SDP EDUSKUNTA

SDP:n Heinäluoma toivoo hallituksen nostavan asuntopoliittisen ohjelman konkretiaa: Asumisen hintaan voi vaikuttaa poliittisilla päätöksillä

Jaa

Asuntopoliittista kehittämisohjelmaa valmistellut työryhmä julkaisi tänään raporttinsa. Työryhmän raportin pohjalta hallitus tuo asuntopoliittisen ohjelmansa selontekona eduskunnalle alkuvuodesta.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Työryhmän työ antaa pohjaa asuntopoliittisen ohjelman poliittiselle työstölle, mutta työtä on vielä paljon tehtävänä. SDP haluaa ohjelmaan rutkasti lisää konkretiaa sekä kunnianhimoiset tavoitteet asuntopolitiikan ylivaalikautiselle kehittämiselle, muistuttaa parlamentaarisessa työryhmässä SDP:tä edustanut kansanedustaja Eveliina Heinäluoma.

- SDP:n mielestä valtion tukemaa kohtuuhintaista asuntotuotantoa tarvitaan edelleen ja sitä tulee kehittää ja nostaa tuotannon tuet, tavoitteet ja laatu 2020-luvulle. On tarvetta luoda omistusasumiseen valtion tukema malli tuetun vuokra-asumisen rinnalle ja kehittää osuuskunta-asumista. On tärkeää myös varmistaa Valtion asuntorahaston tulonlähteet tuleville vuosikymmenille ja pitää rahasto edelleen YM:n alaisena ja sen varat asuntorakentamiseen kohdistettuna.

- Sen sijaan en pidä järkevänä työryhmän ehdottamaa asunto-osakkeiden ja kiinteistöjen varainsiirtoveron alentamista edes pitkällä aikavälillä tilanteessa, jossa valtion kassaan tarvitaan lisää katetta seuraavina vuosina. Vero kohdistuu jo nyt verrattain hyvätuloisiin ihmisiin eikä sillä ole asuntopolitiikan oikeudenmukaisuuden kanssa siten juuri tekemistä.

- Valtion tukemaa kohtuuhintaista asuntotuotantoa tarvitaan kaikissa suhdanteissa. Asuntopolitiikan ei pidä olla vain markkinoiden temmellyskenttä, vaan julkisen vallan, kuntien ja valtion päätöksillä voi ja pitää vaikuttaa siihen mihin rakennetaan, mitä rakennetaan ja millä hinnalla. Riittävällä, kohtuullisesti hinnoitellulla tonttitarjonnalla ja kohtuuhintaisuuden periaatteita noudattamalla taataan alemmat asumiskustannukset laadusta tinkimättä, mikä viime kädessä vaikuttaa myös korkeiksi nousseisiin asumistuen kustannuksiin. Maa- ja tonttipolitiikka ovat pääosin kuntien käsissä ja siellä on paljon ratkaisun avaimia asumisen hinnan alentamiseen ja laadun nostamiseen.

- Asuntopolitiikkaan on kauan haluttu pitkäjänteisyyttä. Työ käynnistyi jo viime vaalikaudella, kun eduskunnan tarkastusvaliokunta laati yksimielisen mietinnön asuntopolitiikan kehittämiskohteista ja moni asia eteni myös Sanna Marinin hallituksen ohjelmaan. Seuraava etappi on laatia riittävän tasokas ohjenuora selkeine tavoitteineen asuntopolitiikkaan seuraavaksi 8 vuodeksi. Sen käsittelee ja hyväksyy eduskunta ensi keväänä, toivottavasti jälleen yksituumaisesti, Heinäluoma sanoo.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n varapuheenjohtaja Mäkynen kokoomukselle: Sote-uudistuksen hylkääminen olisi vastuutonta23.1.2021 14:19:59 EETTiedote

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen pitää vastuuttomana kokoomuksen tuoreeseen kuntavaaliohjelmaan sisältyvää näkemystä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen hylkäämisestä. Kokoomuksen mukaan sotea tulisi kehittää ”nykyjärjestelmän pohjalta”. Mäkynen muistuttaa, että näkemys eroaa radikaalisti siitä politiikasta, jota kokoomus on itse ajanut toimiessaan hallitusvastuussa.

SDP:n Kymäläinen: Muuntovirus tulee pysäyttää jo rajalle22.1.2021 07:30:00 EETTiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on huolissaan Venäjän rajaliikenteen ja pahenevan koronatilanteen Suomelle aiheuttamasta uhkasta. Koronatilanne Suomessa on tällä hetkellä Euroopan parhaimmistoa. Nykytilanteeseen ei kuitenkaan pidä tuudittautua, sillä naapurimaissamme tautitilanne vaikeutuu nopeasti. Erityisesti uutiset koronamuuntoviruksista tuovat esiin uhkakuvia. - Venäjän rajaliikenne on ehdottomasti saatava kuriin ja rajanylittäjät täytyy saada testeihin. Kiireellisin tehtävä virusmuunnoksen Suomeen leviämisen hidastamiseksi on rajoittaa nopeasti ja tehokkaasti matkailua ja parantaa rajojen terveysturvallisuutta. Muuntovirus tulee pysäyttää jo rajalle, Kymäläinen painottaa. Suomessakin on jo saatu esimakua muuntoviruksen voimasta. Eräässä tapauksessa Suomeen Isosta-Britanniasta palannut nuori ei noudattanut karanteeniohjeistuksia, vaan tapasi tuttaviaan Suomeen saavuttuaan. Tästä seuranneessa tartuntaketjussa on löydetty noin ko

SDP:n Kymäläinen: Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma lausunnoille21.1.2021 16:27:41 EETTiedote

Liikenne- ja viestintäministeriö on tänään lähettänyt 12-vuotisen valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnoksen lausuntokierrokselle. Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja ja suunnitelman valmistelun parlamentaarisen ohjausryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) iloitsee asiasta. - On hienoa, että ensimmäinen valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma etenee. Sen laatimisesta sovittiin jo viime vaalikaudella, ja parlamentaarinen ohjausryhmä on kokoontunut tiiviisti hankkeen asettamisesta lähtien vuonna 2019. Suunnitelmaa tarvitaan, jotta Suomen liikennejärjestelmää voidaan jatkossa kehittää aiempaa pitkäjänteisemmin ja tehokkaammin, huomioiden kaikki liikennemuodot ja alueet tasaveroisesti. Sen myötä voimme päästä siltarumpupolitiikasta eteenpäin, Kymäläinen toteaa. Lausunnoille lähtevässä suunnitelmaluonnoksessa linjataan siitä, miten liikenneverkostamme huolehditaan seuraavan 12 vuoden aikana. Suunnitelmaluonnoksessa esitetään toime

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme