SDP EDUSKUNTA

SDP:n Heinäluoma: Hallitus pitää kiinni työvoiman saatavuusharkinnasta

Jaa

SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma ihmettelee sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) tempoilua työvoiman saatavuusharkinnan suhteen. Heinäluoman mielestä Suomessa tarvitaan kipeästi perinpohjaista keskustelua työperäisestä maahanmuutosta, sen reunaehdoista ja tavoitteista.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Ministeri Ohisalo vastasi kirjalliseen kysymykseeni saatavuusharkinnasta tammikuussa: ”Hallitusohjelmassa on linjattu saatavuusharkinnan säilyttäminen eurooppalaisen valtavirran mukaisesti. Saatavuusharkintaan ei olla esittämässä muutoksia, jotka olisivat vastakkaisia kyseisen kirjauksen kanssa”. Tämä on selkeästi hallituksen linja. Tätä taustaa vasten oli yllättävää lukea Taloussanomien artikkelia 2.11.2021 koskien Evan webinaarista, jossa ministeri Ohisalo kertoo olevansa valmis tarveharkinnan lieventämiseen. Hallituksen linjan tulisi olla selvä ja tämänkaltaisia irtiottoja tulisi välttää, taustoittaa Eveliina Heinäluoma.

- On erikoista, että keskustelu saatavuusharkinnan murentamisesta herää tilanteessa, jossa Ruotsissakin pohditaan vakavasti saatavuusharkinnan palauttamista. Ruotsihan on ainoa EU-maa, joka on aikanaan poistanut saatavuusharkinnan. Seuraukset ovat nähtävissä: työlupia kaupitellaan, harmaa talous rehottaa ja muukin rikollisuus kasvaa. Ulkomaisia työntekijöitä on tullut matalapalkka-aloille, joissa jo valmiiksi on ollut työvoiman ylitarjontaa, ei työvoimapulasta kärsiville aloille, kuten oli tarkoitus, sanoo Heinäluoma.

- Kun keskustelu työperäisestä maahanmuutosta on lisääntynyt, tuntuu että eri tahot näkevät siinä hyvin erilaisia tavoitteita. Vastaaminen esimerkiksi hoiva-alojen on arvokas ja kannatettava tavoite. Samoin on monien muidenkin alojen osaajapulan kohdalla. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että joidenkin tahojen tavoitteena on polkea matalapalkka-alojen palkkoja ja heikentää työehtoja ja sitä kautta luoda Suomeen kahden kerroksen työmarkkinoita. Tämä ei ole millään muotoa hyväksyttävää. Meillä on huutava tarve perinpohjaiselle keskustelulle ja yhteiselle linjaamiselle työperäisen maahanmuuton suhteen, kiteyttää Heinäluoma.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: "Kokoomuksella hyvät tavoitteet, mutta huonosti toimivat keinot"26.11.2021 13:32:07 EET | Tiedote

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen kiittää kokoomusta vahvasta sitoutumisesta tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoituksen nostamiseen vaihtoehtobudjetissaan. Vaikka valtiovarainministeriö epäröi laskelmissaan julkisten TKI-investointien kannattavuutta, on tärkeää, että investointeihin sitoudutaan yli hallitus-oppositio -rajan. - Tutkimustoimintaan satsaaminen on tärkeää, mutta rahoituksen ottaminen kaikista heikoimmassa asemassa olevilta ei ole kestävää. Kokoomuksen leikkaukset työttömien toimeentuloon lasketaan sadoissa miljoonissa, asumistuki mukaan luettuna yli miljardissa. Tämä olisi katastrofi monen pienituloisen toimeentulon kannalta ja erittäin epäoikeudenmukaista, sanoo Mäkynen. Kokoomus perustelee leikkauksia kannustinloukkujen purkamisella. Tutkimusten mukaan suomalaisen sosiaaliturvan kannustinongelmat eivät kuitenkaan liity sosiaaliturvan tasoon tai ratkea etuuksia heikentämällä. Päinvastoin, työttömyysturvan sovittelu on kansainvälisesti vertaillen erittäin kannustava

SDP:n ja eduskunnan globaaliryhmän puheenjohtaja al-Taee: Suomalaiset järjestöt tekevät tarpeellista kehitysyhteistyötä maailmalla26.11.2021 11:00:07 EET | Tiedote

Ulkoministeriö on myöntänyt yhteensä noin 276 miljoonaa euroa rahoitusta kehitysyhteistyöohjelmiin vuosille 2022-2025. Myönnetyt tuet ovat ohjelmatukia ja ne ovat osa kansalaisyhteiskunnan kehitysyhteistyöhön suunnattua kehitysyhteistyömäärärahaa. Ohjelmatuet ovat merkittävä osa Suomen kehityspolitiikan ja kansalaisyhteiskuntalinjauksen toimeenpanoa. Kansanedustaja al-Taee näkee tämän erittäin positiivisena asiana.

Eduskunnan Saaristomeriryhmä: Itämeri ei pelastu vain juhlapuheilla – vaikuttavia toimenpiteitä tarvitaan ja niistä päätetään nyt25.11.2021 16:34:27 EET | Tiedote

Hallitus on piakkoin päättämässä mihin ympäristötoimenpiteisiin ja millä ehdoilla Suomen CAP-suunnitelmassa rahaa kohdennetaan. Tämä pian valmistuva Suomen vuosien 2023-2027 CAP-suunnitelma vaikuttaa siihen miten hyvin Saaristomeren ravinnevirtoihin saadaan käänne vuoteen 2027 mennessä ja voidaanko pääministeri Marinin hallituksen huhtikuinen päätös Saaristomeriohjelman perustamisesta vaikuttavasti toteuttaa. Nyt on viime kädessä kyse siitä saadaanko Saaristomeren valuma-alue pois HELCOMin hotspot-listalta vuoteen 2027 mennessä, eduskunnan Saaristomeriryhmän puheenjohtajat Kai Mykkänen, kok ja Eeva-Johanna Eloranta, sdp korostavat. -Vuosikaudet ympäristötoimenpiteet ovat olleet tehottomia eikä parannusta ole nytkään näköpiirissä. Jos Itämerta suojellaan vain juhlapuheissa, ei tilanne koskaan korjaannu. Kyse ei ole edes rahasta vaan ainoastaan sen järkevästä kohdentamisesta, toteaa Mykkänen. - Kierrätysravinteen käytön täytyy olla viljelijälle kannattavaa. Jos kaupasta saa teollista lan

SDP:n Eveliina Heinäluoma ehdottaa pohjoismaista säätelyä esteettisille pistoshoidoille23.11.2021 15:36:37 EET | Tiedote

Kauneudenhoidon asiakkaat eivät tällä hetkellä voi varmistua esteettisten pistoshoitojen toteuttajan koulutuksesta, mikäli tämä ei ole terveydenhuollon ammattilainen. Suomessa kaikkien muiden täyteaineiden paitsi botuliinin osalta hoitojen tarjoajalta ei edellytetä terveydenalan koulutusta. Eveliina Heinäluoma ehdottaa, että pistoshoitojen antaminen rajataan pohjoismaissa vain terveydenhuollon ammattilaisille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme