SDP EDUSKUNTA

SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen: Pidän tärkeänä, että nykyinen eduskunta voi viedä NATO-jäsenyysprosessin loppuun

Jaa

Hallitus on tänään antanut eduskunnalle lakiesityksen Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon. Suomi ei aio tehdä jäsenyyteen mitään varaumia ja tavoitteena on, että Suomi ja Ruotsi liittyvät samanaikaisesti. Kansanedustaja Kristiina Salonen korostaa Nato-jäsenyyden merkitystä ja toivoo prosessin oltavan läpivietävissä vielä tällä hallituskaudella.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Tasavallan presidentti päätti 17.5.2022 valtioneuvoston esityksestä, että Suomi ilmoittaa Pohjois-Atlantin liitolle kiinnostuksensa käydä keskustelut Suomen Nato-jäsenyydestä. Valtioiden päämiesten välisten liittymiskeskusteluiden jälkeen liittymispöytäkirja allekirjoitettiin 5.7, jonka myötä Suomesta tuli Naton tarkkailijajäsen. Samanaikaisesti käynnistettiin liittymispöytäkirjan kansallinen ratifiointi Nato-maissa. Unkari ja Turkki ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä.

Suomen jäsenyyden edellytyksenä on, että Suomen on ratifioitava Pohjois-Atlantin sopimus sellaisena kuin se on muutettuna Suomen liittymispöytäkirjalla. Ratifiointi edellyttää hallituksen esityksen antamista eduskunnalle. Päätös liittymisestä voidaan tehdä eduskunnassa yksinkertaisella enemmistöllä.

- Pidän tärkeänä, että nykyinen eduskunta voi viedä loppuun Nato-jäsenyysprosessin. Tuomalla esityksen nyt eduskuntaan varmistamme, että Unkarin ja Turkin ratifiointien jälkeen Suomi on valmis jatkamaan prosessia. En usko, että tuleva eduskunta tulisi ottamaan erilaista kantaa, mutta hallituksen muodostaminen, valiokuntien työskentelyn aloittaminen ja uusien kansanedustajien perehtyminen asiaan ottaa aikaa. Tarvittaessa seuraava eduskunta voi jatkaa nyt istuvan eduskunnan työtä. Turvallisuusympäristön muutos edellyttää meiltä kuitenkin ripeitä toimia oman maamme turvallisuuden vahvistamiseksi, sanoo Salonen.

Euroopan turvallisuusympäristön muutos on johtanut Suomessa useisiin toimiin: puolustuksen lisäresursointiin, turvallisuuspoliittisen linjan päivittämiseen ja päätökseen Nato-jäsenyydestä. Salonen korostaa Suomen pitkän ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan pysyvyyttä, sekä kansallisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kehittämisen merkitystä.

- Suomen pitkäaikainen ihmisoikeusperustainen ulko- ja turvallisuuspolitiikan linja jatkuu. Suomen puolustus ei jatkossakaan nojaa pelkästään liittoutumiseen, vaan Suomi aktiivisesti ylläpitää omaa vahvaa puolustuskykyään, kehittää omaa turvallisuus- ja puolustusvalmiuttaan kaikilla eri sektoreilla ja ylläpitää pitkäaikaisia, diplomaattisia suhteita muihin maihin, sanoo Salonen.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja Mäkisalo-Ropponen: Yhdenvertaisuus kuuluu myös koeaikaan26.1.2023 15:43:33 EET | Tiedote

Marraskuussa hallinto-oikeus totesi päätöksessään, että työnantajalla ei ollut koeaikana velvollisuutta toteuttaa kuulovammaiselle työntekijälle yhdenvertaisuuslain mukaisia kohtuullisia mukautuksia. Päätös ei ole vielä lainvoimainen ja siihen ollaan hakemassa valituslupaa. Yhdenvertaisuuslaissa määriteltyjen kohtuullisten mukautusten tarkoituksena on mahdollistaa vammaisten työntekijöiden yhdenvertaisuus työpaikalla. SDP:n kansanedustaja ja eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen pitää vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuuden kannalta välttämättömänä, että kohtuulliset mukautukset tehdään jo koeaikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme