SDP:n Filatov: Tehdään mielen suojelusta Suomessa työsuojelun tapaan maailman huippua

Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina 20.2. nuorten aikuisten työuupumuksen tai kohonneen työuupumusriskin koskevan jo joka neljättä alle 36-vuotiasta Suomessa. Luku on pysäyttävä.
Mielenterveyden häiriöt ovat tällä hetkellä merkittävä ja kasvava syy sairaspoissaoloihin työpaikoilla.
Panostuksemme mielenterveyden palveluihin ovat eurooppalaisittain alhaisia ja kustannukset sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyseläkkeiden suuresta lukumäärästä johtuen korkeimpia.
-Painopiste on käännettävä toisinpäin. Kyse on hyvinvointitalouteen investoinnista, jolla voidaan saavuttaa suuret säästöt. Myönteisen vanhemmuuden tukeminen on yksi tehokas keino ongelmien ehkäisyyssä, Tarja Filatov muistuttaa.
Mielenterveys rakentuu lapsuudessa, siksi varhaiset mielenterveyttä edistävät toimet ovat tehokkaimpia. Noin puolet masennustiloista ja ahdistuneisuushäiriöistä on ehkäistävissä toimilla joita kohdistetaan lapsiin ja nuoriin. Elämänpituisessa tarkastelussa varhain tehdyt mielenterveyteen kohdistuvien sijoitusten tuotto on monikymmenkertainen.
- SDP:n mielestä työelämän joustavuutta tulee lisätä. Yksi keskeinen toimi on vaikuttaa siihen, että työntekijä voi jatkossa vaikuttaa työaikaansa paremmin. Lisäksi perheiden arkea ja vanhemmuutta tulee tukea perheystävällisellä työkulttuurilla, joka tarkoittaa erilaisten elämäntilanteiden huomioimista osana työpaikan käytäntöjä.
-Palveluiden ja työpaikan tulee joustaa, jotta vanhemmat voivat osallistua esimerkiksi perhekohtaisiin terveystarkastuksiin ja saada apua ennen ongelmien ja kuormituksen kärjistymistä, taustoittaa kansanedustaja Tarja Filatov.
-Erityisesti nuorten naisten mielenterveyden ongelmat mm. ahdistus on kasvanut. Miehillä kasvua on ollut vähemmän. Selvitykset kertovat, että merkittävä syy on sukupuolen mukaan jakautuneet työmarkkinat. Alakohtaisesti ja työpaikkakohtaisesti tarkasteltuna erot sukupuolten välillä eivät ole merkittäviä, siksi työpaikoilla on iso merkitys, Filatov korostaa.
Filatov painottaa, että työpaikoilla tulee panostaa työuupumuksen tunnistamiseen. Toimintaketjun pitää olla kunnossa aina ennaltaehkäisemisestä säännöllisiin arviointeihin. Tässä työterveyspalveluilla on olennainen asema työyhteisöissä. SDP haluaa, että työnantajan velvollisuuksista psykososiaalisen kuormituksen ennaltaehkäisyssä, tunnistamisessa ja arvioimisessa säädetään täsmällisemmin. Lisäksi työterveyshuollon ja muiden sosiaali- ja terveyspalveluiden roolia työhön paluussa tulee vahvistaa.
-Ihmisen työpanos ei voi olla aina yli 100 prosenttinen. Jos huippusuoritusta vaaditaan jatkuvasti, kamelin selkä katkeaa. Fyysinen työsuojelumme on huipputasoista, tehdään myös mielen hyvinvoinnin suojelusta huippua, Filatov vaatii.
Yhteyshenkilöt
Tarja FilatovKansanedustaja
Puh:050 511 3112Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
SDP:n Marko Asell: Opetus ja kulttuuriministeriöltä avustusta koulutukselliseen tasa-arvoon Pirkanmaalla24.3.2023 12:37:32 EET | Tiedote
- On tärkeää, että Pirkanmaalle saatiin tärkeitä avustuksia koulutukselliseen tasa-arvoon, kiteyttää kansanedustaja Marko Asell (sd).
SDP:n Paula Werning: Tärkeitä panostuksia opetus-ja kulttuuriministeriöltä Kymenlaaksoon ja Etelä-Savoon24.3.2023 11:48:06 EET | Tiedote
- Tämä hallitus on jakanut merkittävän paljon tasa-arvorahaa, jotta koulutuksellinen tasa-arvo voidaan saavuttaa, toteaa kansanedustaja Paula Werning.
SDP:n Guzenina: Opetus - ja kulttuuriministeriöltä avustuksia yli 67 miljoonaa euroa24.3.2023 11:17:00 EET | Tiedote
- Avustukset vastaavat tarpeeseen vahvistaa oppimisen tukemista ja hyvinvointia, sanoo kansanedustaja Maria Guzenina (sd).
SDP:n Tuula Väätäinen: Työhyvinvointi on inhimillinen tuottavuustekijä23.3.2023 10:52:03 EET | Tiedote
Viime aikoina on uutisoitu paljon työuupumuksen kasvusta työpaikoilla. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset ovat pois töistä. Työntekijät, erityisesti nuoret, kokevat jopa työpahoinvointia. Työpahoinvointi työpaikoilla näkyy työkyvyttömyytenä, sairauspoissaoloina, sitoutumisen puutteena ja ennenaikaisina eläköitymisinä.
SDP:n Guzenina: Kulttuuri on elämän suola ja sen avulla kerrotaan suomalaisuuden tarinaa22.3.2023 13:41:03 EET | Tiedote
Maria Guzenina puolustaa kulttuurialan asemaa Suomessa ja haluaa nostaa kulttuurin rahoituksen yhteen prosenttiin valtion budjetista ensi vaalikaudella. Guzeninan mukaan kulttuuri kuuluu jokaisen suomalaisen arkeen ja se luo tarinaa Suomesta ja suomalaisista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme