatterissa kitaristi Kevin Eubanksin ja rumpali Eric Harlandin kanssa.  Maaliskuussa trio esiintyy myös Turku Jazz Festivaleilla 3.3.

Savoy JAZZFestin päätöskonsertissa sunnuntaina 5.3. esiintyy Connected-kvintetti, jota johtaa vibrafonistisensaatio Chien Chien Lu ja palkittu basisti Richie Goods. Klassisena muusikkona uransa aloittanut, taiwanilaislähtöinen Chien Chien Lu julkaisi kiitetyn esikoisalbuminsa Path vuonna 2020, mikä nosti Lun halutuimpien uuden polven vibrafonistien joukkoon. Richie Goodsia pidetään yhtenä tämän hetken monialaisimmista jazzbasisteista, joka on levyttänyt ja kiertänyt myös pop-musiikin supertähtien kanssa, kuten Alicia Keys ja Sting.

Kaksikon sävellysyhteistyö alkoi karanteeniaikana, kun Lu ja Goods löysivät samankaltaisuutta erilaisista taustoistaan: niin afroamerikkalainen kuin aasialainen yhteisö on joutunut kohtaamaan väkivaltaa ja viharikoksia. Rauhan ja rakkauden sanoma kuuluukin Connected-kvintetin musiikissa. Yhtyettä kuullaan ensimmäistä kertaa Suomessa Savoy JAZZFestin konsertissa.

Savoy JAZZFestin oheisohjelma julkaistaan helmikuun aikana.

Savoy JAZZFest 2.–5.3.2023

Vuonna 2023 viidettä kertaa järjestettävä Savoy JAZZFest lukeutuu pääkaupunkiseudun jazztapahtumien kärkikaartiin. Festivaalin ohjelmisto esittelee erityisesti kansainvälisen jazzin suuria nimiä ja nousevia tähtiä. Savoy-teatterin tuottaman tapahtuman pääyhteistyökumppani on Hotelli Haven.

To 2.3.2023     Samara Joy

Pe 3.3.2023     Kurt Rosenwinkel & UMO Helsinki: Caipi / & Blake, Mäensivu, Peri

La 4.3.2023     Gerald Clayton: White Cities

                         Dave Holland Trio with Kevin Eubanks and Eric Harland

Su 5.3.2023     Richie Goods & Chien Chien Lu: Connected

Liput

Liput lippu.fi: https://www.lippu.fi/artist/savoyjazzfest/

Yksittäisten konserttien liput: 17-67 €

Lauantain päivälippu (sis. molemmat konsertit): 75 €

Festivaalipassi 4 päivää: 185 €

Lisäksi toimitusmaksu toimituskanavasta riippuen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot, kuvat, haastattelupyynnöt ja pressiliput:
Vastaava tuottaja Sirpa Hynninen, sirpa.hynninen@hel.fi, +358 50 428 0365

Kuvat

Kurt Rosenwinkel
Kurt Rosenwinkel
Lataa
Samara Joy. Kuva: Meredith Truax
Samara Joy. Kuva: Meredith Truax
Lataa
Gerald Clayton. Kuva: Devin DeHaven
Gerald Clayton. Kuva: Devin DeHaven
Lataa
Dave Holland
Dave Holland
Lataa
Chien Chien Lu, Richie Goods. Kuva: Stephen Pyo
Chien Chien Lu, Richie Goods. Kuva: Stephen Pyo
Lataa
Kaisa Mäensivu. Kuva: Lindsey Thoeng
Kaisa Mäensivu. Kuva: Lindsey Thoeng
Lataa
Hotel Haven on SavoyJAZZFestin pääyhteistyökumppani.
Hotel Haven on SavoyJAZZFestin pääyhteistyökumppani.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

750-paikkainen Savoy-teatteri on kansainvälinen konserttisali keskellä Helsinkiä. Sen ohjelmistossa painottuvat maailmanmusiikki, jazz, musiikkiteatteri ja elokuva. Savoy-teatterissa vierailee vuosittain noin 200 artistia tai esiintyjäryhmää.

Savoy-teatteri, Kasarmikatu 46-48, 00130 Helsinki

www.savoyteatteri.fi

Savoy Facebookissa

Savoy Instagramissa

Savoy Twitterissä 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Grammy-palkittu meksikolaistähti Lila Downs ensimmäistä kertaa Suomeen20.3.2023 12:07:27 EET | Tiedote

Maailman merkittävimpiin latinalaismuusikoihin lukeutuva laulaja-lauluntekijä Lila Downs vierailee Savoy-teatterissa sunnuntaina 10. syyskuuta. Suomen-vierailu on artistin ensimmäinen. Meksikolaisen misteekkiäidin ja skotlantilais-amerikkalaisen isän lapsi Lila Downs kasvoi kahden kulttuurin vaikutuspiirissä, Yhdysvaltain Minnesotassa ja Meksikon Oaxacassa. Monikulttuurinen tausta kuuluu hänen musiikissaan, joka sisältää kaikuja meksikolaisista rancheroista, boleroista, jazz-standardeista, hip-hopista ja pohjoisamerikkalaisesta folkista. Downs käyttää lauluissaan espanjan ja englannin lisäksi useita Amerikan alkuperäiskansojen kieliä, kuten sapoteekin-, misteekin- ja taraskinkieliä. Downsin laulut kertovat usein Meksikon historiasta ja nykypäivästä aiheinaan muun muassa kapitalismikritiikki, ympäristöongelmat, huumesodat ja alkuperäiskansojen vaikea tilanne. Lila Downs tunnetaan laulujensa lisäksi myös lavakarismastaan ja monivivahteisesta lauluäänestään. ”Downsin ääni taipuu hämmästyt

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme