SDP EDUSKUNTA

SDP:n Anneli Kiljunen: Osaajapulaan on vastattava nyt

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kuntien työvoimaennusteen mukaan hoitajien, sosiaalityöntekijöiden ja lastentarhanopettajien osaajapula on julkisella sektorilla suurinta nyt sekä  lähitulevaisuudessa. Työntekijävaje on tällä hetkellä kuntasektorilla tuhansia ja tulevien vuosien aikana eläköitymisennuste on 33,5 prosenttia kaikista kunta-alan työntekijöistä.

- Osaajapulaan on vastattava nyt. Nykytilanne on korjattava sekä vastattava eläköitymisestä koituvaan henkilöstövajeeseen. Kyse on lopulta kuntalaisten ja kunta-alan työntekijöiden hyvinvoinnista. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa meillä on pulaa parhaillaan psykologeista, sosiaalityöntekijöistä, lääkäreistä, sairaanhoitajista ja lastentarhanopettajista, painottaa Kiljunen.

Hallitus oikealla tiellä

Rinteen ja Marinin hallitus ovat kääntäneet koulutuspolitiikan suunnan. Pysyvät korotukset korkeakoulujen perusrahoituksiin sekä indeksikorotukset on tehty vuodesta 2020 alkaen. Lisäksi maksuttoman toisen asteen oppivelvollisuuden vuoksi jokaisella nuorella on jatkossa tulevaisuuden työelämävaateita vastaava koulutustaso.

- Koulutuspaikkoja lisätään niin toiselle kuin korkea-asteellekin. Ammattikoulujen koulutuspaikkoja lisätään ensi vuodelle tuhannella paikalla ja korkeakoulujen uusiin aloituspaikkoihin ehdotetaan 15 miljoonan euron lisäystä, iloitsee Anneli Kiljunen

Lisäksi eri puolella Suomea koulutetaan vuoteen 2024 mennessä noin 5 000 uutta lähihoitajaa. Tulevan vuoden budjetissa tähän on varattu 43 miljoonaa euroa. Sairaanhoitajan tutkintoon johtavaan koulutukseen toteutetaan 1000 paikan lisäys vuosien 2020-2022 aikana.

Anneli Kiljunen on tyytyväinen tähän kehitykseen, mutta on vielä huolissaan siitä, riittävätkö nämä toimet? Tämä on jatkossa syytä selvittää tarkasti.

Varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitukseen tarvitaan kokonaisuudistus

Varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitus ei ole nykyisellään riittävä eikä se vastaa lasten moninaistuviin tarpeisiin. Meillä on entistä enemmän erityistukea tarvitsevia lapsia. Meidän on arvioitava vastaako nykyinen henkilöstömäärä, varhaiskasvatukseen annettava palvelu- ja tuki parhaalla mahdollisella tavalla jokaisen lapsen tarpeeseen. Lainsäädäntöä on vuosien varrella kehitetty, mutta kokonaisuuden arviointi puuttuu.

- Lastentarhanopettajien ja erityisopettajien saatavuus ja kasvatuksen laatu on turvattava tulevaisuudessa. Alalla on tapahtunut paljon muutoksia viimeisen viiden vuoden aikana, nyt olisi aika arvioida varhaiskasvatusta ja erilaisten tukipalveluiden kokonaisuutta - vastaavatko ne aidosti ja parhaalla mahdollisella tavalla jokaisen lapsen tarpeeseen, linjaa asiasta vastaavalle ministerille kirjallisen kysymyksen jättänyt Anneli Kiljunen.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Johannes Koskinen: Historiallinen läpimurto kohti oikeudenmukaisempaa kansainvälistä yritysverotusta13.10.2021 10:41:51 EEST | Tiedote

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (OECD) puitteissa sovittiin suurimmasta kansavälisestä yritysverotuksen uudistuksesta yli sataan vuoteen. Yhteensä 136 maata päätti asettaa suuryrityksille minimiveron ja oikeudenmukaistaa kansainvälisten digijättien verotulojen jakoa maiden välillä. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja SDP:n kansanedustaja Johannes Koskinen pitää sopimusta erittäin merkittävänä läpimurtona, ja kiirehtii sopimuksen toimeenpanoa. - Tätä historiallista tilaisuutta edetä kohti oikeudenmukaisempaa ja toimivampaa kansainvälistä yritysverotusta ei ole varaa haaskata. Suomen on kansallisesti ja Euroopan unionissa toimittava päättäväisesti sopimuksen mahdollisimman nopean toimeenpanon edistämiseksi. Viivästykset saattaisivat vaarantaa erittäin merkittävän saavutuksen, Koskinen toteaa. Sopimus astuu pääosin voimaan jo 2023 ja toimeenpaneva säätely käynnistetään nopeasti, vuoden 2022 aikana. Sopimuksessa toimenpannaan kaksi erillistä uudistuspakettia, pilari I, j

Ministeri Tuppurainen: Pohjois-Pohjanmaan tartuttava hyvinvointitalouteen8.10.2021 14:45:45 EEST | Tiedote

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri, kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) näkee ihmisten hyvinvoinnin parantamisen pohjana pohjoisen Suomen menestykselle. - Ihmisten hyvinvoinnin parantaminen on politiikan kovaa ydintä, sitä jonka varaan on hyvä rakentaa myös taloudellista menestystä. Veimme Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella 2019 eteenpäin hyvinvointitalouden käsitettä, jossa katsotaan taloutta laajemmin ja hahmotetaan taloudellisen menestyksen ja hyvinvoinnin kohtalonyhteys. Tätä ajattelua tulisi juurruttaa myös Pohjois-Pohjanmaalle, siinä ovat menestyksemme avaimet, sanoo Tuppurainen. Hyvinvointi tulee olemaan tärkeä teema myös tulevissa aluevaaleissa. - Marinin hallitus on saanut maaliin historiallisen sote-uudistuksen, jolla pyritään turvaamaan kaikille kuuluvat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Tulevana keväänä Suomessa käydään historian ensimmäiset aluevaalit, joissa valitut päättäjät ovat jatkossa keskeisessä roolissa tulevaisuuden hyvinvointipalvelujen kehittämisessä j

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme