SDP EDUSKUNTA

SDP:n Guzenina: Onko kyseessä taas keskustan iltalypsy - missä alueellinen tasa-arvo sairaalarahojen jaossa?

Jaa
SDP:n kansanedustaja ja perustuslakivaliokunnan jäsen Maria Guzenina vaatii järkeä hyvinvointialueiden ja niiden sairaaloiden kohteluun. Guzeninan kannanotto liittyy hallituksen suunnitelmaan myöntää lisätukea Kemin ja Savonlinnan sairaaloille. Guzeninan mukaan tuen osoittaminen vain näille kahdelle alueelle ei ole perusteltua vaan tukea tulisi osoittaa myös Uudellamaalla toimiville sairaaloille.
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Jos Uudenmaan sairaaloiden rahoitusvaje sivuutetaan, tarkoittaa se täällä väkirikkaalla alueella hoitojonojen kasvua entisestään. Hyvinkään, Lohjan ja Porvoon sairaaloille pitää turvata mahdollisuus toimia täydellä kapasiteetillaan. Ilman lisärahoitusta edessä on väistämättä toimintojen sopeuttaminen ja palveluiden heikkeneminen. Rahoituksen kohdistaminen vain Kemiin ja Savonlinnaan on täyttä ymmärtämättömyyttä Uudenmaan erityispiirteitä ja niitä ongelmia kohtaan, joiden kanssa täällä sairaaloissa painitaan. Kyse taitaa olla siitä kuuluisasta keskustan aluepolitiikasta, Guzenina sivaltaa.

Uudellamaalla on kolme Kemin ja Savonlinnan kanssa samankokoista sairaalaa, jotka valtiovarainministeriö on sivuuttamassa lisätuen piiristä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin rahoitusvaje on ollut pitkään tiedossa. Viime vuoden lopulla HUS:invirkamiehet arvioivat vajeen lipovan 100 miljoonaa euroa.

Hallitus on esittänyt Lapin ja Etelä-Savon hyvinvointialueille erillistä korvausta ylimääräisistä kustannuksista, joita aiheutuu kahden ympärivuorokautisen yhteispäivystysyksikön ylläpidosta. Tuen osoittamista kyseessä oleville hyvinvointialueille perustellaan sillä, että erilliskorvauksella halutaan turvata Kemin ja Savonlinnan sairaalan päivystystoiminnan jatkumista aiemman laajuisena. 

- Kyllä sama peruste pätee näihin meidän Uudenmaan kolmeen sairaalaan, jos ei enemmänkin. Myös Uudellamaalla etäisyydet ovat pitkät. Tulkaa vaan ajamaan Hangosta Loviisaan, kyllä siinä todellisuus aukeaa. Ja jonot päivystyksiin ovat jo surullisen kuuluisia, Guzenina napauttaa. 

- Kansalaisten yhdenvertaisuuden nimissä myös Hyvinkään, Lohjan ja Porvoon sairaaloille tulisi osoittaa niiden tarvitsemaa lisätukea. Kyllä täällä väkirikkaalla Uudellamaalla, jonka verotuloilla muuten muuta Suomea rahoitetaan, tarvitaan toimivat sairaaloiden päivystykset. Uusimaa on koko Suomen kasvun moottori ja täällä asuvista ihmisistä on pidettävä huolta. Seuraavan hallituksen on vihdoinkin päästävä tekemään politiikkaa, jossa aidosti nähdään myös kasvukeskusten palveluiden kehittämisen tarpeet, Guzenina sanoo.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Heinäluoma: Huomenlahja hallitusneuvottelijoille26.5.2023 09:15:01 EEST | Tiedote

Uutta hallituspohjaa rakentavat puolueet ovat jumittuneet Säätytalolla kiistelemään työperäisten maahanmuuttajien tulorajoista. Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma antaa oppositiosta käsin hallitusneuvottelijoille huomenlahjan ja toivoo, että tuleva hallitus lähtisi ratkomaan ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä alipalkkauksen kriminalisoinnilla sekä ammattiyhdistysten kanneoikeuden säätämisellä.

SDP:n Eloranta: Kansalaisopistoilta leikkaaminen vähentäisi työttömien mahdollisuuksia laajentaa osaamistaan23.5.2023 15:16:16 EEST | Tiedote

STT:n tietojen mukaan hallitusneuvotteluissa pöydällä olisi myös merkittäviä, 20-70 miljoonan euron, leikkauksia kansanopistojen, kansalaisopistojen ja kesäyliopistojen valtiontukeen. SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta pitää mahdollisia leikkauksia erittäin haitallisina erityisesti jatkuvan oppimisen näkökulmasta. Eloranta korostaa kansalaisopistojen tarjoamien monipuolisten kurssien merkitystä erityisesti työikäisten osaamisen kehittämisen kannalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme