SDP EDUSKUNTA

Sdp:n eduskuntaryhmän Antti Lindtman: Jämsän seutu tarvitsee kaiken tuen paperiteollisuuden ahdingossa

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

-Metsäyhtiö UPM:n päätös ajaa alas Kaipolan paperitehtaan kolme konetta ja siten myös sanomalehtipaperin tuotanto kotimaassa on järkyttävä isku perinteiselle paperipaikkakunnalle ja sen työntekijöille, toteaa Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Lindtmanin mukaan koko Jämsän seutu tarvitsee nyt kaiken tuen ja toimenpiteet taloudellisen iskun pehmentämiseen, ja maan hallitus on siihen valmis. Työntekijöiden tukemiseen tarvitaan valtion lisäksi myös yhtiön ja kunnan panosta, jotta työnsä menettävien toimeentulo ja tulevaisuuden usko voidaan turvata Kaipolan perustaneen vuorineuvos Juuso Waldenin hengessä. Walden tunnettiin työntekijöistä huolen pitäneenä patruunana.

Paino- ja kirjoituspaperien kysynnän pitkään jatkunut lasku yhdistettynä koronapandemian aiheuttamaan lisäkuoppaan koituivat valitettavasti Kaipolan paperitehtaan kohtaloksi.

- Ilmiön globaalia luonnetta kuvaa, että samaan aikaan ruotsalainen metsäjätti SCA ilmoitti lopettavansa painopaperin tuotannon Ortvikenin paperitehtaalla Keski-Ruotsissa. Myös SCA:n johto kertoi, että viimeinen naula arkkuun oli koronapandemia, joka on laskenut sanomalehtipaperin kysyntää 30-40 prosenttia, Lindtman toteaa.

SCA aikoo lopettaa tykkänään sanomalehtipaperin teon ja lisäävänsä massan tuotantoa isoilla investoinneille.

- Perimmäinen syy tehtaiden sulkemiseen on digitalisaatio ja sen aiheuttama painopaperin kysynnän hiipuminen. Globalisoitunut maailma käyttää yhä vähemmän painopaperia, yhä enenevässä määrin pahvia ja kartonkia verkkokaupan tarpeisiin, Lindtman arvioi.

Siksi Lindtmanin mielestä osoittaa sydämen kylmyyttä ryhtyä politikoimaan työnsä menettävien työntekijöiden ahdingolla, kuten muun muassa Petteri Orpo (kok) ja Lulu Ranne (ps) tekevät syyttämällä tehtaiden lakkautuksista maan hallitusta.

- Päinvastoin niin yhtiöiden kuin valtion ja kuntienkin on tehtävä kaikkensa työnsä menettävien ihmisten eteen, hän sanoo.

Sanna Marinin hallitus on pitänyt suomalaisia yrityksiä pystyssä miljardien eurojen tuilla vaikeassa taloustilanteessa. Metsäteollisuuden viime vuosien investoinnit mm. biotuotetehtaisiin eivät olisi lähteneet liikkeelle ilman valtion tukevaa panostusta. Suomi on pysynyt houkuttelevansa investointikohteena myös kansainvälisille sijoittajille, mitä osoittaa vaikkapa Googlen satojen miljoonien eurojen satsaukset Haminan datakeskukseen ja tuulivoimaan.

- Sdp näkee metsäteollisuuden jatkossakin elintärkeänä toimialana maallemme. Sen vuoksi mm. energiaverotusta kevennetään, väylämaksuja alennetaan ja päästökauppakompensaatiota kehitetään. Toivottavasti myös kokoomus tukee näitä elinkeinoelämää tukevia toimia eduskunnassa, Lindtman sanoo.

Metsäteollisuudessa liipaisimella ovat erityisesti hankalien matkojen päässä sijaitsevat tehtaat, joissa on vanhoja koneita. Lisäongelmia aiheuttaa, jos lähistöllä ei ole raaka-ainetta toimittavaa sellutehdasta.

Myös UPM aikoo lisätä massan tuotantoaan. UPM:n johtaja Anu Ahola kutsui Kaipolan tehdasta ”sijaiskärsijäksi”, sillä hänen mukaansa tehtaan lakkauttamiseen johtivat sen ulkoiset tekijät, viimeisenä niittinä koronaepidemia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eloranta: Asiakasmaksulain myötä terveydenhoidon maksut vähenevät ja samalla saavutettavuus paranee22.9.2020 16:19:49 EESTTiedote

Tänään eduskunnan lähetekeskustelussa oleva asiakasmaksulaki on pitkään odotettu sote-palvelujen saavutettavuutta parantava uudistus. Lain päätarkoitus on poistaa ja vähentää sote-palveluiden asiakasmaksuja. Lain myötä hoitajavastaanotot muutettaisiin maksuttomiksi perusterveydenhuollossa, alaikäisten poliklinikalla saama hoito muutetaan maksuttomaksi, mielenterveyspalveluiden maksuttomuutta perusterveydenhuollossa selkiytetään, sekä tartuntatauteihin liittyvän hoidon, tutkimuksen ja lääkkeiden maksuttomuutta laajennetaan osin. Pitkäaikaishoidon asiakasmaksut määräytyvät jatkossakin asiakkaan maksukyvyn mukaan. Maksukattoa laajennetaan niin, että siihen luetaan mukaan suun terveydenhuolto, terapia, tilapäinen kotisairaanhoito, sekä tietyt etäpalvelut. Laajennus koskee myös asiakasmaksuja, joihin on myönnetty toimeentulotukea. - Uusi asiakasmaksulaki tukee ja poistaa taloudellista rasitetta perusterveydenhuollon asiakkailta. Suomalainen terveydenhoito on yksi maailman parhaista ja se on

Kansanedustaja Mäkisalo-Ropponen: Kognitiiviset mukautukset vahvistaisivat monen muistisairaan ja vammaisen työllistymistä22.9.2020 14:14:29 EESTTiedote

- Kognitiivisten mukautusten avulla voidaan pidentää monen muistisairaan työssä oloa, mutta toisaalta ne mahdollistaisivat työssä käymisen myös monelle vammaiselle, sanoo kansanedustaja ja eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän sekä eduskunnan muistikerhon puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd). - Tästä syystä olen yhdessä vammaisasian yhteistyöryhmän ja muistikerhon kanssa jättänyt lakialoitteen kognitiivisten mukautusten kirjaamiseksi lakiin, Mäkisalo-Ropponen jatkaa. Kognitiivisilla mukautuksilla tarkoitetaan esimerkiksi työnantajan järjestämää työn sekä työvälineiden, -ympäristöjen ja -tapojen yhteensovittamista ihmisen tiedonkäsittelykykyjen ja -rajoitusten kanssa. Tällaisilla järjestelyillä voidaan helpottaa suoriutumista työssä ja näin mahdollistaa kognitiivisen toimintakyvyn rajoituksista kärsivän jatkamista työelämässä. Nykylainsäädännön puitteissa mukauttaminen ymmärretään usein vain liikuntavaikeuksien sekä näkö- tai kuulovammaa kompensoivien apuvälineiden hankintana,

SDP:n Mika Kari Lahden Jokimaan bussikoritehtaan alasajosta: Valtion nopeiden tukitoimien lisäksi tarvitaan havahtumista Päijät-Hämeen alueella käynnissä olevaan rakennemuutokseen22.9.2020 07:00:00 EESTTiedote

Kansanedustaja, Lahden kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Mika Kari pitää murheellisena Scanian tytäryhtiön ratkaisua lopettaa bussikorien tuotanto Lahden Jokimaalla. Eilen julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan SOE Busproduction Finland Oy:n toiminnan alasajo johtaisi ainakin 260 työntekijän irtisanomiseen.

SDP:n Salonen: Koronakriisin hoito vaatii määrätietoisia toimia: nyt on turvattava ihmisten hyvinvointi ja kasvun edellytykset18.9.2020 15:32:34 EESTTiedote

Oppositiopuolueet jättivät tänään yhteisen välikysymyksensä hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta. Välikysymyksessä arvostellaan hallitusta voimakkain sanankääntein tulevien vuosien velanotosta. Kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen muistuttaa, että hallitus ottaa velkaa lieventääkseen koronakriisin aiheuttamia taloudellisia vahinkoja muun muassa kunnille ja yrityksille. Näin on toimittu poikkeuksetta myös muualla Euroopassa, mikä kertoo velanoton välttämättömyydestä kriisissä. - Oppositio jättää tarkoitushakuisesti sanomatta, että lähes kaikki maailman valtiot ovat joutuneet ottamaan lisävelkaa raivatakseen tietä ulos kriisistä. Ei Suomikaan voi antaa massamittaisesti yritystensä ajautua konkurssiin ja kuntia välttämättömien palveluiden leikkausten kierteeseen. Esimerkiksi Saksa, joka on tunnettu budjettikuristaan, on elvyttänyt talouttaan tähän mennessä jo 218 miljardin velaksi otetun euron edestä. Lisäksi he suunnittelevat lisäävänsä vi

Piirainen: Tärkeimmille maakuntakentille lennot jatkuvat – kiitos ministeri Harakalle!17.9.2020 16:33:23 EESTTiedote

- Tämä on hyvä ja odotettu päätös, jolla selvitään yli sumean korona-ajan, toteaa SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen kun Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti tänään alueiden lentoliikennettä selvittäneen työryhmän lopputuloksesta, jossa valtio ostaisi lentoliikennettä Kokkolan, Joensuun, Kajaanin, Jyväskylän ja Kemin lentoasemille vuoden 2021 loppuun saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme