SDP EDUSKUNTA

SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuhe välikysymyskeskustelussa 18.5.2021

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuhe välikysymyskeskustelussa 18.5.2021
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman

Muutokset puhuttaessa mahdollisia. 

Arvoisa puhemies,

Välikysymys koskee Pääministeri Marinin hallituksen onnistumista talouspolitiikassa. Onkin heti alkuun todettava, että viimeisen vuoden aikana eri maiden onnistuminen koronan hallinnassa, on määrittänyt myös niiden onnistumista taloudessa.

Molemmissa – niin taudin hoidossa kuin taloudessa - Suomi kuuluu Euroopan parhaimmistoon.

Yllätyksekseni huomaan, että välikysymyksen kirjoittajia tämä tieto ei ole tavoittanut.

Ärade talman,

Nu är det viktigt att vi stöder tillväxten tillräckligt länge, att vi gör satsningar på välfärden och undviker förtida nedskärningar.

Suomella ei ole varaa menettää kasvun vuosia, kuten finanssikriisin jälkeen. Siksi tällä kertaa – muiden meille tärkeiden maiden, kuten Saksan, Yhdysvaltojen ja Ruotsi tapaan - kasvua tuetaan riittävän pitkään, hyvinvointiin panostetaan ja vältetään ennenaikaisia leikkauksia.

Samalla hallitus tuntee vastuun budjetin tasapainosta. Ensi vuoden menot ovat 2 miljardia tätä vuotta pienemmät ja menoperintö on pienempi kuin valtiovarainministeriö alun perin esitti. Velkasuhde taittuu vuonna 2025.

Arvoisa puhemies,

Hallitus jatkoi kehysriihessä konkreettisia työllisyystoimia, jotka kestävät vertailun aikaisempiin vaalikausiin. Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan hallitus on ensimmäisen kahden vuoden aikana tehnyt enemmän työllisyyspäätöksiä kuin edeltäjänsä neljän vuoden kaudellaan.

Työllisyyspalveluita parannetaan lähemmäksi muiden Pohjoismaiden tasoa.

Sähköistämisen tuki mahdollistaa suomalaiselle teollisuudelle paremmat kilpailumahdollisuudet maailmanmarkkinoilla ja samalla ilmastopäästöjen vähentämisen.

Osatyökykyisten mahdollisuutta työllisyyttä parannetaan merkittävästi Ruotsin tapaan. Kaikkien työpanos toivotetaan tervetulleeksi.

Tanskan mallin mukaisesti annamme kunnille enemmän vastuuta työllisyyspolitiikassa tietäen kuntien olevan valtiota lähempänä niin ihmisiä kuin yrityksiäkin.

Arvoisa puhemies,

Välikysymys tekee yhden asian selväksi. Hallituksen talouslinjassa yhtäällä ja Kokoomuksen sekä Kristillisdemokraattien talouslinjassa toisaalla, on selkeä ero.

Välikysymyksen laatijat vaativat jo ensi vuodeksi lähes miljardin euron leikkauksia.

Moni kansalainen kysyykin, mihin nämä leikkaukset kohdistuvat. Olen tässä jo kolme viikkoa yrittänyt kahdella korvalla kuulla, milloin Kokoomus ja Kristillisdemokraatit esittelevät leikkauslistansa. Toistaiseksi on mainittu vain oikeiston iänikuinen ihmerohto, työttömien kurittaminen, niiltä leikkaaminen, jotka ovat jo menettäneet työtulonsa ja jotka sinnittelevät pelkän työttömyyskorvauksen varassa.

Arvon oppositio, mistä muualta te ottaisitte miljardin verran pois. Lapsiperheiltä? Terveydenhoidosta? Vanhustenhoidosta? Vai kävisittekö kovalla kädellä kiinni maatalouteen tai elinkeinotukiin? Uskaltaako Kokoomuksessa kukaan - edes edustaja Vartiainen laatia rehellistä miljardin euron leikkauslistaa, joka antaisi välikysymyksellenne edes pientä uskottavuutta?

Ehkäpä edustajat Vartiainen ja Valtonen näyttävät nyt mallia ja kertovat tänään meille tämän miljardin puuttuvan leikkauslistan.

Pelkään, että näemme juuri toisenlaiset listat, kun Kokoomus on ensin vaatinut miljardin leikkauksia, tulee savuverhosta ulos edustajat Heinonen, Risikko ja Sarkomaa vastustaen hallituksen vuodelle 2023 esittämiä pieniä sopeutustoimia. Ei saa tehdä sitä eikä tätä, vaan lisää rahaa tarvitaan sinne ja tänne. Ja kaikki tämä sen jälkeen, kun vuoden ajan te kokoomuslaiset olette esittäneet satoja ja satoja miljoonia lisämenoja lukemattomiin eri kohteisiin ja vielä tämän päälle vaatineet miljardin veronkevennyksiä.

Tämän päivän Kokoomuksen talouspolitiikan linja onkin kuin huonon populistin päiväuni: meiltä saat niin leikkaukset kuin määrärahojen lisäykset - samalta kassalta.

Odotankin tässä keskustelussa todella mielenkiinnolla erityisesti Kokoomuksen vaihtoehdon tarkentumista.

Arvoisa puhemies,

Hallitus on luotsannut Suomea läpi historiallisen kriisin. On syytä antaa oppositiolle siitä tunnustusta, että se kriisin alkuvaiheessa tuki yhteisiä koronalinjauksia. Tällä oli merkitystä kansakunnan selviytymiselle.

Nyt ollaan siirtymässä kohti parempaa, mutta Suomella on edelleenkin paljon haasteita edessään. Näihin hallitus suhtautuu vakavasti. Tässä työssä on tilaa myös vastuulliselle ja rakentavalle oppositiolle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti LindtmanEduskuntaryhmän puheenjohtaja

Puh:040 577 6255

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Anneli Kiljunen: Vanhusasiainvaltuutetun virka on tervetullut11.6.2021 16:07:59 EEST | Tiedote

- Pitkään toivottu vanhusasiainvaltuutetun virka on vihdoin tulossa maahamme. Viimeiset vuodet ovat osoittaneet viran tarpeellisuuden, muun muassa vanhusten palveluiden laiminlyönnin vuoksi. Vanhusasiainvaltuutetun tehtävänä on seurata ikääntyneiden aseman ja oikeuksien toteutumista yhteiskunnassa. Hänen tehtävänään on puuttua epäkohtiin ja tehdä parannuksia sekä avauksia kehitettävistä toimista, iloitsee kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.). Ikäihmisten arki, tarpeet ja näkemykset on otettava huomioon, kun kehitetään tulevia hyvinvointialueita ja kuntia. Entistä useampi meistä asuu kotona ikääntyessämme. Koti, asuinympäristö ja tarvittavat palvelut tulee huomioida entistä tarkemmin. - Näitä palveluita ovat esimerkiksi kotiin tuotavat palvelut, liikunta- ja kulttuuripalvelut sekä omaishoidon tuki. On nimittäin hyvä huomata, että kaikesta hoivasta 80 prosenttia on omaisen tai läheisen toteuttamaa, painottaa Kiljunen. - Ikääntyminen ei ole sairastamista vaan muuttuviin elämäntarpeisiin v

SDP:n Eloranta: Vanhusasiavaltuutettu vihdoinkin Suomeen11.6.2021 13:32:05 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta iloitsee siitä, että vanhusasiavaltuutetun viran perustaminen etenee eduskunnassa. Vanhusasiavaltuutetun tehtävänä on tarkastella päätöksenteon vaikutuksia ikäihmisiin. Lisäksi valtuutettu voi antaa lausuntoja ja tehdä aloitteita, joiden kautta hän voi nostaa esille kehityskohteita ja lakiuudistustarpeita. Vanhusasiavaltuutetun toiminta tulee parantamaan ikääntyneiden asemaa ja edistämään ikääntyneiden oikeuksia. Eduskunta käsitteli sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä aiheesta eilen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme