SDP EDUSKUNTA

SDP:n Filatov: Korona-ajan opeilla tuottavuus kasvuun

Jaa

Yli vuoden kestänyt pandemia on muuttanut tapaamme tehdä töitä. Korona-ajan vaikutukset työelämään ja tuottavuuteen pitää arvioida tarkasti. Riippumattoman tutkimustiedon pohjalta poliittisen päätöksentekijän on mahdollista miettiä työhön ja työelämään liittyvän lainsäädännön muutoksia, Filatov muistuttaa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Korona-ajan vaikutukset työelämään ja tuottavuuteen pitää arvioida tarkasti. Nyt pitäisi tuottaa nopeasti riippumattomia tutkimuksia aiheeseen liittyen. Nämä ovat oppeja, jotka voivat olla pandemian yllättäviä positiivisia sivuvaikutuksia, toteaa eduskunnan I varapuhemies Tarja Filatov.

– Jos toimialakohtaiset tutkimukset osoittavat, että etätöiden tekeminen on parantanut työn tuottavuutta, olisi nyt omaksutuista työtavoista soveltuvin osin pidettävä kiinni. Ainakin kriisi on osoittanut, että työhön liittyvää matkustamista on mahdollista vähentää, jatkaa Filatov.
Yli vuoden kestänyt pandemia on muuttanut tapaamme tehdä töitä. Samalla uusia teknologisia välineitä on viimein otettu laajasti käyttöön. Harppaus pandemiaa edeltävään aikaan on hurja. Moni on jo vuoden tehnyt töitä paikkariippumattomasti, uusia teknologioita hyödyntäen, Filatov muistuttaa.

Filatovin mukaan tutkimustiedon pohjalta poliittisen päätöksentekijän on mahdollista miettiä työhön ja työelämään liittyvän lainsäädännön muutoksia.

– On syytä arvioida tarkkaan, olisiko työntekijöiden oikeutta etätöihin syytä vahvistaa paitsi työehtosopimuksissa niin myös lainsäädännössä. Vastaavasti pitää miettiä, miten esimerkiksi työsuojeluun tai työaikaan liittyviä kysymyksiä pitäisi etätyöympäristössä valvoa.

Oma lukunsa on etätöiden johtamiseen liittyvä haaste, joka Filatovin mukaan usein unohtuu keskustelussa.

Esimiehet ovat joutuneet uuden eteen, kun työn johtaminen tapahtuu myös verkon välityksellä.

- Vuorovaikutuksen ja luottamuksen rakentamiseen on silloin kiinnitettävä entistä enemmän huomiota. Esimiehiltä tämä edellyttää suunnitelmallisuutta, avointa viestintää ja läsnäoloa, vaikka fyysisiä kohtaamisia ei samalla tavalla olekaan, sanoi varapuhemies Filatov tänään tiistaina opiskelijoiden työllistymisvalmiuksia vahvistavan Tuumasta töihin -hankkeen loppuseminaarissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Heidi Viljanen: Korona on osoittanut julkisen hallinnon kehittämistarpeet 9.4.2021 12:14:23 EEST | Tiedote

Vahva ja laaja julkinen hallinto on tärkeä osa pohjoismaista hyvinvointivaltiota. Vaikka meillä Suomessa on monilla mittareilla mitattuna erittäin hyvä julkinen hallinto, on koronakriisi kuitenkin osoittanut siinä kipukohtia. SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen näkee, että julkisen hallinnon tulee toimia tulevaisuudessa entistä saumattomammin yhteistyössä, kansalaisten hyväksi. - Nykytilanteessa julkisen hallinnon hajanaisuus ja siilomaisuus haittaa eri toimijoiden avointa yhteistyötä ja yhteisten päämäärien laatimista. Kun rakenteet ovat tällaiset, on myös kansalaisten vaikea saada parasta mahdollista palvelua, Viljanen sanoo. Viljanen toteaakin, että julkisen hallinnon kokonaisvaltainen kehittäminen on tärkeä teko tulevaisuuden hyvien palvelujen turvaamiseksi. Hyvä julkinen hallinto on parhaimmillaan, kun se toimii saumattomasti yhteen ja pystyy toimimaan myös kriisiaikoina vaikuttavasti ja tehokkaasti. Koronan myötä myös etäratkaisujen tarve on tullut näkyväksi. Digitalisaatio eteni

VR:n palvelutaso turvattava myös Itä- ja Kaakkois-Suomessa9.4.2021 10:38:00 EEST | Tiedote

- VR käyttää koronakriisiä tekosyynä keskittäessään johdonmukaisesti palveluitaan pääkaupunkiseudulle. Heikennykset koskevat erityisesti junahenkilöstöä ja nyt YT-menettelyn kohteena ovat konduktöörit. Supistamistoimet kohdentuvat pääosin Itä- ja Kaakkois-Suomeen, sanovat liikenne- ja viestintävaliokunnan SDP:n kansanedustajat Paula Werning ja Seppo Eskelinen. Jo aiemmin tehdyillä päätöksillä rautatieliikenteen ohjaus Joensuussa ja Vainikkalassa lopetettiin ja henkilöstölle annettiin mahdollisuus siirtyä Kouvolaan. Myös Kouvolan ohjauskeskuksen toimintaa suunniteltiin keskitettäväksi pääkaupunkiseudulle. Uusimpana toimenpiteenä yhtiö ilmoitti käynnistävänsä YT-neuvottelut konduktöörien Kouvolan työpisteen lakkauttamisesta. Esitys koskettaa 27 työntekijää ja eipä yllättäisi sekään, jos seuraava siirto koskisi Joensuun 13 työntekijän työpistettä. Neuvottelujen tavoitteena on työntekijöiden siirto Etelä-Suomeen lähiliikenteen palveluihin. - Näillä toimilla heikennetään huomattavasti junal

SDP:n Kvarnström: Kierrätettävyyden lisääminen tärkeää uudessa jätelaissa9.4.2021 07:53:00 EEST | Tiedote

Eduskunta alkaa tällä viikolla käsittelemään ehdotusta uudeksi jätehuoltoa koskevaksi lainsäädännöksi. Myös ympäristövaliokunnassa aloitetaan tänään alan asiantuntijoiden kuulemiset. Kansanedustaja Johan Kvarnströmin pitää ehdotusta on kompromissina, jota voi olla tarpeen vielä viimeistellä. Kvarnström on kuitenkin tyytyväinen muutoksiin, jotka parantavat jätteiden uudelleenkäyttöä ja kierrätystä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme