SDP EDUSKUNTA

SDP:n Filatov: Tutkimuksen ja päätöksenteon kohdattava paremmin

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Eduskunnalta tulee edellyttää tietoon ja tutkimukseen perustuvaa päätöksentekoa, sanoo varapuhemies Tarja Filatov puhuessaan Työelämän tutkimusyhdistyksen järjestämässä tilaisuudessa Helsingissä 12.5.2023.

- Tieteellinen, monipuolinen tieto rakentaa sivistystä ja maailmankuvaamme. Poliittisessa päätöksenteossa maailmankuva vaikuttaa siihen, millaisten silmälasien läpi haluamme päätöksiä tehdä ja arvioida, Filatov arvioi.

Päätöksenteon toimintakyky yhä moniulotteisemmassa tietoympäristössä sekä kilpailevien arvojen ja intressien maailmassa ei ole ihan helppoa.

- Poliittisessa keskustelussa näkee usein sen, että yksittäisiä tietoja ja tutkimuksia käytetään oman poliittisen näkemyksen vahvistamiseen, poimitaan kakusta kirsikat tai pullasta rusinat, Filatov huomauttaa.

-Tutkittu tieto, raportit ja tutkijoiden mielipiteet sekoittuvat toisiinsa. ”Kaiken maailman dosentit” lausahdus, joka tuli monelle tutuksi jokunen vuosi sitten, kuvaa ehkä sitä, että tietoa ammennetaan usein median kautta.

-Suoria kontakteja ja aikaa aitoon vuorovaikutukseen tarvittaisiin enemmän.

Tietoa on tarjolla valtavasti, mutta päätöksenteon näkökulmasta relevantin tutkimustiedon löytäminen ei silti ole helppoa.

- Tieteen ja politiikan kulttuurit ovat erilaiset ja usein erisykliset. Tieteellinen tutkimus on usein hidasta, mutta perusteellista. Politiikassa taas vastauksia pitäisi saada heti tai korkeintaan huomenna. Politiikka korostaa retoriikkaa, tutkimus metodiikkaa, Filatov pohtii.

- Kiire ja resurssien puute vaikuttavat tutkitun tiedon käyttöön. Politiikan aikajänne on muuttunut nopeammaksi ja nopeutuu jatkuvasti. Tämä vaikeuttaa tutkitun tiedon hyödyntämistä ja päätösten vaikuttavuuden arviointia.

- Ajatus, että tutkimus tuottaa uutta tietoa ja ymmärrystä, ja on siirrettävissä yhteiskunnan päätöksenteon käyttöön, on tärkeä, mutta se vaatii enemmän yhteistä aikaa, vuorovaikutusta ja oman selkeän paikkansa eduskunnan työskentelyrytmissä, Filatov pohtii.

- Tiedon kysynnän ja tarjonnan kohtaamisen parantaminen ja tutkitun tiedon aseman vahvistaminen on välttämätöntä, muuten ongelmista ei selvitä. Mutta se ei yksin riitä. Tiedon käytössä tarvitaan uutta ajattelua, uusia toimintamalleja sekä niitä mahdollistavia rakenteita, Filatov ehdottaa.

- Paras lopputulema syntyy, kun eri tavalla ajattelevat ihmiset pohtivat ratkaisuja yhteiseen tavoitteeseen yhdessä, Filatov kiteyttää.

- Ikävä kyllä nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä, viholliskuvat ovat voimistuneet ja yhdessä tekeminen on vähentynyt. Tähän tarvitaan muutosta tai some- ja saippuakuplat, joiden sisällä elämme, muuttuvat ylipääsemättömiksi muureiksi.

- Joskus tuntuu, että poliittinen päätöksenteko on nykyisin taistelua toisia vastaan, ja tietoa ja tutkimuksia käytetään ammuksina toisia vastaan. Ei yhteisten ratkaisujen löytämiseen, Filatov harmittelee.

- Näyttöön perustuva poliittinen päätöksenteko on tavoitteena erittäin tärkeä ja kuuluu sivistyneen yhteiskunnan perusajatuksiin, Filatov painottaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lauri Lyly: Tarvitsemme kasvua, emme riitelyä - silti työllisyyttä ja kestävää kasvua lisääviä positiivisia toimia ei ole vielä hallitusneuvotteluista kuultu5.6.2023 10:11:00 EEST | Blogi

Olen huolestuneena seurannut, miten viime aikoina hallitusohjelmaneuvotteluihin liittyen ovat esillä olleet työntekijöiden asemaan kohdistuvat heikennykset. Hämmästyttävää on se, että ne koskevat vain työntekijäpuolta. Vastaavia esityksiä ja muutoksia ei ole juuri näkynyt työnantajien tilanteeseen liittyen.

Kansanedustaja Heinäluoma: Huomenlahja hallitusneuvottelijoille26.5.2023 09:15:01 EEST | Tiedote

Uutta hallituspohjaa rakentavat puolueet ovat jumittuneet Säätytalolla kiistelemään työperäisten maahanmuuttajien tulorajoista. Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma antaa oppositiosta käsin hallitusneuvottelijoille huomenlahjan ja toivoo, että tuleva hallitus lähtisi ratkomaan ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä alipalkkauksen kriminalisoinnilla sekä ammattiyhdistysten kanneoikeuden säätämisellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme