SDP EDUSKUNTA

SDP:n Filatov: Eduskunta keskustelee ke 6.10. mielenterveysstrategiasta

Jaa

Kansanedustaja Tarja Filatovin aloitteesta käytävä ajankohtaiskeskustelu mielenterveysstrategian toteuttamisesta ja mielenterveyden vahvistamisesta työelämässä, koulutuksessa sekä kaikenikäisten arjessa käydään eduskunnan täysistunnossa ke 6.10.2021. Tarja Filatov toimii myös eduskunnan mielenterveyspoliittisen neuvottelukunnan puheenjohtajana.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Mielenterveysstrategia on tärkeä ja merkittävä avaus Suomessa, sillä ensimmäistä kertaa mielenterveys tunnustetaan laajana yhteiskunnallisena teemana, joka vaatii työtä yhteiskunnan eri aloilla ja tasoilla. Mielenterveyden ongelmat ovat laaja-alaisia, eivätkä ne noudata valtionhallinnon tai ministeriöiden välillä tehtäviä rajauksia. Mielenterveyttä tulee edistää määrätietoisesti kaikessa poliittisessa päätöksenteossa, Filatov vaatii.

- Nykyinen korkeaan työllisyysasteeseen nojaava hyvinvointimallimme ei pitkällä aikavälillä enää kestä heikentyneen mielenterveyden yhteiskunnallisia vaikutuksia. Meillä ei ole varaa menettää nykyisellä tahdilla yksilöitä työkyvyttömyyseläkkeelle tai pitkille sairauspäivärahakausille. Tähän tarvitaan varhaisen puuttumisen ja välittämisen malleja työelämään sekä laajemmin mielenterveyden häiriöiden tehokasta ja vaikuttavaa hoitamista. Työikäisen väestön hyvä mielenterveys vahvistaa talouskasvua, sillä se on edellytys monille työelämässä vaadittaville ominaisuuksille, kuten mukautumiskyvylle, uuden oppimiselle, luovuudelle, ongelmanratkaisulle ja vuorovaikutustaidoille, Filatov kertoo.

- Heikentyneen mielenterveyden kustannukset kansantaloudelle ja vaikutukset työllisyyteen ovat merkittäviä, ja ajankohtaiskeskustelu tuo parempaan tietoisuuteen vaikuttavia keinoja, jotka edistävät mielen hyvinvointia yhteiskunnallisesti sekä työ-, kasvatus- ja harrastusyhteisöjen tasolla, Filatov painottaa.

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD arvioi vuonna 2018, että heikentyneen mielenterveyden vuosikustannukset Suomelle ovat 11 miljardia euroa, eli 5,5 % bruttokansantuotteesta.

- Hyvä mielenterveys on yksilöille ja yhteiskunnalle yhä tärkeämpi voimavara, ja mielenterveyden häiriöt ovat edelleen kasvava kansanterveydellinen haaste, Filatov kertoo. 

- Mielenterveyden häiriöt ovat tänä päivänä merkittävin työkyvyttömyyseläkkeiden aiheuttaja. Vuonna 2018 jo yli puolet työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveysperusteisia ja yli kolmannes uusista työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveysperusteisia. Alle 30-vuotiaiden mielenterveysperusteisten työkyvyttömyyseläkkeiden määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla. Mielenterveyden häiriöiden perusteella maksetut sairauspäivärahakaudet ovat yleistyneet nopeasti. Vuonna 2018 31 % sairausrahapäivistä johtui mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöistä.

- Kaikilla tulee olla yhtäläinen oikeus mielenterveyden palveluihin. Hyvä mielenterveys edistää terveyttä ja toimintakykyä kaikilla. Tästä syystä nopeaa pääsyä hoidolliseen psykoterapiaan tai muuhun psykososiaaliseen hoitoon jo ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen tulee edistää. Sosioekonominen asema ei saa vaikuttaa oikeuteen mielenterveyspalveluihin tai hoidon saantiin, Filatov sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee eduskunnan Globaaliryhmän puheenjohtajaksi28.10.2021 18:10:33 EEST | Tiedote

- Koko tuotantoketjua koskeva reiluus ympäristöä ja ihmisiä kohtaan on äärimmäisen tärkeää. Tarvitsemme yritysvastuulain, joka edistää globaalin vastuumme kantamista, painottaa eduskunnan Globaaliryhmän puheenjohtaja Hussein al-Taee. al-Taee puhui torstaina ensimmäistä kertaa Globaaliryhmän puheenjohtajana. Vihreiden kansanedustaja, Suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi siirsi ”puheenjohtajakapulan” sosialidemokraattien ympäristö- ja talousvaliokunnan jäsenelle, kansanedustaja Hussein al-Taeelle. Vaihto tapahtui eduskunnassa vietetyn Reilun kahvitauon aikana. Tapahtuman järjesti eduskunnan Globaaliryhmän kanssa Reilu kauppa ry. -On hienoa, että saan vastaanottaa Globaaliryhmän puheenjohtajuuden. Arvostamani edustaja Hassi on hoitanut pestinsä erittäin hyvin ja tästä on hyvä jatkaa. Globaaliryhmän yksi päätavoitteista on laajentaa eduskunnassa käytävää kansainvälispoliittista keskustelua ja tätä haluan myös omalta osaltani edistää ja korostaa. Lisäksi olen iloinen, että Globaaliry

SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuhe EU-selonteon palautekeskustelussa27.10.2021 14:23:57 EEST | Tiedote

SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuhe EU-selonteon palautekeskustelussa 27.10.2021 Kansanedustaja Kimmo Kiljunen Muutokset puhuttaessa mahdollisia Arvoisa puhemies, Käsittelyssä oleva EU-selonteko katsoo tulevaisuuteen. On viisautta katsoa ensin menneisyyttä. Toisen maailmansodan jälkeen Euroopan johtajat olivat yhtä mieltä: ei koskaan enää. Syntyhistorialtaan EU on rauhanprojekti. Rajat ylittävä yhteistyö nähtiin keinona liennyttää vastakkainasetteluja ja vahvistaa luottamusta. Perusteet eurooppalaiselle yhteistyölle ovat edelleen samat. Yhteiskuntamme kohtaa yhä enemmän sellaisia haasteita, jotka eivät kunnioita valtioiden välisiä rajoja. Keskinäisriippuvuuksien maailmassa ratkaisut edellyttävätkin tänä päivänä kaikkien mukanaoloa, mikä osin hämärtää sisäisen ja ulkoisen päätöksenteon rajaa. Arvoisa puhemies, Eurooppalainen yhteistyö antaa pienen Suomen äänelle kokoamme suuremman painoarvon. EU:n puitteissa voimme osallistua päätöksentekoon, jolla vaikuttaa Euroopan kehitykseen ja kantaa g

SDP:n Riitta Mäkinen: Aggressiiviseen verosuunnitteluun puuttuminen etenee21.10.2021 14:25:16 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja, talousvaliokunnan jäsen Riitta Mäkinen on tyytyväinen, että monikansallisten konsernien verokikkailuun puututaan vahvasti. Iso askel parempaan on valtioneuvoston istunnossa tänään annettu esitys verotusmenettelystä annetun lain muuttamiseksi. - Tässä toteutetaan nyt hallitusohjelman kirjausta, jonka mukaan Suomi jatkaa kansallisia toimia kansainvälisen veronkierron ja aggressiivisen verosuunnittelun torjumiseksi erillisellä toimenpideohjelmalla, jolla laajennetaan Suomen veropohjaa ja lisätään sen läpinäkyvyyttä. Mäkinen huomauttaa, että nyt esitetyt toimet ovat varsin merkittäviä ja vuotuiseksi lisäverotuottoarvioksi on valmistelun yhteydessä täsmentynyt 75 miljoonaa euroa. Tämä summa kertyy muutamilta yksittäisiltä suurilta konserneilta, jotka ovat hyödyntäneet Suomen verojärjestelmän poikkeusta verosuunnittelussaan. - On hienoa, että hallitus puuttuu lainsäädännön aukkoihin, joiden avulla monikansalliset suuryritykset ovat voineet siirtää voittojaan verokeitais

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme