SDP EDUSKUNTA

SDP:n Filatov: Kiinteistövero uudistuu reilummaksi

Jaa

- Kiinteistöverouudistus korjaa verotusta vastaamaan paremmin kiinteistön todellista arvoa. Verotusarvot tulevat jatkossa nojaamaan oikeisiin kauppahintatietoihin. Lisäksi uudistus huomioi alueelliset erot rakennuskustannuksissa. Tämä tekee verosta oikeudenmukaisemman, SDP:n kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan jäsen Tarja Filatov sanoo.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Uudistus on tarpeen, koska nykyjärjestelmä ei kohtele verovelvollisia tasapuolisesti. Eri kiinteistöjen, rakennustyyppien ja eri alueiden maapohjien verotusarvot eivät ole keskenään perustellussa suhteessa toisiinsa ja käypiin arvoihin. Nykytilanne ei kannusta kuntia tekemään kiinteistöjen arvoa nostavia investointeja infrastruktuuriin ja palveluihin, koska kunta ei hyödy investoinneista, Filatov jatkaa. 

Filatovin mukaan uudistuksella ei ole lähtökohtaisesti vaikutusta kiinteistöveron määrään kunnissa. Uudistuksen tarkoituksena ei ole nostaa tai laskea verotusta.

- Veron määrä voi yksittäistapauksissa nousta tai laskea kiinteistön arvoarvion mukaan. Veron alennus on luonnollisesti tervetullut muutos veronmaksajalle. Korotustenkaan ei pitäisi olla kohtuuttomia, koska laissa on ns. jarrusääntö, joka estää liian nopean nousun, Filatov sanoo. 

Pienituloisten asema on huomioitu uudistuksessa.

- Uudistus sisältää ns. jarrusäännön, joka estää liian nopean kiinteistöveron nousua yksittäistapauksissa. Myös esimerkiksi toimeentulotuki ottaa automaattisesti huomioon asumiskustannuksien nousun. Asumistukea on lisäksi tarkoitus uudistaa niin, että asuinpientalojen kiinteistövero huomioitaisiin asumistuessa, Filatov sanoo.

- Uudistus on rakentunut siten, että jatkossa verotusarvot pysyisivät ajan tasalla, koska ne päivittyisivät jatkuvasti. Näin verotusarvo vastaisi paremmin alueen hintatasoa ja rakentamiskustannuksia, Filatov sanoo. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: "Eduskunnalta vahva tuki valtiojohdolle"17.5.2022 16:42:46 EEST | Tiedote

Eduskunta päätti, että Suomi hakee Nato-jäsenyyttä. Äänestyksen tulos on 188-8 liittymisen puolesta. SDP:n edustajat olivat äänestyksessä yksimielisesti jäsenyyden puolesta. SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkysen mielestä on erittäin merkittävää, että yli 90% kansanedustajista on samaa mieltä asiasta. Äänestystä edeltäneessä keskustelussa Mäkynen Nato-jäsenyyden rinnalla esille demokratian merkityksen, suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan vahvistamisen ja ilmastonmuutoksen torjumisen. Suomalaisten turvallisuus edellyttää onnistumista tässä kaikessa. Tämä työ jatkuu myös Nato-päätöksen jälkeen. Koko puhe luettavissa alla.

SDP:n ryhmäpuhe ajankohtaisselontekokeskustelussa turvallisuusympäristön muutoksesta & valtioneuvoston selonteosta Suomen liittymisestä Pohjoisatlantin liittoon17.5.2022 14:39:41 EEST | Tiedote

Arvoisa puhemies, Sosiaalidemokraattinen eduskuntaryhmä tukee valtioneuvoston esitystä. Suomen tulee hakea Naton jäsenyyttä täysimääräisin oikeuksin ja velvollisuuksin. Ärade talman, Den socialdemokratiska riksdagsgruppen stöder Finlands anslutning till försvarsalliansen Nato. Efter det ryska angrepet får vi inte ta minsta lilla risk för att vi lämnas ensamma med det nuvarande aggressiva Ryssland. Suomen pitkäaikaisen turvallisuuspoliittisen linjan ydin on ollut taata rauha ja vakaat olot Suomelle. Samalla olemme pyrkineet edistämään konfliktien rauhanomaista ratkaisemista maailmanlaajuisesti. Suomen politiikka on ollut idealistista, mutta samalla vakaan realistista. Olemme tukeneet kriisinhallintaa, ihmisoikeuksia ja konfliktien ennaltaehkäisyä. Samalla olemme huolehtineet omasta uskottavasta, yleiseen asevelvollisuuteen ja maanpuolustustahtoon nojaavasta puolustuksestamme. Suomi on myös vuosikymmenten ajan rakentanut puolustuskumppanuuksia monien valtioiden kanssa, ja olemme tehneet

Ulkoasiainvaliokunnan sd-edustajat: Suomen on haettava Nato-jäsenyyttä17.5.2022 09:37:03 EEST | Tiedote

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä valtioneuvoston turvallisuusympäristön muutosta ja Suomen liittymistä Pohjois-Atlantin liittoon käsittelevistä selonteoista. Valiokunnan jäsenten, SDP:n kansanedustajien Erkki Tuomiojan, Kristiina Salosen, Kimmo Kiljusen ja Johannes Koskisen mukaan valiokunta on tehnyt huolellisen arvion toimista Suomen turvallisuuden vahvistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme