SDP EDUSKUNTA

SDP:n Aki Lindén: Hoitojonojen purkamiseen neuvotellut määrärahat tulevat aitoon tarpeeseen

Jaa
Kansanedustaja, entinen perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén pitää hallituksen saavuttamaa neuvottelutulosta hienona työvoittona ja hyvänä kokonaisuutena. Sote-rahojen lisääminen kyettiin tekemään rikkomatta budjettikehyksiä.
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

- Hyvinvointialueiden rahoitus on monimutkainen paketti näin alkuvaiheessa, kun kokonaisrahoitus tarkentuu vasta viime vuoden tilinpäätöksien valmistuessa. Kokonaistilanne ei ole niin huono kuin on annettu ymmärtää. Hoitojonojen purkamisessa ei ole kyse kuitenkaan perusrahoituksesta, mikä menee julkisessa keskustelussa helposti sekaisin, Lindén muistuttaa.

Hänen mukaansa koronakriisin aikana kertyneen hoitovelan purkamisen kustannus on yhteensä noin miljardin euron verran.

-  Nyt neuvotellussa ratkaisussa ”uutta” rahaa on noin 350 miljoonaa euroa. 150 miljoonaa euroa on kertaerän aikaistusta, mikä on niin sanotusti lakisääteistä rahaa hyvinvointialueille. Täytyy kuitenkin muistaa, että EU:n elpymispaketista tulee hoitovelan lyhentämiseen noin 250-300 miljoonaa euroa, jolloin kokonaisuus on noin 750 miljoonaa – pidän summaa hienona saavutuksena ja työvoittoina näissä olosuhteissa!

Ratkaisu hoitovelan lyhentämiseksi kyettiin tekemään neuvotteluiden tuloksena rikkomatta valtiontalouden budjettikehyksiä.

- Hyvinvointialueiden uhkana on kuitenkin tulevaisuudessa esimerkiksi kokoomuksen väläyttelemät miljardiluokan leikkaukset. Toistaiseksi ainakin juuri aloittaneilla hyvinvointialueilla voidaan nyt keskittyä paremmin olennaiseen, eli hoitojonojen purkamiseen, mikä on aito ja akuutti ongelma suomalaisessa terveydenhuollossa, Lindén iloitsee.  

Koko valtion lisätalousarvioesitys julkaistaan torstaina 2. helmikuuta.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kuntaministeri Sirpa Paatero iloitsee Kymenlaakson, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueiden lisärahoituksesta27.3.2023 12:57:40 EEST | Tiedote

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) pitää hyvinvointialueille viime viikolla myönnettyä lisärahoitusta erittäin tarpeellisena. Hallitus myönsi hyvinvointialueiden vakiinnuttamiseen ja toiminnan kehittämiseen yhteensä 350 miljoonaa euroa. Kymenlaakson ja Etelä-Savon hyvinvointialueet saivat molemmat noin 11 miljoonaa euroa lisärahoitusta ja Etelä-Karjalan hyvinvointialue noin 9 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme