SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eloranta: Uusi CAP kierrätyskorvaus parantamaan Saaristomeren tilaa

Jaa

SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta on tyytyväinen, että kansalliseen CAP-suunnitelmaamme tulee uusi kierrätyskorvaus, jonka rahoitus on noin 12 miljoonaa euroa. Kierrätyskorvauksen avulla voidaan edistää lantafosforin siirtymistä kasvinviljelyalueille. Tämä on tärkeätä, sillä maatalouden osuus Itämerta rehevöittävästä fosforikuormituksesta on 70 prosenttia, Saaristomerellä jopa 87 prosenttia.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- On harmillista, että kipsi jää CAP-suunnitelman ulkopuolelle. Olen kuitenkin tyytyväinen siitä, että mineraalilannotteiden käytön vähentämistä ja kokonaisfosforikuormaa alentavana toimenpiteenä CAP-suunnitelmaan tulee uusi kiertotalouden toimenpide, joka sisältää jo aiemmin mukana olleet lietelannan sijoittamistoimen sekä ravinteiden ja orgaanisten aineiden kierrättämistoimen. Uutena asiana on se, että se sisältää myös tiivistetyt aineet, eli esimerkiksi rakeiksi tiivistettyä lantaa, eduskunnan Saaristomeriryhmän varapj Eloranta kertoo.

Tavoitealan on suunniteltu nousevan ensimmäisen vuoden 260 000 hehtaarista viimeisen vuoden 400 000 hehtaariin. Toimenpide soveltuu myös runsasravinteisille orgaanisille aineille. Vesien hyvän tilan saavuttamiseen tähtäävät maatalouden toimet ovat pääosin CAP:n toimia ja niiden alueellinen tarve kuvataan vesien- ja merenhoidonsuunnitelmissa.

- On välttämätöntä, että kotieläintuotannossa syntyvä lanta siirrettäisiin sinne missä sitä viljelyssä tarvitaan eli lantafosfori tulee kierrättää kasvinviljelyalueille. On hyvä, että toimenpiteestä maksettava tuen taso on määritelty sellaiseksi, jolla saadaan todellista hyötyä lannoitukseen, ja jonka lisäksi ei tarvitsisi hankkia mineraalilannoitetta, mutta joka ei kuitenkaan kannustaisi millään lailla fosforin dumppaamiseen, Eloranta kertoo.

Valtioneuvosto käsitteli EU:n yhteisen maatalouspolitiikan kansallisen suunnitelman, eli ns. CAP-suunnitelman istunnossaan 16.12. Kansallinen lainsäädäntö on tarkoitus antaa eduskunnalle budjettilakeina syksyllä 2022. CAP-suunnitelman mukaiset tuet tulevat haettaviksi vuoden 2023 alussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Järjestöjen tärkeä työ turvattava14.1.2022 19:42:49 EET | Tiedote

Etelä-Suomen sanomissa julkaistiin tänään kirjoitus kolmannen sektorin asemasta hyvinvointialueilla. Kirjoituksessa tuotiin esiin järjestöjen huoli palvelujen kilpailuttamisjärjestelmän mahdollisesti muuttuessa hyvinvointialueiden myötä. SDP:n kansanedustajan, Merja Mäkisalo-Ropposen mielestä tulevia hyvinvointialueita, kuntia ja järjestöjä yhdistää yhteinen tavoite eli ihmisten hyvinvointi. Hyvinvointialueilla ja kunnilla on lakisääteinen velvollisuus terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen alueella, mutta myös järjestöjen toiminta on varmistettava julkisten palveluiden rinnalla,

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Hyviä avauksia hoitotyön henkilöstön saatavuuden varmistamiseksi14.1.2022 14:53:24 EET | Tiedote

-Nyt ollaan oikealla tiellä, sillä näiden esitysten kautta saadaan sote-alan veto- ja pitovoimaa parannettua, sanoo kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd). Sosiaali- ja terveysministeriön asettama poikkihallinnollinen työryhmä esitteli tänään ensimmäiset ehdotukset sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden turvaamiseksi. Ehdotuksissa painotetaan koulutuksen kehittämistä tutkimustietoon pohjautuen, osaamisen ja urakehitysmahdollisuuksien parantamista ja työhyvinvoinnin sekä työsuojelun kehittämistä. Lisäksi työryhmä painottaa työnjaon sujuvoittamista niin että työntekijöillä on entistä paremmat mahdollisuudet keskittyä omaan ydinosaamiseensa. -Toimet ovat oikein hyvä alku, mutta edelleen tarvitsemme lisätoimia hoitotyön houkuttelevuuden ja arvostuksen vahvistamiseksi. Olen tehnyt sote-henkilöstön urakehitysmahdollisuuksien parantamisesta, osaamisen johtamisesta, erikoistumiskoulutusten järjestämisestä, työjaon uudistamisesta ja työhyvinvoinnin kehittämis

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme