SDP EDUSKUNTA

SDP:n al-Taeen vetoomus psykoterapeuttien puolesta

Jaa

Hussein al-Taee on kirjoittanut vetoomuksen niiden yli 300 psykoterapeutin puolesta, joita Valvira ei suostu rekisteröimään. Hän kirjoituksessaan vetoaa niin Valviraan kuin tarvittaviin virkamiehiin, jotta asia saataisiin ratkaistua. Vetoomus alla:

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Suomessa on tällä hetkellä huutava pula osaavista psykoterapeuteista. Psykoterapiaan hakeutuu yhä useampi ja hoitoon on vaikea päästä monella paikkakunnalla. Tämän pystyy näkemään myös perusterveydenhuollon vastaanotoilla, jossa kuulee kuukausittain potilaiden kertomuksia siitä, etteivät he löydä psykoterapeuttia Kelan kuntoutuspäätöksestä huolimatta. Osaavat psykoterapeutit ovat ratkaisu tähän tilanteeseen.

Tästä tilanteesta huolimatta Valvira on kieltäytynyt rekisteröimästä yli 300 psykoterapeuttia Suomessa, jotka ovat saaneet koulutuksen Helsingin psykoterapiainstituutissa (HPI) ja englantilaisessa yliopistossa University of West of England (UWE Bristol), ennen Brexitiä. Koulutus on järjestetty Suomessa ja suomen kielellä, mutta korkein hallinto-oikeus on linjannut tutkintojen olevan ulkomaisia, sillä tutkintotodistukset on myöntänyt brittiyliopisto. Täten Valviran mukaan koulutus ei vastaa suomalaista psykoterapeuttikoulutusta. Tämän perusteella Valvira on kieltäytynyt rekisteröimästä valmistuneiden ammattinimikkeitä, ja asia on päätynyt EU tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Olemme nyt saaneet EU-tuomioistuimelta ennakkoratkaisun, joka kertoo, että toisessa EU-maassa suoritettu psykoterapiakoulutus tulisi hyväksyä. Valvira kuitenkin tulkitsi, että unionin tuomioistuimen päätös ei tuo pöytään mitään uutta, ja että koulutukseen osallistuneet eivät vieläkään saa oikeutta käyttää psykoterapeutin nimikettä Suomessa. EU-tuomioistuin linjasi myös, että Suomessa viranomainen eli Valvira voi olla hyväksymättä toisessa EU-maassa myönnettyä tutkintotodistusta, jos tilanne on poikkeuksellinen. Tällöin Valviralla pitäisi olla EU-tuomioistuimen mukaan konkreettisiin seikkoihin perustuvia vakavia epäilyjä siitä, että hakijan tutkintotodistus ei ole todenperäinen. Valviran näkemyksen mukaan asiassa on kyse tuomion mukaisesta poikkeuksellisesta tilanteesta. Esimerkiksi HPI sekä valmistuneiden alumniyhdistys Ratas ry kyseenalaistavat tämän väitteen.

Valviran rekisterissä on tällä hetkellä noin 8 700 nimikesuojattua psykoterapeuttia, joista kolmannes on yli 65-vuotiaita. Suomessa on viime vuosina puhuttu runsaasti mielenterveydestä, hoitoon pääsyn vaikeudesta, terapiatakuusta ja alan osaajapulasta. Tähän tilanteeseen täytyy nyt löytää ratkaisu, sillä me kipeästi tarvitsemme näitä psykoterapeutteja terapiatarpeen kasvaessa, ja nykyisten terapeuttien jäädessä eläkkeelle.

Meidän tulee löytää keino, miten nämä psykoterapeutit pääsisivät töihin oikealla nimikkeellä. Mikäli Valvira kokee että heidän todistuksissaan on puutteita, rekisteröintiä ei saa siitäkään huolimatta hylätä suoraan, vaan valmistuneille on annettava mahdollisuus täydentää opintojaan. Näin myös Kela pääsisi hyödyntämään 300 uutta psykoterapeuttia palveluntuottajiksi. Siten yhteiskuntamme saisi nopeasti ison joukon kuntoutuspsykoterapian tekijöitä lisää, ja he pääsisivät auttamaan osaamisellaan niitä, jotka apua tarvitsevat.

Hussein al-Taee,

Kansanedustaja

Vantaan kaupungin valtuutettu

Yhteyshenkilöt

Hussein al-TaeeKansanedustaja

Yhteydenotot: avustaja Essi Huovinen, p. 050 349 7856

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Riitta Mäkinen: Julkisen talouden suunnitelma on kriisitilanteessa vastuullinen ja samalla tulevaisuuteen luotaava5.10.2022 15:38:14 EEST | Tiedote

Keskiviikkona 5.10. eduskunta keskusteli opposition välikysymyksestä koskien energiamarkkinoiden toimintaa, sähkön hintaa sekä hallituksen Fortum-politiikkaa. SDP:n kansanedustaja Riitta Mäkinen pitää tärkeänä, että energiakriisin aikana Suomi vahvistaa edelleen vihreää siirtymää ja Suomen irrottautumista fossiilisesta energiatuotannosta.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Vammaispalvelulain uudistus tukee vammaisten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta4.10.2022 15:21:19 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen iloitsee, että vammaisten oikeuksia parantava hallituksen esitys uudeksi vammaispalvelulaiksi on saapunut eduskuntaan. Vammaispalvelulain uudistuksen tarkoituksena on tukea vammaisen henkilön itsenäistä elämää ja itsemääräämisoikeuden toteutumista, yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja osallistumista yhteiskunnassa sekä turvataan yksilöllisen tarpeen mukaiset, riittävät ja laadultaan hyvät palvelut. Lakiesitys kuitenkin jättää vielä kehitettävää tulevaisuuteenkin Mäkisalo-Ropposen mielestä.

SDP:n Hussein al-Taee: Järjestöjen pankkipalvelut on turvattava3.10.2022 12:00:39 EEST | Tiedote

Järjestöjen toiminta on vaikeutunut huomattavasti pankkien velvoitteiden ja lisääntyneen säätelyn vuoksi. Kyseessä on ongelma, joka koskettaa suomalaisia järjestöjä aina koirakerhoista suuriin kehitysapujärjestöihin. Tähän johtopäätökseen päätyi SDP:n työryhmä, jonka tehtävänä oli tunnistaa järjestökentän pankkipalveluihin liittyvät ongelmat ja esittää niihin ratkaisuja. - SDP:lle on tärkeää pitää huolta kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksistä. Siksi kutsuimme työryhmän työhön mukaan laajan rintaman eri puolueiden kansanedustajia, järjestötoimijoita sekä viranomaisten ja finanssisektorin edustajia, kertoo SDP:n pankit ja järjestöt -työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Hussein al-Taee. Al-Taeen mukaan järjestöjen kohtaamissa haasteissa on kyse merkittävästä yhteiskunnallisesta ongelmasta. - Pankkien lisääntyneet velvoitteet sekä Suomen että EU:n tasolla ovat johtaneet siihen, että järjestöillä on vaikeuksia pankkitilien avaamisessa ja rahaliikenteen hoitamisessa. Pahimmassa tapa

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme