SDP EDUSKUNTA

SDP:n Heidi Viljanen: Meillä ei ole varaa menettää nuoria siksi, että heillä ei ole rahaa maksaa terapiasta tai terapeutteja ei ole

Jaa
Nuorten pahoinvointi on velkaa, johon meillä ei ole varaa. Seuraavan hallituksen on viipymättä ryhdyttävä toimiin nuorten hyvinvoinnin ja mielenterveyden parantamiseksi. Keinoja on, jos niitä halutaan käyttää, kansanedustaja Heidi Viljanen sanoo.
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Nuorten pahoinvointi on moninainen ongelma, jota pandemia-aika on pahentanut ja joka näkyy nyt mielenterveyden palveluiden kriisinä.

- Perusterveydenhuollosta puuttuvat tällä hetkellä rakenteet lasten ja nuorten kehityksellisten ja psyykkisten häiriöiden hoitoon. Tämä asia on pikaisesti korjattava, jotta nuoret saavat tarvitsemansa avun, Heidi Viljanen sanoo.

Viljasen mukaan nuorten mielenterveyspalveluiden suurimmat ongelmat ovat palveluiden saatavuus ja järjestelmän pirstaleisuus. Jokaiselle palveluun hakeutuvalle on taattava hyvä, oikea-aikainen ja toimiva hoitopolku.

Pandemia-aika on pahentanut hoitojonoja myös mielenterveyspuolella. Siksi mielenterveystyöhön on Viljasen mukaan ohjattava nopeasti lisäresursseja.

- Meidän on lisättävä matalan kynnyksen keskusteluapua. Tähän on jo tällä hallituskaudella panostettu, mutta tätä työtä pitää jatkaa edelleen. Siinä vaiheessa, kun tarvitaan pitkäkestoista psykoterapiaa, on tilanne päässyt jo aivan liian pitkälle, Viljanen muistuttaa.

Viljanen ehdottaa psykoterapeuttikoulutuksen muuttamista maksuttomaksi.

- On kestämätöntä, että meillä on vakava pula psykoterapeuteista, mutta kaikilla ei ole mahdollisuutta kouluttautua alalle sen kalleuden vuoksi.

- Lisäksi Kelan kuntoutuspsykoterapian pitäisi olla maksutonta kaikille alle 29-vuotiaille. Meillä ei ole varaa menettää nuoria siksi, että heillä ei ole rahaa maksaa terapiasta.

- Ennen kaikkea pitää panostaa ennaltaehkäisyyn ja puuttua niihin tekijöihin, jotka lisäävät nuorten pahoinvointia. Pitää myös löytää yhteiskunnan tasolla ratkaisuja niihin asioihin, jotka rikkovat nuorten mieliä, Viljanen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lauri Lyly: Tarvitsemme kasvua, emme riitelyä - silti työllisyyttä ja kestävää kasvua lisääviä positiivisia toimia ei ole vielä hallitusneuvotteluista kuultu5.6.2023 10:11:00 EEST | Blogi

Olen huolestuneena seurannut, miten viime aikoina hallitusohjelmaneuvotteluihin liittyen ovat esillä olleet työntekijöiden asemaan kohdistuvat heikennykset. Hämmästyttävää on se, että ne koskevat vain työntekijäpuolta. Vastaavia esityksiä ja muutoksia ei ole juuri näkynyt työnantajien tilanteeseen liittyen.

Kansanedustaja Heinäluoma: Huomenlahja hallitusneuvottelijoille26.5.2023 09:15:01 EEST | Tiedote

Uutta hallituspohjaa rakentavat puolueet ovat jumittuneet Säätytalolla kiistelemään työperäisten maahanmuuttajien tulorajoista. Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma antaa oppositiosta käsin hallitusneuvottelijoille huomenlahjan ja toivoo, että tuleva hallitus lähtisi ratkomaan ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä alipalkkauksen kriminalisoinnilla sekä ammattiyhdistysten kanneoikeuden säätämisellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme