SDP:n Harakka: Kyberjohtaminen on kunnossa - viranomaisten valtuuksia vahvistettava
Työtään päättävä hallitus on uudistanut kyberturvallisuuden johtamista, koordinointia, suunnittelua ja rahoitusta. Seuraavan hallituksen tehtäväksi jää kohentaa viranomaisten toimivaltuuksia ja harkita tarvetta pääministerin turvallisuuspoliittisille neuvonantajille.

Kyberuhkiin varauduttiin ajoissa
Liikenne- ja viestintäministeriö valmisteli kriittisten alojen tietoturvasta (TITUKRI) periaatepäätöksen, jonka valtioneuvosto hyväksyi kesällä 2021. Siinä luotiin perusta julkisen hallinnon johtamiskäytännöille kyberturvan osalta sekä kartoitettiin kaikkien hallinnonalojen resurssitarpeet. Valmiin ohjelman ansiosta kyettiin vastaamaan nopeasti Venäjän laittoman hyökkäyksen jälkeen kohonneessa kybervalmiustilassa ilmenneisiin tarpeisiin.
Keväällä 2022 vakinaistettiin myös Valtion kyberturvallisuusjohtajan toimi. Johtajan päätehtävä on koordinoida Traficomin alaisen Kyberturvallisuuskeskuksen (KTK) sekä siviili- ja turvallisuussektorin päivittäistä yhteistyötä.
Kyberturvallisuutta ei voi johtaa keskitetysti yhdestä pisteestä, sillä se kattaa paitsi koko valtionhallinnon, myös Suomen kunnat ja hyvinvointialueet, kaikki yritykset ja osaltaan myös yksityishenkilöt. Se koskettaa myös turvallisuusviranomaisten tehtäviä, jotka eivät voi olla julkisia. Verkostomaisuudesta johtuu, että aika ajoin väitetään, että Suomen kyberturvallisuuden johtaminen on hajallaan, tai peräti, että “kukaan ei johda” kyberturvallisuutta.
Kyberturvallisuus ei ole johtajuusongelma, vaan koordinaatiohaaste.
Valtioneuvoston tasolla päivitetään ja jaetaan laajasti tilannekuvaa, ja avainhenkilöt sekä organisaatiot pitävät tiiviisti yhteyttä. Menettelyt ja vastuusuhteet ovat selkeät sekä normaalitilanteessa että tietoturvaloukkauksen tapahtuessa.
Viranomaisten toimivaltuuksia vahvistettava
Vaikka työnsä päättänyt hallitus loi menettelyt kyberturvallisuuden koordinaatioon, viranomaisten toimivaltojen suhteen uuden hallituksen on syytä jatkaa työtä.
Eduskuntaan tuodun hallituksen esityksen (HE 243/2022 vp.) tarkoitus on varmistaa KTK:n, poliisiviranomaisten ja puolustusvoimien tehokas tiedonvaihto vakavan tietoturvaloukkauksen tai sen uhkan torjumisessa sekä tarvittavien resurssien tehokas yhteinen käyttö. Vastaavanlainen viranomaisten tehostettu yhteistoiminta on mahdollista perinteisissä uhkatilanteissa (PTR), ja vastaava kansainvälisesti ainutlaatuinen järjestely lisää viranomaisten kyvykkyyttä myös kyberturvallisuuden osalta.
Esitys juuttui kuitenkin perustuslakivaliokunnan tarkasteluun, joten uuden hallituksen on syytä uudistaa esitys viipymättä. Jo eduskuntakäsittelyn aikana ilmeni uhkatilanteita, joissa viranomaisten nykyistä laajempi keskinäinen tiedonjako-oikeus olisi ollut tarpeen.
Uuden hallituksen harkittavaksi tulee myös viime talvena esitetty uusi pääministerin turvallisuusneuvonantajan tehtävä. Tässä yhteydessä on luontevaa huomioida myös kyber- ja hybriditurvallisuuden yhteydenpidon edellyttämät tarpeet.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Timo HarakkaLiikenne- ja viestintäministeri
Yhteydenotot: erityisavustaja Ilkka Hamunen, p. 050 478 1027
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
Kansanedustaja Heinäluoma: Huomenlahja hallitusneuvottelijoille26.5.2023 09:15:01 EEST | Tiedote
Uutta hallituspohjaa rakentavat puolueet ovat jumittuneet Säätytalolla kiistelemään työperäisten maahanmuuttajien tulorajoista. Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma antaa oppositiosta käsin hallitusneuvottelijoille huomenlahjan ja toivoo, että tuleva hallitus lähtisi ratkomaan ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä alipalkkauksen kriminalisoinnilla sekä ammattiyhdistysten kanneoikeuden säätämisellä.
SDP:n Eloranta: Kansalaisopistoilta leikkaaminen vähentäisi työttömien mahdollisuuksia laajentaa osaamistaan23.5.2023 15:16:16 EEST | Tiedote
STT:n tietojen mukaan hallitusneuvotteluissa pöydällä olisi myös merkittäviä, 20-70 miljoonan euron, leikkauksia kansanopistojen, kansalaisopistojen ja kesäyliopistojen valtiontukeen. SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta pitää mahdollisia leikkauksia erittäin haitallisina erityisesti jatkuvan oppimisen näkökulmasta. Eloranta korostaa kansalaisopistojen tarjoamien monipuolisten kurssien merkitystä erityisesti työikäisten osaamisen kehittämisen kannalta.
SDP:n Anna-Kristiina Mikkonen: ”Kaavaillut leikkaukset tarkoittaisivat monien oppilaitosten lakkauttamista, opiskelumahdollisuuksien heikkenemistä sekä laajamittaisia irtisanomisia henkilöstövaltaisella koulutusalalla23.5.2023 14:53:01 EEST | Tiedote
”Olen erittäin huolestunut kansalaisopistojen ja vapaan sivistystyön tulevaisuudesta”, aiemmin kansalaisopiston rehtorina työskennellyt savonlinnalainen kansanedustaja Anna-Kristiina Mikkonen toteaa.
SDP:n Pia Hiltunen: Koulutuksesta ja sivistyksestä leikkaaminen olisi lyhytkatseista talouden tasapainottamista23.5.2023 12:27:07 EEST | Tiedote
Ennen vaaleja kokoomus lupasi, että koulutus on sen ”erityissuojeluksessa”. Nyt julki tulleet tiedot ennustavat kuitenkin koulutusleikkauksia. SDP:n Pia Hiltunen vaatii Petteri Orpoa pitämään kiinni suomalaisille antamistaan vaalilupauksista, ja estämään uhkaavat koulutusleikkaukset.
SDP:n Timo Suhonen tyytyväinen Varkauden akkutehtaan uuteen käynnistymiseen22.5.2023 14:01:37 EEST | Tiedote
SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen mielestä Varkauden akkutehtaan jatko näyttää nyt valoisalta, kun uusi ostaja löytyi vihdoin, usean vuoden etsinnän jälkeen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme