SDP EDUSKUNTA

SDP:n Antti Lindtman: Kolme täsmätoimea koviin hintoihin

Jaa

SDP:n Antti Lindtman: Kolme täsmätoimea koviin hintoihin

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kovat hinnat näkyvät nyt ihmisten arjessa, kun inflaatio on kiihtynyt nopeinta tahtia liki 40 vuoteen. Tällä hetkellä inflaatio on 7,8 prosenttia ja tavallista korkeampi inflaatio voi kestää pidempään kuin aluksi arvioitiin. 
 
Yhtälö on haastava. Toisaalta tilannetta on helpotettava ja hintojen nousua tulee kompensoida heille, jotka siitä eniten kärsivät. Samaan aikaan pitäisi välttää itse ongelman pahentamista. Siksi laajat haulikolla ammutut veronkevennykset eivät saa ekonomistien tukea tässä tilanteessa. 
 
Hallitus on jo reagoinut hintojen nousuun tekemällä aikaistetun indeksikorotuksen sosiaaliturvaan ja parantamalla työmatkavähennystä. Eläkkeensaajille on tehty pieni veronkevennys.
 
Syksyn budjettiriihessä tarvitaan lisää toimia hintojen nousuun vastaamiseksi. Erityisesti lapsiperheiden, pitkää työmatkaa ajavien ja eläkkeensaajien tilanteen helpottamiseksi. 
 
Tilannetta kannattaisi helpottaa kolmella tehokkaalla täsmätoimella: varhaiskasvatusmaksujen alentaminen, matkakuluvähennyksen korottaminen ja ansiotuloverotuksen alentaminen pieni- ja keskituloisille, mukaan lukien eläkkeensaajat. 
 
Kohtuullisella noin 100-150 miljoonan satsauksella varhaiskasvatusmaksujen tulorajoja olisi mahdollista korottaa 30-40 prosenttia. Silloin keskipalkkaisissa kahden vanhemman perheissä päivähoitomaksut puolittuisivat tai painuisivat hyvin lähelle nollaa. 
 
Kustannukset olisivat hyvin kohtuulliset julkiselle taloudelle verrattuna esimerkiksi yleisiin veronkevennyksiin. 
 
Matkakuluvähennyksen nostaminen vaikuttaisi erityisesti heihin, jotka liikkuvat pitkiä välimatkoja. Nyt jo tehtyä matkakuluvähennystä tulisi jatkaa ensi vuoden ajan ja harkita sen nostamista 0,30 eurosta per kilometri 35 senttiin. 
 
Kolmas keino on ansiotuloverotuksen laskeminen pieni- ja keskituloisille. Tässä eläkkeensaajia ei saa unohtaa, vaan samat veronkevennykset on ulotettava myös työeläkkeensaajille.
 
Nämä kolme täsmätoimea kohdistuisivat oikein tilanteessa, jossa hinnat nousevat rajummin kuin vuosikymmeniin. 
 
Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä julkistaa elokuussa paketin toimista, joilla tilanteeseen vastataan. Syksyn budjettiriihestä on syytä odottaa tasapainoista ja oikeudenmukaista ratkaisua.

Yhteyshenkilöt

Antti LindtmanEduskuntaryhmän puheenjohtaja

Puh:040 577 6255

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDPn Elorannan terveiset budjettiriiheen: ”Oikeudenmukaisuutta tarvitaan, kriisiä ei voida maksattaa pienituloisilla ja vähävaraisilla ihmisillä”11.8.2022 18:00:54 EEST | Tiedote

”Yhä useammalla on suuri huoli tulevan sähkölaskun suuruudesta, polttoaineen hinnasta ja kallistuvasta ruoasta. On välttämätöntä, että syksyn budjettiriihessä päätetään oikeudenmukaisista toimista, joilla ihmisistä pidetään huolta. Kriisiä ei voida maksattaa pienituloisilla ja vähävaraisilla ihmisillä”, Eloranta sanoo.

Kutsu: SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokous Kuopiossa 17.-18.8.20225.8.2022 13:22:20 EEST | Tiedote

Hyvä median edustaja, Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokous järjestetään 17.–18.8.2022 Kuopiossa. Ilmoittaudu kokoukseen tämän linkin kautta: https://link.webropolsurveys.com/S/33C2A903D4FFF04F Kokouksen ohjelma: Keskiviikko 17.8. 8:00-10:00 Eduskuntaryhmän jäsenet vierailevat eri kohteissa Kuopiossa ja sen lähialueilla. Ilmoittaudu mukaan lomakkeen kautta. 12:00 Eduskuntaryhmän jäseniä tavattavissa yleisötilaisuudessa Kuopion torilla 12:45 Median ilmoittautuminen, lounas tarjolla. Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 13:30 Kokous alkaa. Kokouksen alku on avoin medialle ja se lähetetään SDPn Youtube-kanavalla osoitteessa https://www.youtube.com/demariTV Kokouksen avaus: eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman Kuopion kaupungin tervehdys: kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen Poliittinen tilannekatsaus: SDPn puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin 14:30 Kokouksen avoin osuus päättyy. Kokoustauko. Lindtmanin ja Marinin mediainfo Kamarimusiikkisalissa. Median on mahdolli

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme