SDP EDUSKUNTA

SDP:n Anneli Kiljunen: Omaishoitajien rooli ja asema osana sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenteita on selkeytettävä

Jaa

Omaishoidon asemaa osana sosiaali- ja terveydenhuoltoa on selkeytettävä ja parannettava. Haasteena on, että omaishoito on kaikkialla, mutta se ei näy missään. Se on työtä, jota tehdään oman läheisen hyväksi, usein hyvin vaihtelevalla yhteiskunnan tuella.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Omaishoito tulisikin saada selkeäksi osaksi sotepalveluiden rakenteita. Kyseessä on ihmisestä huolenpidon ja hoivan muoto, kuten kotihoito tai palveluasuminen on, linjaa kansanedustaja ja eduskunnan omaishoidon tukiryhmän puheenjohtaja Anneli Kiljunen.

- Kuntien on myös varattava riittävät määrärahat omaishoitoon, Kiljunen edellyttää.

Kunta päättää kenen kanssa ja millä kriteereillä sopimus tehdään ja millainen on omaishoitotyöstä saatava palkkio. Osa kunnista on yksipuolisesti muuttanut, irtisanonut tai lakkauttanut sopimuksia rahoituksen riittämättömyyden takia. Omaishoitajilla ei näissä tilanteissa ole juurikaan oikeusturvaa, ja tämä tekee heidän elämästään epävarmaa ja raskasta.

Omaishoidon kustannukset ovat tällä hetkellä yhden omaishoidettavan osalta noin 9 500 euroa vuodessa, kun esimerkiksi ikääntyneiden tehostettu palveluasuminen maksaa kunnalle noin 42 000 euroa vuodessa. Omaishoidon tuen kehittäminen olisi kunnalle edelleen edullista ja inhimillistä.

- Omaishoitajilla tulee olla myös oikeus omaan elämään, esimerkiksi harrastamiseen. Omaishoitajien jaksamista tulee tukea riittävillä tukipalveluilla ja vapaa-ajan mahdollistamisella. Suurena huolena on myös, että kunnat siirtävät herkästi hoitovastuun yksipuolisesti omaishoitajille, vaikka vastuu on viime kädessä aina kunnalla. Tämäkin selkeytyisi, kun omaishoito määriteltäisiin paremmin osaksi sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenteita. Näin myös omaishoitajan ja hoidettavan kokonaisvaltainen palveluiden ja tuen määrittäminen helpottuisi, Anneli Kiljunen linjaa.

Yhteyshenkilöt

Anneli KiljunenKansanedustaja

Eksoten hallituksen puheenjohtaja, eduskunnan omaishoidon tukiryhmän puheenjohtaja

Puh:050 511 3123

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Berg, Mäkynen & Strand: Batteriinvesteringen ett resultat av starkt samarbete19.4.2021 09:24:22 EEST | Tiedote

Riksdagsledamöterna Kim Berg, Matias Mäkynen och Joakim Strand gläder sig över brittiska Johnson Mattheys och Vasa stads intentionsavtal gällande grundandet av en batterimaterialfabrik i Vasa. Det långvariga starka samarbetet och aktiva näringslivspolitiken bär frukt. - Regionala aktörer såsom Vasa stad, utbildningsinstitutioner, landskapsförbund och otaliga fina företag har genom åren visat hur man genom att arbeta tillsammans kan skapa en verksamhetsmiljö av världsklass. I samband med den nu aktuella jätteinvesteringen vill jag speciellt tacka projektets primus motor, vår stadsdirektör Tomas Häyry. Han har genom sin verksamhet starkt bidragit till att förnya näringspolitiken i Finland, säger Joakim Strand, riksdagsledamot och stadsfullmäktigeordförande i Vasa. Finlands Malmförädling Ab har arbetat långsiktigt med att locka utländska investeringar till batterivärdekedjan i Finland. Detta arbete ger nu resultat. - Det är fint att det finns intresse för Finland som verksamhetsmijö för b

Berg, Mäkynen & Strand: Akkuinvestointi on yhteistyön voimannäyte19.4.2021 09:22:05 EEST | Tiedote

Kansanedustajat Kim Berg, Matias Mäkynen ja Joakim Strand iloitsevat brittiläisen Johnson Mattheyn ja Vaasan kaupungin sopimasta suunnitteluvarauksesta akkumateriaalitehtaalle Vaasaan. Seudun pitkään jatkunut vahva yhteistyö ja yhteinen sitoutuminen alueen elinkeinopolitiikkaan kantaa hedelmää. - Vaasan seudun toimijat kaupungista oppilaitoksiin, maakuntaliittoon ja yrityksiin ovat vuosien varrella näyttäneet esimerkkiä siitä, miten yhteen hiileen puhaltamalla saadaan aikaan kansainvälisesti erittäin kilpailukykyinen toimintaympäristö. Nyt kyseessä olevan globaalisti merkittävän hankkeen yhteydessä on syytä kiittää eritysesti kaupunginjohtaja Tomas Häyryä, joka on tehnyt merkittävää työtä uuden elinkeinopolitiikan luomiseksi Suomessa, sanoo kansanedustaja ja Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Joakim Strand. Suomen Malmijalostus Oy on tehnyt pitkäjänteistä työtä ulkomaisten investointien houkuttelemiseksi suomalaiseen akkuarvoketjuun. Tämä työ tuottaa nyt tulosta. - Hienoa, että S

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Korona on korostanut kulttuurin merkitystä yhteiskunnassa18.4.2021 12:27:54 EEST | Tiedote

Kulttuuri- ja taidealan toimintaedellytyksille korona on ollut melkoinen isku. Suuri osa alasta on parhaillaankin suljettuna. Samaan aikaan kulttuurialalla on huolenaiheena kulttuuribudjettiin suunnitellut leikkaukset Veikkauksen tuottojen laskun takia. Ala tarvitsee edelleen myös suoria koronatukia selviytyäkseen pahimman yli. Kulttuurin merkitys on syytä huomioida kehysriihessä.

SDP:n Eloranta: Kulttuuria ja nuoria tukevien järjestöjen rahoitus on kompensoitava riihessä, rahapelituottojen lasku aiheuttaa vakavia uhkia useille järjestöille18.4.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Rahapelituottojen tuloutus yleishyödyllisiin kohteisiin laskee tänä vuonna noin 300 miljoonaa euroa vuoden 2019 tasoon nähden. Tarve tuotoilla rahoitetuille toiminnalle ei kuitenkaan ole vähentynyt. Rahapelitoiminnan tuotoilla tuetaan erittäin laajasti erilaista toimintaa, kuten tiedettä, kulttuuria, liikuntaa ja urheilua, nuorisotyötä, sosiaali- ja terveysjärjestöjen auttamistoimintaa ja hevosalaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme