SDP:n Haatainen: Paremmalla johtamisella selätetään työuupumus

- Vaikka kaikki mielenterveyden häiriöt eivät johdu työn kuormittavuudesta, on huomioitava, että työuupumuksen vuoksi määrätyt sairauslomat kirjataan usein ahdistuneisuudesta tai masennuksesta johtuviksi, koska työuupumukselle ei ole virallista sairausdiagnoosia. Nykyinen työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajia jo nyt ehkäisemään henkistä työuupumusta. Sanna Marinin hallituskaudella olemme täsmentäneet työturvallisuuslakia ja kesäkuussa voimaan tulevassa päivityksessä työnantajan tulee ottaa huomioon työn fyysisen kuormittavuuden lisäksi työn sisältöön, työn järjestelyihin ja työyhteisön sosiaaliseen toimivuuteen liittyvät kuormitustekijät. Lisää toimia kuitenkin tarvitaan, sanoo työministeri Tuula Haatainen.
Nuoret pelkäävät uupumista jo opiskeluaikana, kun työura on vasta alussa. Nuoret aloittavat työuransa usein pätkätöissä, joissa epävarmuus työn jatkosta ja toimeentulosta voi olla jatkuvasti läsnä. Osa nuorista saattaa myös pelätä leimautumista hankalaksi tai huonoksi työntekijäksi jos kertoo ääneen jaksamisongelmistaan. Näiden ongelmien esiin tuominen on rohkeaa ja auttaa meitä rakentamaan tulevaisuuden työelämää, joka on parempi ja reilumpi ihan jokaiselle. Tutkimukset osoittavat, että kyse on laajasta ongelmasta, jota ei saa sivuuttaa.
"Ei ole olemassa vain yhtä työnmuotoa joka sopisi kaikille, mutta jokainen ihminen on sopiva johonkin työhön."
- Työllisyys on tällä hallituskaudella noussut historiallisen korkealle ja meillä on Suomessa työvoimapula. On löydettävä keinoja, joilla työtä voidaan räätälöidä erilaisille ihmisille sopivaksi. Työssä jaksaminen on kriittinen kysymys myös talouskasvulle. Työuupumuksen torjunta hyödyttää kaikkia, sekä työntekijöitä, että työnantajia, kertoo Haatainen.
Johtamisella on myös suuri merkitys paremman työelämän mahdollistamisessa. Työolobarometrin mukaan, vaikuttamismahdollisuudet ja oman osaamisen kasvattaminen työssä ovat kehittyneet lähinnä vain ylemmillä toimihenkilöillä. Mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön, oman osaamisen kehittämiseen kannustaminen, kiitos ja kehittävä palaute voivat ratkaisevasti parantaa voimavaroja työssä. Tämän pitäisi toteutua vahvemmin myös työntekijäammateissa. Esimerkiksi työntekijöiden hyvät mahdollisuudet vaikuttaa työvuoroihin, parantaa työhyvinvointia ja voi myös vähentää sairauspoissaoloja.
- Työajan lyhentämiskokeiluista on raportoitu kansainvälisesti hyviä tuloksia viimeaikoina, ja siksi olenkin pyytänyt työ- ja elinkeinoministeriön virkakuntaa selvittämään vaihtoehtoja, joilla työajan lyhentämisen kokeilu voitaisiin mahdollisesti toteuttaa Suomessa seuraavan hallituskauden aikana.Sanoista on päästävä tekoihin, päättää Haatainen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tuula HaatainenTyöministeri
Yhteydenotot: erityisavustaja Emily Strohm, p. 050 3670 263
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
Kansanedustaja Heinäluoma: Huomenlahja hallitusneuvottelijoille26.5.2023 09:15:01 EEST | Tiedote
Uutta hallituspohjaa rakentavat puolueet ovat jumittuneet Säätytalolla kiistelemään työperäisten maahanmuuttajien tulorajoista. Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma antaa oppositiosta käsin hallitusneuvottelijoille huomenlahjan ja toivoo, että tuleva hallitus lähtisi ratkomaan ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä alipalkkauksen kriminalisoinnilla sekä ammattiyhdistysten kanneoikeuden säätämisellä.
SDP:n Harakka: Kyberjohtaminen on kunnossa - viranomaisten valtuuksia vahvistettava25.5.2023 11:17:08 EEST | Tiedote
Työtään päättävä hallitus on uudistanut kyberturvallisuuden johtamista, koordinointia, suunnittelua ja rahoitusta. Seuraavan hallituksen tehtäväksi jää kohentaa viranomaisten toimivaltuuksia ja harkita tarvetta pääministerin turvallisuuspoliittisille neuvonantajille.
SDP:n Eloranta: Kansalaisopistoilta leikkaaminen vähentäisi työttömien mahdollisuuksia laajentaa osaamistaan23.5.2023 15:16:16 EEST | Tiedote
STT:n tietojen mukaan hallitusneuvotteluissa pöydällä olisi myös merkittäviä, 20-70 miljoonan euron, leikkauksia kansanopistojen, kansalaisopistojen ja kesäyliopistojen valtiontukeen. SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta pitää mahdollisia leikkauksia erittäin haitallisina erityisesti jatkuvan oppimisen näkökulmasta. Eloranta korostaa kansalaisopistojen tarjoamien monipuolisten kurssien merkitystä erityisesti työikäisten osaamisen kehittämisen kannalta.
SDP:n Anna-Kristiina Mikkonen: ”Kaavaillut leikkaukset tarkoittaisivat monien oppilaitosten lakkauttamista, opiskelumahdollisuuksien heikkenemistä sekä laajamittaisia irtisanomisia henkilöstövaltaisella koulutusalalla23.5.2023 14:53:01 EEST | Tiedote
”Olen erittäin huolestunut kansalaisopistojen ja vapaan sivistystyön tulevaisuudesta”, aiemmin kansalaisopiston rehtorina työskennellyt savonlinnalainen kansanedustaja Anna-Kristiina Mikkonen toteaa.
SDP:n Pia Hiltunen: Koulutuksesta ja sivistyksestä leikkaaminen olisi lyhytkatseista talouden tasapainottamista23.5.2023 12:27:07 EEST | Tiedote
Ennen vaaleja kokoomus lupasi, että koulutus on sen ”erityissuojeluksessa”. Nyt julki tulleet tiedot ennustavat kuitenkin koulutusleikkauksia. SDP:n Pia Hiltunen vaatii Petteri Orpoa pitämään kiinni suomalaisille antamistaan vaalilupauksista, ja estämään uhkaavat koulutusleikkaukset.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme