SDP

SDP:n Antti Rinne: Ennaltaehkäisyyn panostaminen on talouden kovaa ydintä

Jaa
SDP esittää kansallista hyvinvointiohjelmaa keinona vahvistaa julkista taloutta pidemmällä aikavälillä. Ohjelman julkisti tänään SDP:n kansanedustaja, varapuhemies Antti Rinne.
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- On selvää, että kaikkia julkisen talouden ongelmia ei pystytä ratkaisemaan neljässä vuodessa eikä pelkästään menoja leikkaamalla. Tarvitsemme pysyviä, rakenteellisia uudistuksia, jotka tuottavat tuloksia pidemmällä aikavälillä. Parantamalla ihmisten terveydentilaa ja ennaltaehkäisemällä esimerkiksi kansantauteja nykyistä tehokkaammin on mahdollista paitsi lisätä ihmisten hyvinvointia, myös vahvistaa merkittävästi julkista taloutta, Rinne kertoo.

Tutkimusten mukaan ihmisen sosioekonominen asema ja terveydentila ovat yhteydessä toisiinsa. Ylimpään tuloluokkaan kuuluvat olevat ovat keskimäärin terveempiä ja elävät pidempään, kun taas alimpaan tuloviidennekseen kuuluvien terveys on keskimäärin kaikkein heikoin, ja he myös käyttävät vähiten terveyspalveluita.

- Konsulttiyhtiö FCG:n tekemistä laskelmista käy ilmi, että mikäli alimpaan tuloviidennekseen kuuluvat saataisiin huolehtimaan terveydestään keskimäärin yhtä hyvin kuin toiseksi alimpaan tuloviidennekseen kuuluvat, olisi mahdollista saada 1,9 miljardin säästöt kahdessa vaalikaudessa. Vielä suurempi vaikutus olisi, mikäli saisimme kaikki tuloluokat huolehtimaan terveydestään yhtä hyvin kuin parhaiten toimeentuleva viidennes keskimäärin, ja tätä SDP tavoittelee.

SDP:n esittämän kansallisen hyvinvointiohjelman tavoitteena on löytää mahdollisimman vaikuttavia keinoja edistää ihmisten hyvinvointia, kaventaa terveyseroja ja ennaltaehkäistä sairauksien syntyä ja syrjäytymistä sekä hillitä niistä syntyviä kustannuksia. SDP haluaa aloittaa ohjelman valmistelun heti ensi vaalikauden alussa laajassa yhteistyössä eri tahojen kanssa.

Yksi osa ohjelmaa olisivat niin kutsutut hyvinvointipysäkit. Jokainen yli 18-vuotias kutsuttaisiin säännöllisin väliajoin vapaaehtoiseen aikuisten terveystarkastukseen, jossa käytäisiin läpi fyysinen ja psyykkinen terveydentila sekä erilaiset riskitekijät perimässä tai elintavoissa. Tarvittaessa tarkastuksessa käyneet henkilöt ohjattaisiin jatkotutkimuksiin.

- Hyvinvointipysäkeillä olisi mahdollisuus tavoittaa myös ne ihmiset, jotka tällä hetkellä jäävät terveyspalveluiden ulkopuolelle, mutta myös tuoda terveyden ääreen pysähtyminen säännölliseksi osaksi koko väestön elämää. Ennen kaikkea hyvinvointipysäkit yhdessä hyvinvointiohjelman kanssa tuovat mahdollisuuden miettiä, miten tuomme ennaltaehkäisyn kiinteäksi osaksi terveydenhuoltoa ja ihmisten elämää.

Rinteen mukaan hyvinvoinnin ja terveyden saralla on toteutettu monia määräaikaisia ennaltaehkäisyhankkeita. Sairauksien varhaisvaiheiden seulonnalla on myös pystytty ehkäisemään tehokkaasti useiden sairauksien kehittymistä.

 - Nyt on aika ottaa ennaltaehkäisy kaiken perusterveydenhuollon pohjaksi. Tänään julkistetut laskelmat osoittavat, että sosiaali- ja terveydenhuoltoon panostaminen ei ole pehmeää politiikkaa vaan talous- ja työllisyyspolitiikan kovaa ydintä. Toivon mukaan myös muissa puolueissa ymmärretään tämä ja lakataan puhumasta sosiaali- ja terveyspalveluista kulueränä, josta voi leikata.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

SDP
SDP
Siltasaarenkatu 18-20 C
00530 HELSINKI

09 478 988 (vaihde)http://www.sdp.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

SDP:n Matias Mäkynen: Työuupumukseen sairastuneilla tulisi olla oikeus sairauspäivärahaan22.3.2023 10:40:26 EET | Tiedote

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkysen mielestä työssään uupuneilla tulisi olla oikeus sairauspäivärahaan uupumuksen perusteella. Tällä hetkellä monella työuupumukseen sairastuneella ei ole varaa pitää tarvitsemaansa sairauslomaa, sillä työuupumusta ei ole määritelty tautiluokitusjärjestelmässä sairaudeksi, joka oikeuttaisi sairauspäivärahaan.

Puoluesihteerit vetoavat vaalirauhan puolesta21.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit vetoavat vaalirauhan puolesta vuoden 2023 eduskuntavaaleissa. Demokraattisten oikeuksien on oltava loukkaamattomia ja vaalityön kaikin tavoin turvallista ehdokkaille, tukiryhmille ja puolueiden järjestöaktiiveille. Vaalirauha tarkoittaa jokaisen vapaata oikeutta kannattaa haluamaansa mielipidettä, äänestää haluamaansa ehdokasta, jokaisen oikeutta asettua ehdolle ja jokaisen oikeutta äänestää turvallisesti. Vaalirauha tarkoittaa sananvapautta, johon sisältyy velvollisuus toisten mielipiteiden ja hyvin tapojen kunnioittamiseen. Emme hyväksy minkäänlaista ehdokkaisiin kohdistuvaa väkivaltaa, uhkailua tai painostamista, epäasiallista viestintää tai valheellisten tietojen levittämistä. Ilkivalta yhtä puoluetta vastaan on hyökkäys kaikkia puolueita vastaan. Sitoudumme toimillamme kaikin tavoin edistämään aktiivista äänestämistä eduskuntavaaleissa 2023. Antton Rönnholm, SDP Arto Luukkanen, perussuomalaiset Kristiina Kokko, kokoomus Riikka Pirkkalainen, kesk

SDP:n puheenjohtaja Sanna Marinin puhe puoluevaltuustossa 19.3.202319.3.2023 13:40:28 EET | Tiedote

SDP:n puheenjohtaja Sanna Marinin puhe SDP:n puoluevaltuustossa Helsingissä 19.3.2023. Hyvät ystävät, arvoisat puoluevaltuutetut, hyvät median edustajat, hyvät kuulijat, On hienoa kokoontua tänään kanssanne keskustelemaan siitä, miten SDP nostetaan kahden viikon kuluttua pidettävissä eduskuntavaaleissa jälleen Suomen suurimmaksi puolueeksi. Kuten tänään Narinkkatorilla, viime viikot on ollut suuri ilo päästä tekemään kampanjaa yhdessä teidän kaikkien kanssa. SDP:n viestistä ollaan poikkeuksellisen kiinnostuneita ja siksi meidän täytyy yhdessä jatkaa vaihtoehdostamme kertomista ja innolla tehdä työtä aina vaalipäivään asti. Hyvät ystävät, Vaaleja käydään nyt erittäin tasaisissa ja tiukoissa asetelmissa. Kokoomus vaatii SDP:tä nöyrtymään jääkylmän leikkauspolitiikkansa edessä ennen kuin yhtäkään ääntä on annettu. Perussuomalaiset haluavat rajat kiinni, unohtaa ilmastonmuutoksen ja sulkea Suomen ulos kansainvälisestä yhteisöstä juuri silloin, kun sitä kaikkein eniten tarvitaan. Yhdessä nä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme