SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eloranta: E-aineistojen lainauskorvaukset etenemässä

Jaa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on tyytyväinen, että e-aineistojen lainauskorvaukset etenevät, kun niitä varten tehtiin varaus julkisen talouden suunnitelmaan.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

E-aineistojen lainauskorvauksella varmistetaan, että tekijät pidetään mukana arvoketjussa silloin, kun äänikirjoja kuunnellaan tai e-kirjoja lainataan kirjastosta. Nyt odotamme vielä lakimuutosta, jonka myötä lainauskorvauksen maksaminen kirjallisuuden tekijöille mahdollistuu.

– Voimassa olevan tekijänoikeuslain mukaisesti Suomessa lainauskorvausta maksetaan ainoastaan fyysisistä lainoista, mutta ei äänikirjojen eikä e-kirjojen lainoista. E-aineistojen lainauskorvausta varten myönnetty miljoona euroa mahdollistaa sen, että myös e-kirjojen ja äänikirjojen lainoista voidaan lainauskorvaukset jatkossa maksaa. Toivon, että kulttuuri- ja tiedeministeri kiirehtii kyseisen lakimuutoksen eteenpäin viemistä, Eloranta sanoo.

Valtiovarainvaliokunnan sivistysjaosto on kiinnittänyt huomiota e-aineistojen lainauskorvauksen puuttumiseen.

– Joulukuussa 2021 edellytimme budjettiin liittyvässä lausumassamme, että lainauskorvausmäärärahan tasoa korotetaan vastaamaan Pohjoismaista korvaustasoa ja että e-kirjojen ja äänikirjojen lainaaminen saatetaan mahdollisimman pian lainauskorvauksen piiriin e-aineistojen kaupallisen markkinan toimintaa vaarantamatta. Nyt tämä tavoite on edistymässä, Eloranta iloitsee.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: “Lisätalousarviosta merkittäviä panoksia vihreään siirtymään ja huoltovarmuuden parantamiseen”20.5.2022 14:02:38 EEST | Tiedote

Hallitus esittää tänään päätetyssä vuoden toisessa lisätalousarviossa merkittäviä 175 miljoonan euron lisäpanostuksia vihreän siirtymän edistämiseen. Lisäksi Suomen huoltovarmuutta parantaviin toimiin esitetään yhteensä noin 293 miljoonan euron määrärahalisäyksiä. Toimenpiteet ulottuvat usealle eri sektorille liikenteessä, energiasektorilla, kotitalouksissa ja kiinteistöissä sekä teollisuudessa ja maataloudessa. Myös vihreän siirtymän investointien lupakäsittelyitä nopeutetaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme