Schildts & Söderströms

Schildts & Söderströms utgivning hösten 2022

Dela
S&S höst blickar bakåt i romaner och i en livsberättelse samtidigt som en fackbok visar på hur opålitliga våra minnen är. Kanske litteraturen är det bästa sättet att förmedla historien. En uppgift som är viktigare nu än någonsin förr.
Debutant Annika Åman. Foto: Aja Lund
Debutant Annika Åman. Foto: Aja Lund

Schildts & Söderströms litterära höst skämmer bort läsaren med medryckande underhållning, läsvärd lyrik och fascinerande fakta.

När sommarn har blommat ut av Karin Collins handlar om livet i Hangö före och under vinterkriget. Den sista november är Aino som vanligt i skolan när rektorn, blek och sammanbiten, uppmanar eleverna att ta sig hem så fort som möjligt för nu är det allvar.

Samma dag faller de första ryska bomberna och senast nu måste Hangöborna välja mellan att lämna sin stad eller stanna kvar och invänta en mycket osäker framtid.

Annika Åman debuterar med den historiska romanen Lumpänglar som utspelar sig under de turbulenta åren 1926–1932. Såren efter inbördeskriget är färska, det råder förbudstid i landet och de politiska spänningarna ökar.

När huvudpersonen Alma lämnar sitt föräldrahem i Alahärmä ryms hennes samlade ägodelar i en liten resväska. Hon ska söka jobb som väverska vid Oravais textilfabrik och så fort hon fått ihop till reskassan är målet Amerika.

I Åren berättar bröderna Kjell Westö och Mårten Westö om sina liv, från den tidigaste barndomen på sextiotalet fram till idag. Totalt blir det 50 personliga texter om att vara pojke, man, författare, son, far och människa. Det handlar om hur världen sett ut, om musiken, samhället och kärleken.

Visste du att Karin Erlandsson är nästan besatt av att sticka? I Det blå garnet. En bok om att sticka lyfter hon på ett insiktsfullt och infallsrikt sätt fram stickandets historia och begrundar vad stickande och handarbete betyder för oss.

Den internationellt erkända rättspsykologen Julia Korkman debuterar med en fascinerande faktabok om vårt minne. Varför kan två personer minnas samma händelse på helt olika sätt och hur kan vi få fram möjligast tillförlitliga vittnesmål? I Minnets makt. Berättelser från rättssalen går hon igenom rättsfall från 1600-talets häxprocesser till Bodommorden i Esbo och mordet på Olof Palme.

I Det stora lilla livet fortsätter Marcus Rosenlund på samma spår som i succén Väder som förändrade världen (2018). Här handlar det om hur pyttesmå livsformer kan ha en enorm inverkan, inte bara på väder och klimat, utan på vår planets utveckling och framtid.

Blev du nyfiken? Saknar du något? Hur är det med barnböcker? Du hittar troligtvis något tillfredsställande i katalogen här. Katalogen finns också som bilaga och alla böcker finns på vår webbplats. Gillar du doften och känslan av tjockt kvalitetspapper mellan fingrarna? Då kan du beställa ett fysiskt exemplar av undertecknad.

Rekordmånga av böckerna ges samtidigt ut på finska av Kustantamo S&S. Den finska katalogen finns här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Debutant Annika Åman. Foto: Aja Lund
Debutant Annika Åman. Foto: Aja Lund
Ladda ned bild

Dokument

Om

Schildts & Söderströms
Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors

https://litteratur.sets.fi/

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

Naturväktarna – allas vår radiofavorit i bokformat23.5.2023 08:20:00 EEST | Tiedote

Kan älgar anfalla människor? Kan ormar klättra? Ska fågelholken städas? Vilken insekt sticker värst? Under mer än fem decennier har lyssnarnas frågor till Naturväktarna varit av många slag. Och experterna i Svenskfinlands mest älskade radioprogram har nästan alltid kunnat ge ett svar. I den här boken har vi samlat de intressantaste frågorna och svaren. Här finns också berättelsen om hur programmet kom till och hur det utvecklats sedan starten 1971. Tove Virta har intervjuat människorna bakom radioprogrammet och lyfter i personporträtt fram såväl experter som programledare, bland andra: Rolf Grönblom, Harry Krogerus, Göran Bergman, Björn Federley, Bo Ekstam, Anders Albrecht, Camilla Ekblad och Joakim Lax. Herta Donner har illustrerat djur och natur som diskuteras, och människorna bakom de välkända radiorösterna. Naturväktarna har recensionsdatum tisdag 30.5.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum