SDP EDUSKUNTA

SDP:n al-Taee: Esitys kaivoslain uudistamisesta etenee viimein eduskuntaan!

Jaa

Hallituksen pitkään valmistelema esitys kaivoslain uudistamiseksi etenee vihdoin eduskuntaan. Tarve tälle uudistukselle on ollut suuri, ja tavoitteena on että laki saadaan hyväksyttyä vielä tällä vaalikaudella.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Olemme hallitusohjelmassa sitoutuneet parantamaan kaivosten ympäristönsuojelua, varmistamaan kaivosten toimintaedellytykset ja parantamaan paikallisten toimijoiden vaikutusmahdollisuuksia kaivostoiminnan suunnittelussa. Olenkin hyvin tyytyväinen että saamme viimein tämän tärkeän asian eduskunnan käsiteltäväksi, al-Taee toteaa.

Uudessa esityksessä vaaditaan kuntakaavoituksen edellyttämistä kaivostoiminnalle, joka parantaa merkittävästi kuntien päätäntävaltaa kaivoshankkeiden toteutuksessa ja sijoittelussa. Esityksessä tarkennetaan myös malminetsintävarauksiin liittyviä säännöksiä, sillä nykykäytäntö on luonut laajoja epävarmuuksia alueille. Esityksen mukaan varausaikaa lyhennetään ja varausalueelle tulee veroluonteinen maksu. Tämä hillitsee liian laajoja varausalueita.

- Hallitus on sopinut myös malminetsintää koskevasta kiellosta kansallis- ja luonnonpuistoissa. Malminetsinnän rajoittamista luonnonsuojelualueilla tiukennetaan, ja tämä on askel oikeudenmukaisempaan suuntaan. Esityksellä vahvistetaan myös saamelaisten oikeuksia alkuperäiskansana parantamalla tiedonsaantia ja sitä kautta oikea-aikaisia vaikutusmahdollisuuksia lisäämällä. Myös tämä on tärkeä uudistus, al-Taee sanoo.

- On kuitenkin tärkeää että suuntaamme katseemme myös tulevaisuuteen. Ideaalitavoite on saada raaka-aineet jatkojalostukseen täällä Suomessa. Ennen kaikkea kiertotalouden merkitys korostuu juuri nyt, sillä maamineraaleja ei ole tarpeeksi kaikkiin tarpeisiin ilman kierrätystä. Mineraalien jatkojalostus sekä kierrättäminen Suomessa sopisivat yhteen meidän korkeatasoiseen osaajaprofiiliin. Sellaisen teollisuusklusterin luonti tänne olisi Suomen kannalta merkittävä tavoite, al-Taee päättää.

Kaivoslaissa huomioidaan nykyistä paremmin ympäristön suojelu ja kaivostoiminnan vaikutukset muihin elinkeinoihin. Kaivosteollisuus on Suomelle merkittävää ja tärkeintä onkin se, että uudella kaivoslailla mahdollistamme kaivosteollisuuden toiminnan kestävällä tavalla, niin sosiaalisesti kuin ekologisestikin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hussein al-TaeeKansanedustaja

Yhteydenotot: avustaja Essi Huovinen, p. 050 349 7856

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Vammaispalvelulain uudistus tukee vammaisten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta4.10.2022 15:21:19 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen iloitsee, että vammaisten oikeuksia parantava hallituksen esitys uudeksi vammaispalvelulaiksi on saapunut eduskuntaan. Vammaispalvelulain uudistuksen tarkoituksena on tukea vammaisen henkilön itsenäistä elämää ja itsemääräämisoikeuden toteutumista, yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja osallistumista yhteiskunnassa sekä turvataan yksilöllisen tarpeen mukaiset, riittävät ja laadultaan hyvät palvelut. Lakiesitys kuitenkin jättää vielä kehitettävää tulevaisuuteenkin Mäkisalo-Ropposen mielestä.

SDP:n Hussein al-Taee: Järjestöjen pankkipalvelut on turvattava3.10.2022 12:00:39 EEST | Tiedote

Järjestöjen toiminta on vaikeutunut huomattavasti pankkien velvoitteiden ja lisääntyneen säätelyn vuoksi. Kyseessä on ongelma, joka koskettaa suomalaisia järjestöjä aina koirakerhoista suuriin kehitysapujärjestöihin. Tähän johtopäätökseen päätyi SDP:n työryhmä, jonka tehtävänä oli tunnistaa järjestökentän pankkipalveluihin liittyvät ongelmat ja esittää niihin ratkaisuja. - SDP:lle on tärkeää pitää huolta kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksistä. Siksi kutsuimme työryhmän työhön mukaan laajan rintaman eri puolueiden kansanedustajia, järjestötoimijoita sekä viranomaisten ja finanssisektorin edustajia, kertoo SDP:n pankit ja järjestöt -työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Hussein al-Taee. Al-Taeen mukaan järjestöjen kohtaamissa haasteissa on kyse merkittävästä yhteiskunnallisesta ongelmasta. - Pankkien lisääntyneet velvoitteet sekä Suomen että EU:n tasolla ovat johtaneet siihen, että järjestöillä on vaikeuksia pankkitilien avaamisessa ja rahaliikenteen hoitamisessa. Pahimmassa tapa

SDP:n Viitanen ja Eloranta: E-kirjojen lainauskorvaus toteutettava pikaisella aikataululla29.9.2022 12:17:38 EEST | Tiedote

E-kirjojen lainauskorvauksiin varattiin rahoitus tuleville vuosille keväällä julkisen talouden suunnitelmassa. Sitä ennen hyväksyessään kuluvan vuoden talousarvion eduskunnan valtiovarainvaliokunta kiirehti rahoitukseen liittyvien ratkaisujen sekä tarvittavien säädösmuutosten valmistelua. Jotta lainauskorvaus voidaan toteuttaa, tarvitaan muutos lainsäädäntöön.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Sosiaali- ja terveydenhuollon tilaa ei ratkaista ilman hoitohenkilökunnan työoloista huolehtimista28.9.2022 16:30:00 EEST | Tiedote

Keskiviikkona 28.9. eduskunnassa keskusteltiin opposition yhteisestä välikysymyksestä koskien vanhuspalveluiden ja terveyspalveluiden tilannetta. SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen pitää erikoisena, että välikysymyksen tekevät puolueet, jotka itse ovat olleet leikkaamassa palveluista, mutta myöntää myös, että toimia yhä tarvitaan varsinkin hoitajien tilanteen parantamiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme