SDP EDUSKUNTA

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin vappupuhe

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Hyvät ystävät,

Olemme kokoontuneet tänä vuonna viettämään vappua poikkeuksellisessa maailmantilanteessa. Venäjän brutaali hyökkäyssota Ukrainassa on kestänyt yli kaksi kuukautta. Hyökkääjä on osoittanut armottomuutensa, kun se pommittaa asuinalueita, sairaaloita ja kouluja. Palavissa raunioissa on särkyneitä ja menetettyjä tulevaisuuksia. Siviilit kärsivät sotarikoksista, joita ei olisi pitänyt koskaan tapahtua.

Sota koskettaa 44 miljoonaa ukrainalaista, mutta sillä on myös laajoja ja pitkäaikaisia vaikutuksia. Ukrainalaiset taistelevat vapautensa puolesta Venäjän etupiiripyrkimyksiä vastaan. Ukrainan vastarinta pitää ja se jatkaa taistelua. Se osoittaa, ettei vapauden liekin roihua voi aggressiiviset valloittamispyrkimykset sammuttaa.

Tänään ajatukset ovatkin Ukrainassa. Olemme tukeneet Ukrainaa sodan alusta alkaen ja meidän tulee jatkaa heidän tukemistaan – solidaarisuus ja yhteistyö ovat tämän vapun keskeinen sanoma.

Hyvät ystävät,

Euroopan turvallisuusympäristö muuttui perusteellisesti sodan seurauksena. Olemme murroskohdassa. Väinö Tanneria lainaten, se ’pakottaa meidät pysähtymään, ajattelemaan asemaamme, tarkastamaan kompassia ja harkitsemaan, olemmeko oikealla tiellä.

Kuluvina viikkoina ratkaistaan, miten Suomi asemoi itsensä uudessa ympäristössä.

Venäjän toiminta on tuonut meidät viikko viikolta lähemmäksi sotilaallisen liittoutumisen välttämättömyyttä. Eduskunnassa käsitellään tällä hetkellä turvallisuuspoliittista selontekoa ja keskustelua käydään avoimesti, mahdollisuutemme ja riskit vakavasti arvioiden. Ratkaisut tehdään viikkojen sisällä. Yksi näkökohta ohjaa valintaamme ylitse muiden: temme sen valinnan, joka maksimoi Suomen ja suomalaisten turvallisuuden.

Valtiojohtomme on käsitellyt turvallisuustilanteen muutosta erinomaisesti käymällä tiivistä vuoropuhelua kumppanimaiden kanssa. Erityisen tärkeää olisi edetä yhtäaikaisesti Ruotsin kanssa. Suomi ja Ruotsi ovat pohjoismaisia kansanvaltoja ja hyvinvointiyhteiskuntia, jaamme samat arvot ja meillä on pitkä yhteinen historia. Suomen ja Ruotsin yhteistyö yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa olisi avainasemassa myös Natossa. Suomen ja Ruotsin jäsenyyden myötä Pohjoismaista tulisi puolustusliitossa merkittävästi vahvempi toimija sekä sotilaallisesti että poliittisesti.

Puolustusliitto Naton jäsenenä Suomi olisi vahva toimija ja turvallisuuden tuottaja.
Päättäjiltä odotetaan nyt hyvää yhteistyötä tulevina viikkoina. Suomen vahvuus on korkea luottamus toinen toisiimme. On tärkeää, että vaalimme tätä luottamusta ja rakennamme yhtenäisyyttä. Mitä yhtenäisempi kansakunta, sitä vaikeampi sitä on ulkoa päin horjuttaa.

Hyvät ystävät,
Poikkeuksellisten aikojen keskellä meidän on edettävä myös kohti kestävämpää tulevaisuutta. Jo vuosikymmeniä olemme tienneet, että ilmasto lämpenee ja toimia on tehtävä, jotta maapallo säilyy elinkelpoisena lapsille ja lapsenlapsillemme.

Aikaa ei ole hukattavaksi. Viimeisten vuosien ajan on kuitenkin jo nähty, vihreä siirtymä ohjaa investointeja. Uudet työpaikat luodaan yrityksiin, jotka ovat siirtymän etulinjassa. Suomella on tässä valtavia mahdollisuuksia ja ulkomailta tullaan hakemaan täältä myös ratkaisuja. Suuria investointeja toteutuu jo Kemistä Kotkaan.

Viimeiset kuukaudet ovat osoittaneet, että Venäjän aloittaman sodan takia fossiilisista irrottautuminen on nyt myös turvallisuuskysymys. Meidän on päästävä nopeasti irti venäläisestä energiasta, sillä sotakoneiston rahoituksen on loputtava. Suomen riippuvuus on monia muita Euroopan maita vähäisempää ja teemme vaadittavat ratkaisut, jotta energian tuonti Venäjältä päättyy lopullisesti.

Emme voi jäädä kiinni vanhaan maailmaan, joka pyörii fossiilitalouden varassa. Meidän on mentävä kohti uutta ja kehitettävä uusia ratkaisuja; tulevaisuuden työpaikkojen, hyvinvoinnin ja turvallisuuden takia. Suomen on tärkeä olla tässä etulinjassa.

Hyvät ystävät,

Sosialidemokraateille on tärkeää, että tulevaisuutta rakennetaan sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla. Koronapandemia on ollut keskuudessamme viime vuodet ja se on haastanut monin tavoin yhteiskuntaamme. Pandemian jäljet ulottuvat vielä pitkälle. Tulevien vuosien aikana on erityisen tärkeää huolehtia, että puramme hoito-, hoiva- ja oppimisvelkaa. Meidän on varmistettava, että lapsia ja nuoria kuunnellaan, he pärjäävät ja saavat tarvitsemaansa tukea ja apua. On taattava laadukas hoito ikäihmisille, sillä he ovat rakentaneet meille tämän maan.

Pandemian aikana on saavutettu kuitenkin useita hallituksen tavoitteita. Pitkään pyrimme kohti Ruotsin työllisyysastetta. Nyt työllisten määrä on Suomessa historian ennätystasolla. Olemme nyt lähimpänä Ruotsin työllisyysastetta kuin kertaakaan koko 2000-luvulla. Pandemia-ajan velkaantuminen on myös euroalueen kolmanneksi pienin.

Hyvästä kehityksestä huolimatta Suomessa on paljon työtä on edelleen edessä: on huolehdittava vihreästä siirtymästä, työllisyyden nostamisesta ja julkisen sektorin työehtojen vahvistamisesta. Arvokasta työtä tekevä,n naisvaltaisen julkisen sektorin pienipalkkaisten, hoitajien ja opettajien hyväksi on löydettävä vastuulliset ratkaisut, joilla työehdot ja työolot tulevat kuntoon. Heidän työnsä on hyvinvointiyhteiskuntamme perusta.

Hyvät ystävät,

Kuluva kevät on poikkeuksellinen ja tarkan aikalaiskuvauksen tulemme lukemaan vasta myöhemmin. Yksi asia on kuitenkin selvä: tässä ajassa on tärkeää rakentaa yhtenäisyyttä. Tämä vappu on solidaarisuuden juhla ja osoitamme tukemme Ukrainalle. Koska Ukrainan asia on myös meidän.

Näillä sanoilla haluan toivottaa teille hyvää vappua!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti LindtmanEduskuntaryhmän puheenjohtaja

Puh:040 577 6255

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: "Eduskunnalta vahva tuki valtiojohdolle"17.5.2022 16:42:46 EEST | Tiedote

Eduskunta päätti, että Suomi hakee Nato-jäsenyyttä. Äänestyksen tulos on 188-8 liittymisen puolesta. SDP:n edustajat olivat äänestyksessä yksimielisesti jäsenyyden puolesta. SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkysen mielestä on erittäin merkittävää, että yli 90% kansanedustajista on samaa mieltä asiasta. Äänestystä edeltäneessä keskustelussa Mäkynen Nato-jäsenyyden rinnalla esille demokratian merkityksen, suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan vahvistamisen ja ilmastonmuutoksen torjumisen. Suomalaisten turvallisuus edellyttää onnistumista tässä kaikessa. Tämä työ jatkuu myös Nato-päätöksen jälkeen. Koko puhe luettavissa alla.

SDP:n ryhmäpuhe ajankohtaisselontekokeskustelussa turvallisuusympäristön muutoksesta & valtioneuvoston selonteosta Suomen liittymisestä Pohjoisatlantin liittoon17.5.2022 14:39:41 EEST | Tiedote

Arvoisa puhemies, Sosiaalidemokraattinen eduskuntaryhmä tukee valtioneuvoston esitystä. Suomen tulee hakea Naton jäsenyyttä täysimääräisin oikeuksin ja velvollisuuksin. Ärade talman, Den socialdemokratiska riksdagsgruppen stöder Finlands anslutning till försvarsalliansen Nato. Efter det ryska angrepet får vi inte ta minsta lilla risk för att vi lämnas ensamma med det nuvarande aggressiva Ryssland. Suomen pitkäaikaisen turvallisuuspoliittisen linjan ydin on ollut taata rauha ja vakaat olot Suomelle. Samalla olemme pyrkineet edistämään konfliktien rauhanomaista ratkaisemista maailmanlaajuisesti. Suomen politiikka on ollut idealistista, mutta samalla vakaan realistista. Olemme tukeneet kriisinhallintaa, ihmisoikeuksia ja konfliktien ennaltaehkäisyä. Samalla olemme huolehtineet omasta uskottavasta, yleiseen asevelvollisuuteen ja maanpuolustustahtoon nojaavasta puolustuksestamme. Suomi on myös vuosikymmenten ajan rakentanut puolustuskumppanuuksia monien valtioiden kanssa, ja olemme tehneet

Ulkoasiainvaliokunnan sd-edustajat: Suomen on haettava Nato-jäsenyyttä17.5.2022 09:37:03 EEST | Tiedote

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä valtioneuvoston turvallisuusympäristön muutosta ja Suomen liittymistä Pohjois-Atlantin liittoon käsittelevistä selonteoista. Valiokunnan jäsenten, SDP:n kansanedustajien Erkki Tuomiojan, Kristiina Salosen, Kimmo Kiljusen ja Johannes Koskisen mukaan valiokunta on tehnyt huolellisen arvion toimista Suomen turvallisuuden vahvistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme