SDP EDUSKUNTA

SDP:n Filatov: Epätyypillisten työsuhteiden yhdenvertaisuutta parannettava

Jaa

- Epätyypillisten työsuhteiden yhdenvertaisuutta on parannettava päivittämällä lainsäädäntöä, vaatii kansanedustaja Tarja Filatov. Filatov on jättänyt hallitukselle kaksi kirjallista kysymystä, joissa puututaan lainsäädännössä oleviin epäkohtiin koskien epätyypillisiä työsuhteita ja osa-aikatyötä tekeviä.

- Yhdenvertaisuus ei toteudu epätyypillisissä työsuhteissa ja osa-aikaista työtä tekevillä päivärahan maksamisessa, Filatov sanoo.

Epätyypillisissä työsuhteissa on aukkoja sen suhteen, miten pääsee osasairauspäivärahalle tai miten soviteltu päiväraha määräytyy. Nämä ovat vain esimerkkejä epäkohdista, muutakin selkiyttämistä tarvitaan.

- Lainsäädäntöä sovitellun päivärahan maksamisesta pitää uudistaa kiireellisesti, jotta se vastaisi paremmin työnteon tapojen muutokseen. Lainsäädännössä on pyritty kehittämään yhdenvertaisuutta, mutta valitettavasti lakiin on jäänyt ongelmakohtia, Filatov sanoo.

- Korjaaminen vaatii lakimuutosta, ei ole kyse vain lain tulkinnasta, Filatov huomauttaa.

- Kun työelämä muuttuu, on löydettävä keinoja, joilla erilaisissa työsuhteissa eri työtunneilla työtä tekevät pääsevät yhdenvertaisesti turvan piiriin. On myös arvioitava onko valvottu työaika ylipäätään enää relevantti peruste sovittelulle, Filatov vaatii.

Sovitellun päivärahan maksamisessa on helposti korjattavissa oleva epäkohta, joka koskee osa-aikaisia työntekijöitä, joiden työaika on noin 80 prosenttia. Soviteltua päivärahaa maksetaan erilaisella laskennalla riippuen siitä, onko työntekijän vuosiloma laskennallisesti kuusi- tai viisipäiväinen. Kuudelta lomapäivältä maksettava loma-ajan palkka aiheuttaa rajapinnassa oleville osa-aikaisille sovitellun päivärahan menetyksen nimenomaan loma-ajan palkan vuoksi. Tällaisia ovat noin 30 tuntia viikossa työtä tekevät ihmiset. 

- Tarkoitus ei varmastikaan ole ollut, että työntekijöitä kohdellaan työttömyysturvalain soveltamisessa eriarvoisesti, riippuen siitä miten heidän vuosilomalain mukaisesti ansaittu vuosilomansa annetaan, viitenä vai kuutena päivänä viikossa, Filatov sanoo.

Osasairauspäivärahan tarkoitus on tukea työkyvyttömän henkilön työelämässä pysymistä ja paluuta takaisin työelämään. Sairausvakuutuslakia muutettiin osasairauspäivärahan osalta vuoden 2014 alusta alkaen. Lakimuutoksilla pidennettiin osasairauspäivärahan kestoa ja sen tarkoitus oli ottaa huomioon kahta tai useampaa osa-aikatyötä tekevät henkilöt. Tarkoitus oli siten parantaa silpputyöntekijöiden asemaa, mutta toisin kävi. Lainmuutoksen myötä osa-aikatyöntekijöiden asema osasairauspäivärahan saajina heikkeni. Uuteen lakiin määriteltiin kokoaikatyön käsite ja sellaisten osa-aikatyöntekijöiden osasairauspäivärahahakemuksia on hylätty, jotka tekevät työtä lähes työehtosopimuksen mukaisilla täysillä tunneilla. Hyvin pienillä tuntimäärillä työskentelevät eivät käytännössä hyödy osasairauspäivärahasta.

- Se, että lähes kokoaikatyöntekijän tunneilla työskentelevät osa-aikatyöntekijät suljetaan osasairauspäivärahaoikeuden ulkopuolelle, vaikuttaa negatiivisesti hallituksen pyrkimykseen nostaa työllisyysastetta ja pidentää työuria sekä pitää osatyökyvyttömät mukana työmarkkinoilla. Osasairauspäivärahaa koskevan lainsäädännön olisikin huomioitava hieman alle kokoaikatyön työtunneilla työtä tekevät osa-aikatyöntekijät niin, että myös heillä olisi oikeus osasairauspäivärahaan, Filatov sanoo.

Sosiaaliturvajärjestelmämme tulee ottaa paremmin huomioon työelämän muutokset ja työn teettämisen moninaistuvat muodot. Hallituksen tavoitteiden toteutumisen kannalta on olennaista pitää huolta kaikkien työssäkäyvien työ- ja toimintakyvystä sekä luoda heille erilaisia tukitoimia, joilla työkykyä ylläpidetään ja edistetään, vaatii Filatov.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Paula Werning: Kimolan kanavan väylä vihdoin käyttöön3.8.2020 15:25:12 EESTTiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd) iloitsee Kimolan kanavan avautumisesta. Kanavan suunnittelu vesiliikenteen käyttöön aloitettiin jo 1990-luvulla ja sen rakentaminen alkoi v. 2018. Uusi Kimolan kanava toi kauan odotetun väylän, joka yhdistää Kymijoen Päijänteelle, ja edelleen Vesijärven sekä Keiteleen ja Kansallisveden vesistöihin. Noin 5,5 kilometriä pitkä Kimolan kanava avautui vesiliikenteen käyttöön maanantaina 3.8. Kanava mahdollistaa veneilyn jopa Kouvolasta Jyväskylään saakka. - Olen tyytyväinen siihen, että kanava vihdoin aukesi veneilykäyttöön. Hanke on ollut vuosien ajan vastatuulessa niin lainsäädännöllisesti kuin rahoitusongelmista johtuen, Werning sanoo. Kustannuksista valtionosuus on ollut noin 2/3 ja alueen kunnat ovat maksaneet loput kanavan rakentamisesta, jotka olivat yhteensä suunnilleen 21 miljoonaa euroa. - On hyvä, että kanavan valmistuttua se jää Kouvolan kaupungin omistukseen, sillä tämä tuo kaupungille ja sen lähikunnille elinvoimaa ja auttaa pienyrittäjiä kehi

SDP:n Eloranta: Subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttaminen parantaa lasten koulutuksellista tasa-arvoa 1.8.2020 07:27:00 EESTTiedote

Täysi subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus palautuu tänään 1.8.2020. Samalla astuu voimaan asetus kolme vuotta täyttäneiden lasten varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen pienentämisestä. SDP:n kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Eeva-Johanna Eloranta kertoo, että muutokset ovat lasten yhdenvertaisuutta parantava merkittävä investointi tulevaisuuteen ja yksi SDP:n tärkeimpiä sivistyspoliittisia tavoitteita. - Lapset aloittavat koulutiensä mitä erilaisimmista taustoista ja varhaiskasvatus on osa sitä perustaa, jolle heidän kehityksensä ja hyvinvointinsa rakentuvat. Laadukkaalla varhaiskasvatuksella tuemme koulutuksellista tasa-arvoa, pystymme tehokkaasti parantamaan lasten oppimismahdollisuuksia ja ehkäisemme mahdollista syrjäytymistä. Riittävän pieni ryhmäkoko on yksi keskeisistä varhaiskasvatuksen laatua parantavista tekijöistä, Eloranta sanoo. OECD:n mukaan yhden euron sijoitus varhaiskasvatukseen tuottaa jopa seitsemän euroa, enemmän kuin mikään muu koulutusinvestointi.

SDP:n Matias Mäkynen: Kattava yleisturva, tehoton perustulo vai tuhoisa perustili?31.7.2020 12:27:28 EESTTiedote

Suomessa vallitsee laaja yksimielisyys monista sosiaaliturvan kehittämistarpeista. Järjestelmästä halutaan yksinkertaisempi ja ymmärrettävämpi sekä toimeliaisuutta tukeva. Turhaa byrokratiaa ja luukulta toiselle pompottelua halutaan purkaa laajasti. Tavoitteista poiketen keinot tavoitteisiin pääsemiseksi eroavat eri puolueiden malleissa suuresti. Keskustelussa erottuu kolme mallia, jotka ovat SDP:n yleisturva, vasemmistoliiton ja vihreiden ehdottama perustulo sekä kokoomuksen Elina Lepomäen esittämä perustili. SDP tavoittelee sosiaaliturvan kokonaisuudistusta yksinkertaisemmaksi, ennakoitavammaksi ja paremmin erilaisia elämäntilanteita vastaavaksi yleisturvaksi. Kolmitasoisen yleisturvan piiriin tulisivat kaikki nykyisin sosiaaliturvan eri etuuksia saavat henkilöt. Uudistuksen myötä eri perusturvaetuudet yhdistettäisiin yhdeksi etuudeksi. - SDP:n mallin vahvuus on sen digitaalisuuden ja automatisaation hyödyntäminen. Sosiaaliturva kohdennetaan edelleen tarveharkinnan avulla, mutta hark

SDP:n Niina Malm: Työelämässä on enemmän korjattavaa kuin ansiosidonnainen päiväraha kaikille31.7.2020 12:00:15 EESTTiedote

Viime aikoina julkisuudessa on keskusteltu paljon työelämästä ja erityisesti siitä, tulisiko kaikkien olla oikeutettuja ansiosidonnaiseen päivärahaan. Kansanedustaja Niina Malmin mukaan on hyvä, että työelämään liittyvät kysymykset kiinnostavat ja että niitä pohditaan moniäänisesti. Sopimusten aikaansaaminen vaatii kompromisseja. Malm kuitenkin ajattele asiaa laajemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme