SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eloranta: Äidinkielenopetusta on vahvistettava koko koulupolulla

Jaa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on huolestunut suomalaisten luku- ja kirjoitustaidon heikkenemisestä. Eloranta peräänkuuluttaa kirjallisessa kysymyksessään toimia lasten, nuorten ja aikuisten luku- ja kirjoitustaidon vahvistamiseksi. Lisäksi Eloranta on pahoillaan Lukutaitostrategian ja lukutaito-ohjelman toimeenpanon puuttuvasta rahoituksesta.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

-Eduskunnan omasta aloitteesta liikkeelle lähtenyt kansallinen lukutaitostrategia valmistui laajana asiantuntijatyönä vuonna 2021. Se sisältää runsaasti toimenpide-ehdotuksia niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin luku- ja kirjoitustaidon parantamiseksi ja lukemaan innostamiseksi mm. valtion, kuntien, koulujen, varhaiskasvatuksen ja neuvoloiden tasolla. Kansallinen lukutaito-ohjelma 2030 konkreettisine toimintasuunnitelmineen on kuitenkin vielä laatimatta; työ on siis kesken. Lukutaitostrategian ja -ohjelman jalkauttaminen vaatii myös jatkuvaa valtion myöntämää rahoitusta, jolla voidaan paitsi toteuttaa erilaisia hankkeita myös koordinoida ohjelmaa ja täydennyskouluttaa opettajia, varhaiskasvattajia ja muita lukutaitotyötä tekeviä. Tällä hetkellä pysyvä rahoitus puuttuu hallituksen talousarvioesityksestä vuodelle 2023. Eduskunta voi korjata tämän budjetin jakamattoman varan kautta, kuten aiempina vuosina on tehty. Se ei kuitenkaan ole kestävä tie. Lukutaitotyölle tulee saada pitkäjänteinen rahoitus, Eloranta korostaa.

 Luku- ja kirjoitustaitojen heikkeneminen vaikeuttaa dramaattisesti tasa-arvon vuoksi tehtävää työtä ja kasvattaa syrjäytymisvaarassa olevien suomalaisten määrää. Luku- ja viestintätaidon heikkeneminen näkyy jo myös korkea-asteelle etenevien opiskeluvalmiuksissa.

 -Yhteiskuntamme vaatii kaikilta yhä parempaa ja monipuolisempaa luku- ja kirjoitustaitoa niin opiskelu- kuin työelämässäkin ja yhteiskunnan jäsenenä toimimisessa. Kouluopetuksessa on kirjallisen ja suullisen viestinnän taitojen ohessa on ehdittävä syventyä myös monilukutaidon opettamiseen; epävakaassa maailmantilanteessa medialukutaitojen merkitys on vain kasvanut. Luku- ja kirjoitustaitojen heikkenemiskehityksen pysäyttämiseksi on tehtävissä paljon, Eloranta sanoo.

 Keinoiksi tilanteen korjaamiseksi Eloranta mainitsee muun muassa äidinkielen ja kirjallisuuden pakollisten opintojen laajuuden kasvattamisen peruskoulussa, lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa sekä luokanopettajien koulutuksen rakenteen muuttamista siten, että äidinkielen ja kirjallisuuden opintojen laajuutta kasvatetaan. Verrattuna moneen muuhun eurooppalaiseen maahan suomalaisessa koulujärjestelmässä on hyvin vähän äidinkielen ja kirjallisuuden opintoja. Äidinkielen osalta ammatillisen toisen asteen minimituntimäärä on syksyllä voimaan tulevan asetuksen myötä 48 tuntia, kun se lukiossa on lain mukaan 171 tuntia.

-Peruskoulun äidinkielen oppitunneista lähes 80 % sijoittuu alakouluun. Tämän vuoksi on ensiarvoisen tärkeää, että luokanopettajakoulutuksessa painotetaan äidinkieltä ja kirjallisuutta nykyistä huomattavasti selvemmin. Lukion ja ammatillisen toisen asteen minimituntimäärää pitää nostaa. Nykyisin aineenopettajankoulutus keskittyy täysin peruskouluun ja lukioon, vaikka ammatillinen koulutus työllistää merkittävän määrän opettajia. Jotta voidaan taata, että luku- ja kirjoitustaidon opetusta antaa koulutuksen saanut opettaja, on toteutettava opettajarekisteri, myös ammatillisen koulutuksen osalta, Eloranta korostaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Heidi Viljanen: Lähisuhdeväkivalta on maamme kipeimpiä epäkohtia - lisää toimia tarvitaan25.11.2022 18:36:53 EET | Tiedote

Orange Day ja YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen kansainvälinen päivä muistuttavat meitä tänään siitä, että naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on yksi laajimmista ihmisoikeusrikkomuksista. Suomi on valitettavasti yksi niistä EU-maista, joissa naisiin kohdistuva väkivalta on yleisintä. Kansanedustaja Heidi Viljanen katsoo, että lähisuhde- ja perheväkivallasta on puhuttava avoimemmin ja väkivaltaa on vähennettävä eri tavoin. EU:n tutkimuksen mukaan 47 prosenttia suomalaisista naisista on kokenut fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa nykyisen tai aiemman kumppanin taholta tai toisen henkilön taholta 15-vuotta täytettyään. Suomessa myös 15-30 naista kuolee vuosittain väkivallan seurauksena. Kuudessakymmenessä prosentissa näistä tapauksista naisen tappoi kumppani tai entinen kumppani. Se tarkoittaa yhtä kuollutta naista kuussa. - Hyvinvointialueilla tulee panostaa lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn muun muassa lisäämällä osaamista lähisuhdeväkivallan tunnistamisessa ja ilmoit

SDP:n Johan Kvarnström: Meidän pitää jatkossakin tehdä kaikkemme väkivallan ja naisvihan torjumiseksi25.11.2022 13:49:06 EET | Tiedote

Tänään ei ole ”Black Friday” vaan ”Orange Day” ja YK:n kansainvälinen naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä. Kuten Istanbulin sopimuksen käsikirjassa todetaan, naisiin kohdistuva väkivalta ja perheväkivalta ovat edelleen yksi maailman yleisimmistä ihmisoikeusloukkauksista. Se vaikuttaa kaikkiin naisiin kulttuurisesta, uskonnollisesta, taloudellisesta, sosiaalisesta tai maantieteellisestä taustasta riippumatta.

Riksdagsledamot Kvarnström (SDP): Vi måste ständigt göra allt vi kan för att stoppa våld och kvinnohat.25.11.2022 11:49:40 EET | Tiedote

Det viktiga med denna dag är inte ”Black Friday” utan Orange Day och FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Precis som det står skrivet i Istanbulkonventionens handbok är våld mot kvinnor och våld i hemmet är fortfarande en av de mest genomgripande kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i världen. Det drabbar kvinnor från alla delar av samhället, oberoende av kulturell, religiös, ekonomisk, social eller geografisk bakgrund.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme