SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eloranta: Järviruo’on leikkuun luvitusta on kevennettävä

Jaa

Eduskunnan Saaristomeriryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on muiden Saaristomeriryhmän kansanedustajien kanssa jättänyt kirjallisen kysymyksen ministerille tukevan järviruo’on leikkuun luvituksen keventämisestä. Saaristomeren tilan parantamisessa myös ravinteiden poistaminen suoraan joista ja meristä on välttämätöntä ja tähän liittyen järviruo’n keruu ja sen helpottaminen on tärkeää.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Järviruo’on leikkuun laajamittaisen toteuttamisen haasteena on lupahallinto ja vesialueiden pirstaleiset omistussuhteet. Tällä hetkellä leikkuu vaatii vesi- tai maanomistajan luvan, mutta vesialueiden omistajien runsas määrä sekä jakamattomien vesialueiden järjestäytymättömyys nostaa hallinnollisen työtaakan jo suhteellisen pienellä alueella suureksi. Jotta järviruovikkojen leikkuu yleistyisi ja siitä saataisiin raaka-ainetta kannattavaan biomassojen käsittelyn liiketoimintaan, tulisi lupahallintoa keventää nykyisestä, Eloranta kertoo.

- Luvitustyötä voitaisiin helpottaa nykylainsäädännöllä rahoittamalla yhteisten vesialueiden järjestäytymistä ja kannustamalla osakaskuntien perustamiseen. Käytännössä tätä kevyempi ja kunnianhimoisempi tapa olisi kehittää luvitusprosessia suuntaan, jossa niittotyö voitaisiin suorittaa ilmoituksena vesialueen omistajille, Eloranta pohtii.

Hallitus päätti puoliväliriihessä 29.4.2021 Saaristomeri-ohjelman käynnistämisestä. Tavoitteena on poistaa Saaristomeri Itämeren suojelukomission pahimpien kuormittajien listalta vuoteen 2027 mennessä. Tavoitteen toteutuminen edellyttää Saaristomeren ravinnekuormituksen vähentämistä niin maalla kuin merellä.

- Saaristomeren vedenlaadun parantaminen ei ole vain ympäristökysymys. Järviruovikon poisto vähentää ravinteiden määrää vesistöissä, edistää asukkaiden viihtyvyyttä, luonnon monimuotoisuutta sekä lisää kalojen lisääntymisalueita. Se edistää elinvoimaisen maaseudun kehittämistä, uusiutuvien luonnonvarojen innovatiivista käyttöä ja uuden yrittäjyyden syntyä. Saaristomeren tilan parantaminen ja rehevöitymisen pysäyttäminen on matkailuelinkeinolle elintärkeä kysymys, Eloranta sanoo.

Kirjallisen kysymyksen allekirjoittivat eduskunnan Saaristomeriryhmän kansanedustajista Elorannan lisäksi myös edustajat Mykkänen, Biaudet, Siren, Kanerva, Hassi.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Järjestöjen tärkeä työ turvattava14.1.2022 19:42:49 EET | Tiedote

Etelä-Suomen sanomissa julkaistiin tänään kirjoitus kolmannen sektorin asemasta hyvinvointialueilla. Kirjoituksessa tuotiin esiin järjestöjen huoli palvelujen kilpailuttamisjärjestelmän mahdollisesti muuttuessa hyvinvointialueiden myötä. SDP:n kansanedustajan, Merja Mäkisalo-Ropposen mielestä tulevia hyvinvointialueita, kuntia ja järjestöjä yhdistää yhteinen tavoite eli ihmisten hyvinvointi. Hyvinvointialueilla ja kunnilla on lakisääteinen velvollisuus terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen alueella, mutta myös järjestöjen toiminta on varmistettava julkisten palveluiden rinnalla,

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Hyviä avauksia hoitotyön henkilöstön saatavuuden varmistamiseksi14.1.2022 14:53:24 EET | Tiedote

-Nyt ollaan oikealla tiellä, sillä näiden esitysten kautta saadaan sote-alan veto- ja pitovoimaa parannettua, sanoo kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd). Sosiaali- ja terveysministeriön asettama poikkihallinnollinen työryhmä esitteli tänään ensimmäiset ehdotukset sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden turvaamiseksi. Ehdotuksissa painotetaan koulutuksen kehittämistä tutkimustietoon pohjautuen, osaamisen ja urakehitysmahdollisuuksien parantamista ja työhyvinvoinnin sekä työsuojelun kehittämistä. Lisäksi työryhmä painottaa työnjaon sujuvoittamista niin että työntekijöillä on entistä paremmat mahdollisuudet keskittyä omaan ydinosaamiseensa. -Toimet ovat oikein hyvä alku, mutta edelleen tarvitsemme lisätoimia hoitotyön houkuttelevuuden ja arvostuksen vahvistamiseksi. Olen tehnyt sote-henkilöstön urakehitysmahdollisuuksien parantamisesta, osaamisen johtamisesta, erikoistumiskoulutusten järjestämisestä, työjaon uudistamisesta ja työhyvinvoinnin kehittämis

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Aluevaaleissa on kyse hoitoon pääsystä ja hoidon saannista14.1.2022 14:15:53 EET | Tiedote

Historian ensimmäiset aluevaalit käydään nyt, ennakkoäänestäminen on jo alkanut ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022. Näissä vaaleissa valitut päättäjät tulevat tekemään päätöksiä, jotka vaikuttavat meidän kaikkien hyvinvointiin ja arjen turvallisuuteen pitkälle tulevaisuuteen. Sosialidemokraatit ovat näissä vaaleissa varmistamassa, että jokaisen suomalaisen yhdenvertainen oikeus laadukkaaseen, oikea-aikaiseen hoitoon toteutuu maan joka kolkassa ihmisen asuinpaikasta tai varallisuudesta riippumatta. - Aluevaaleissa on kyse hoitoon pääsystä ja hoidon saannista. Näitä perimmäisiä asioita on tärkeää entisestään korostaa vaalien kynnyksellä. Nyt valittavien aluevaltuustojen tehtävä on huolehtia, että oikea-aikainen hoitoon pääsy ja hoidon saanti toteutuvat kaikilla hyvinvointialueilla. Tämän tehtävän toteuttamiseen on myös Pohjois-Savossa lujasti sitouduttava. Se tarkoittaa, että avun ja hoidon on oltava ihmisten saatavilla lähellä ja helposti. Kärsit sitten selkäkivusta, uupum

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme