SDP EDUSKUNTA

SDP:n Aki Linden Perussuomalaisten aluevaaliohjelmasta: ”Ei vakuuta osaamisellaan eikä tavoitteillaan”

Jaa
Lindenin arvion mukaan Perussuomalaisten hyvinvointialuevaaliohjelma on sekava ja sisäisesti ristiriitainen.
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Perussuomalaiset on julkaissut hyvinvointialuevaaliohjelmansa. Ohjelma on sekava ja sisäisesti ristiriitainen. Siinä nostetaan - siis hyvinvointialueen valtuustojen vaaleissa - keskeiseksi tavoitteeksi maahanmuuton jyrkkä vastustaminen ja ilmaston lämpenemisen hidastamistoimenpiteiden kritiikki. Kertooko tämä siitä, että PS:lla ei oikeastaan ole paljonkaan sanottavaa itse hyvinvointialueiden toiminnasta? Niitähän ovat sairaala- ja terveyskeskuspalveluiden sekä ikäihmisten palveluiden sekä lastensuojelun järjestäminen ja kehittäminen. Yleinen ”kansallisuusvaltioajattelu” ei tähän riitä. Ohjelmassa yhtä aikaa vaaditaan lisää rahoitusta julkiseen terveydenhuoltoon ja kritisoidaan rahoituksen kasvua ja vaaditaan ”säästöjä”.

- Vaaliohjelman julkistustilaisuudessa PS korosti voimakkaasti sitä, että sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaat pitää laittaa ”tärkeysjärjestykseen” ja kansalaisille pitää asettaa myös ”velvoitteita, eikä vain oikeuksia, kuten hallitus tekee”. Kyseenalaistetaan myös ”miten laajaan hyvinvointivaltioon meillä on varaa”. Kylmäävältä tuntui ajatus siitä, että terveydenhuollossa pitäisi ”niiden maksaa enemmän, jotka käyttävät palveluita eniten”. Pitäisikö tavallisen keskituloisen kansalaisen alkaa maksaa itse enemmän synnytyksen, aivoverenvuodon, sydäninfarktin tai monivammatapaturman hoitokuluista? Nyt nämä maksetaan yhteisistä verorahoista, jonka kasvua väestön ikääntyessä ja hoitotarpeen kasvaessa PS tuntuu erityisesti kritisoivan. 

- Myös suorastaan virheellisiä laskelmia esitettiin. Tällainen on esimerkiksi väite, että verorasitus kasvaa 1800 eurolla vuodessa veronmaksajaa kohti ”byrokratian lisääntymisen johdosta”. Kyseessä on arvio kuntien ja kuntayhtymien nykyisten sotepalveluiden 21 miljardin euron kustannusten kasvusta vuoteen 2030 mennessä 5–6 miljardilla eurolla. Tämä laskelma ei perustu ”byrokratiaan” vaan hoitotarpeen kasvuun väestön ikääntyessä (1 % vuodessa) ja kustannustason (inflaatio) muutokseen (2 - 2,5 % vuodessa). Tämä kasvupaine on pienempi kuin vastaava toteutunut kasvu 2000-luvulla kuntien vastatessa palveluista. Tämän kaltaista ”huitelua ympäriinsä” PS:n toimesta on enemmänkin esitetty.

- Ohjelma ei vakuuta osaamisellaan eikä tavoitteillaan.

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Hallituksen avovankien kuntouttavaan työtoimintaan kohdistuvat säästöt uhkaavat heikentää Suomen kansallispuistoja28.3.2024 12:00:37 EET | Tiedote

Suomen kansallispuistojen kävijämäärät ovat olleet viime vuodet kasvussa. Leikkaukset avolaitosrahaan heikentäisivät Luontopalvelujen edellytyksiä ylläpitää ja kehittää suomalaisten virkistysmahdollisuuksia luonnossa. Samalla heikentyvät avovankien mahdollisuudet saada työkokemusta. Joukko SDP:n kansanedustajia on tehnyt aiheesta kirjallisen kysymyksen.

SDP:n Eskelinen ihmettelee ministeri Ranteen käsitystä avoimuudesta Länsiradan suhteen27.3.2024 13:43:53 EET | Tiedote

Ministeri Lulu Ranteen (ps) vastaus kansanedustajien jättämään kirjalliseen kysymykseen Länsiradan rakentamisesta ihmetyttää. Ministeri toteaa että hankkeen muutoksista suunnitteluratkaisuihin ja rahoitukseen keskustellaan asianomaisten kesken ja kansanedustajilla on mahdollisuus kysyä asiasta eduskunnan kyselytunnilla. Ministeri lisää, että osakassopimuksessa hankeyhtiöltä edellytetään avointa viestintää.

SDP:n Lauri Lyly: Todellisuus ja laskennalliset toiveet ristiriidassa26.3.2024 14:49:00 EET | Tiedote

Hallituksen tavoite yli 100 000 lisätyöllisestä meni viime kuussa ennätyksellisille pakkaslukemille. Orpon hallitus sai ennätysmäisen korkean työllisyysasteen perinnökseen. Koko ajan mennään vain huonompaan suuntaan. Työnhakijoita oli helmikuussa noin 290 000 ja avoimia työpaikkoja oli noin 66 000. Työttömien työnhakijoiden määrä nousi yli 31 000 henkilöllä vuoden takaisesta. Kokonaisuudessaan lomautettuna on n. 46 000 työllistä. - Viimeksi lauantaina pääministeri Orpo hehkutti valtiovarainministeriön arviota, jonka mukaan hallituksen jo tekemät uudistukset tuovat Suomeen 74 000 työpaikkaa. Todellisuus ei nyt vastaa näitä laskennallisia toiveita, kertoo kansanedustaja ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Lauri Lyly. - Suunta työpaikoista on aivan eri kuin hallitus puheissaan toiveikkaasti todennut. Nyt pitäisi ensin neuvotellen rauhoittaa työmarkkinat ja hakea sopua niissä pöydissä. Olisi hyvä tietää, minkä hinnan Suomi joutuu maksamaan hallituksen jääräpäisyydestä. T

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye