SDP EDUSKUNTA

SDP:n Heinäluoma tyytyväinen budjettiriihen päätöksiin: Hallitus tukee kuntia koronakriisin keskellä

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja, hallintovaliokunnan demariryhmän valiokuntavastaava Eveliina Heinäluoma on tyytyväinen hallituksen budjettiriihessään tekemiin päätöksiin uusista toimista, joilla tuetaan taloudellisesti kuntia koronakriisissä. Heinäluoman mukaan hallitus lähettää päätöksillään vahvan viestin siitä, että kuntia ei jätetä jatkossakaan yksin kamppailemaan koronan aiheuttamien talousvaikeuksien kanssa.

– Hallitus osoittaa päätöksillään kuulleensa kuntien hätähuudon ja kantaa osaltaan vastuuta kuntatalouden vaikean tilanteen lieventämisestä. Erityisen arvokasta on, että riihessä kunnille sorvattu yhteensä 4 miljardin uusi tukipaketti pitää sisällään sellaisia monipuolisia tukitoimia, jotka huomioivat kuntien erilaiset tarpeet. Kuntien yhteisöveron jako-osuuden korotuksen jatkaminen ja peruspalvelujen valtionosuuksien vahvistaminen ovat molemmat sellaisia tukitoimia, jotka tuovat helpotusta hyvin erilaisissa tilanteissa oleville kunnille. Samalla kuntien perusrahoitus säilyy 12,5 miljardin tasoisena, mikä on myös hyvä asia, Heinäluoma toteaa.

Heinäluoma muistuttaa kuntien keskeisestä roolista tavallisten ihmisten arkisten palveluiden järjestäjinä. Ilman valtion uusia mittavia tukitoimia kunnissa jouduttaisiin väistämättä heikentämään juuri niitä palveluita, joita kuntalaiset eniten käyttävät ja joiden tuottamiseen ahkerat kuntatyöntekijät osallistuvat päivittäin.

– Koronakriisissä kuntien merkitys on vain korostunut tavallisten ihmisten tärkeiden palveluiden järjestäjinä. Hallituksen päättämien uusien tukitoimien turvin kuntien paineet leikkausten, lomautusten ja irtisanomisten tekemiseen pienenevät. Toki samalla on tunnustettava, että kuntatalouden vahvistaminen tulevina vuosina edellyttää sekä kunnilta että hallitukselta sitoutumista myös pitkäjänteiseen toimintaan kuntien hyväksi, Heinäluoma muistuttaa.

Erityisen arvokkaana Heinäluoma pitää hallituksen linjausta siitä, että koronakriisin hoidosta sosiaali- ja terveydenhuollolle aiheutuvat kustannukset korvataan kunnille täysimääräisesti. Tautiketjujen jäljitys, erilaiset materiaalihankinnat ja koronatestaus ovat kaikki sellaisia uusia kulueriä, joihin kunnissa ei vielä viime syksynä voitu varautua sote-budjetteja laadittaessa.

–  Koronakriisin hoito sosiaali- ja terveydenhuollossa ei tule jäämään rahasta kiinni. Hallituksen antama linjaus on tältä osin hyvin selkeä. Kansalaisten terveydestä huolehtiminen asetetaan poikkeuksellisessa tilanteessa aina etusijalle. Hallituksen viesti huojentaa varmasti myös kuntia, joiden sote-menoihin koronan hoito tuo ison kasvupaineen, Heinäluoma päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Salonen: Koronakriisin hoito vaatii määrätietoisia toimia: nyt on turvattava ihmisten hyvinvointi ja kasvun edellytykset18.9.2020 15:32:34 EESTTiedote

Oppositiopuolueet jättivät tänään yhteisen välikysymyksensä hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta. Välikysymyksessä arvostellaan hallitusta voimakkain sanankääntein tulevien vuosien velanotosta. Kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen muistuttaa, että hallitus ottaa velkaa lieventääkseen koronakriisin aiheuttamia taloudellisia vahinkoja muun muassa kunnille ja yrityksille. Näin on toimittu poikkeuksetta myös muualla Euroopassa, mikä kertoo velanoton välttämättömyydestä kriisissä. - Oppositio jättää tarkoitushakuisesti sanomatta, että lähes kaikki maailman valtiot ovat joutuneet ottamaan lisävelkaa raivatakseen tietä ulos kriisistä. Ei Suomikaan voi antaa massamittaisesti yritystensä ajautua konkurssiin ja kuntia välttämättömien palveluiden leikkausten kierteeseen. Esimerkiksi Saksa, joka on tunnettu budjettikuristaan, on elvyttänyt talouttaan tähän mennessä jo 218 miljardin velaksi otetun euron edestä. Lisäksi he suunnittelevat lisäävänsä vi

Piirainen: Tärkeimmille maakuntakentille lennot jatkuvat – kiitos ministeri Harakalle!17.9.2020 16:33:23 EESTTiedote

- Tämä on hyvä ja odotettu päätös, jolla selvitään yli sumean korona-ajan, toteaa SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen kun Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti tänään alueiden lentoliikennettä selvittäneen työryhmän lopputuloksesta, jossa valtio ostaisi lentoliikennettä Kokkolan, Joensuun, Kajaanin, Jyväskylän ja Kemin lentoasemille vuoden 2021 loppuun saakka.

SDP:n Heidi Viljanen tyytyväisenä asiakasmaksulain etenemisestä eduskuntaan17.9.2020 14:16:33 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen iloitsee asiakasmaksulain uudistuksen etenemisestä eduskuntaan. Sanna Marinin hallitusohjelmakirjauksen mukaisesti asiakasmaksulain uudistuksella lisätään terveyden tasa-arvoa laajentamalla maksuttomuutta ja kohtuullistamalla maksuja. -Uudistus on tärkeä, jotta jokainen ihminen saa tarvitsemansa hoidon tarpeeksi matalalla kynnyksellä. Olen erityisen iloinen, että uudistus koskee laajaa joukkoa palveluita ja maksuttomuutta painotetaan ehkäiseviin palveluihin. Helposti saatavilla olevilla, oikea-aikaisilla ehkäisevillä palveluilla voidaan parantaa ihmisen arkea ja samalla vähentää tulevaisuuden kasvavia sote-menoja, Viljanen kommentoi. Lakiluonnoksen mukaan maksuttomiksi tulisivat perusterveydenhuollon hoitajavastaanotot ja alaikäisten poliklinikkakäynnit. Lisäksi maksuttomuus laajenee muun muassa mielenterveyspalveluissa. Myös maksukattoon on tulossa laajennuksia. Maksukattoa kerryttäviin palveluihin tulee lakimuutoksen myötä lisäyksiä ja tulevaisuude

Kansanedustaja Werning: Asiakasmaksulain tärkeä uudistus vihdoin käyntiin17.9.2020 14:13:48 EESTTiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd) pitää hallituksen asiakasmaksulain uudistusta hyvin tärkeänä toimenpanona. Asiakasmaksulain keskeisimpien uudistusten tavoitteena on hoidon esteiden poistaminen ja terveyden tasa-arvon lisääminen mm. maksuttomuutta laajentamalla ja kohtuullistamalla maksuja. Uudistus pitää sisällään esimerkiksi terveyspalvelut, maksukaton laajennukset, maksujen huojentamisen ja pitkäaikaisten asumispalveluiden maksujen määräytymisperusteet. - Terveyspalveluissa on tarkoitus jatkossa järjestää perusterveydenhuollossa hoitajakäynnit maksuttomiksi. Tämä lisää alueellista tasa-arvoa merkittävästi. Tärkeä uudistus on myös alaikäisten poliklinikkakäyntien muuttaminen ilmaisiksi. Muita maksuttomia terveyspalveluja ovat jatkossa myös tärkeä perusterveydenhuollon mielenterveystyö sekä kouluterveyshuolto kaiken ikäisille. Edellä mainitut uudistukset ovat erittäin tervetulleita, Werning painottaa. Maksukaton laajennukset helpottavat jatkossa monen kansalaisen elämää. - Laajennus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme