SDP EDUSKUNTA

SDP:n Hussein al-Taee: Hallituksen kestävyystiekartassa oikeudenmukaisuutta yrityksille ja autoileville perheille

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Hallitus pääsi sopuun puoliväliriihessään toimista työllisyyden, talouden ja ihmisten hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Osana tätä kokonaisuutta hallitus teki myös ilmastotoimien puolivälitarkastelun, johon kuuluu tärkeänä osana kestävyystiekartta. Kestävyystiekarttaan on koottu sosiaalisen, taloudellisen ja ekologisen kestävyyden nykytila ja hallituksen tavoitteet vuodelle 2030. Tiekartta konkretisoi hallitusohjelman tavoitetta sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävästä yhteiskunnasta. Tätä SDP haluaa Sanna Marinin hallituksessa edistää.

-Ympäristövaliokunnan ja talousvaliokunnan jäsenenä edistän aktiivisesti kestävyystiekarttaa. Ympäristöystävällisten tavoitteiden ja luonnonmonimuotoisuuden säilyttäminen pitäisi pystyä tekemään elinkeinoelämää vaalien ja tukien. Talouskasvua voidaan saavuttaa panostamalla esimerkiksi uusiutuviin energiamuotoihin ja päästöttömämpään liikenteeseen, toteaa al-Taee

Hallituksen tavoitteena on hiilineutraali Suomi vuoteen 2035 mennessä, luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttäminen, biotalouden ja kiertotalouden edistäminen, ruokajärjestelmän kestävöittäminen sekä eläinten hyvinvoinnin parantaminen. 

-Muutoksissa täytyy muistaa, että tavoitteet hiilineutraalista Suomesta pitää toteuttaa tavallisen kansalaisen näkökulmasta. Kunnat, valtio ja yritykset voivat näyttää mallia päästöjen vähentämisessä ja palkita positiivista muutosta. Kokonaisuutta ei voi sysätä yksittäisen ihmisen syliin ja pyytää häntä muuttamaan elämäntapojaan, jos kukaan isompi toimija ei näytä mallia. Pidän oikeudenmukaisuutta näissä asioissa erittäin tärkeänä, painottaa al-Taee. 

Yksi riihen merkittävistä ympäristöpäätöksistä ilahduttaa myös autoilijoita. Vuoden vaiheessa päätettiin laskea täyssähköisten työsuhdeautojen verotusarvoa 170 eurolla kuukaudessa. Nyt myös kaasuautojen ja lataushybridien verotusarvoja tarkistetaan. Vähäpäästöisimpien mallien verotusarvoa lasketaan 85 eurolla kuukaudessa.

-Tästä on hyötyä myös autoilijoille, joilla ei ole mahdollisuutta työsuhdeautoon koska päätös tulee lisäämään vähän käytettyjen kaasu- ja lataushybridiautojen määrä markkinoilla muutaman vuoden kuluessa ja tukee tänä aikana latausinfran rakentamista. Voipa käydä niin että moni lapsiperhe löytää itselleen sopivan ja kohtuuhintaisen vähänkäytetyn lataushybridin juuri kun latausinfra on rakennettu tarpeeksi kattavaksi. Tämänlaisella autolla vaikkapa kauppareissut ja lasten harrastuskuskaukset on mahdollista ajaa hyvin edullisesti ja täysin päästöttömästi, jos käytössä on latausmahdollisuus, al-Taee toteaa.

-Liikenteen hiilidioksidipäästöt ovat merkittävät ja niitä pitää pystyä vähentämään. Päästövähennystavoitteisiin pitää päästä kuitenkin liikennettä tukien siten, että on mahdollisuus sekä kuljetusyrityksillä että yksittäisillä kuluttajilla ostaa vähemmän saastuttavia ajoneuvoja. Tämä on kannustavaa suomalaisille, päättää al-Taee.

Yhteyshenkilöt

Hussein al-TaeeKansanedustaja

Yhteydenotot: avustaja Mika Hujanen, p. 046 923 1858

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eveliina Heinäluoma: SDP pitää kiinni työvoiman saatavuusharkinnasta6.5.2021 16:24:52 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma ihmettelee perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purran syytöksiä siitä, että SDP pyrkisi romuttamaan työvoiman saatavuusharkinnan. Hallitus linjasi puoliväliriihessä, että työvoiman saatavuusharkintaa sujuvoitetaan yhtenäistämällä alueellisia linjauksia. Lisäksi niihin luodaan yhtenäinen, digitalisaatiota hyödyntävä malli, joka tukee lupakäsittelyn nopeutumista. Linjaus on täysin hallitusohjelman mukainen eikä tarkoita saatavuusharkinnasta luopumista.

SDP:n Kymäläinen: Laajalla keinovalikoimalla yhteisiin päästövähennystavoitteisiin6.5.2021 14:20:17 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) kertoo, että valtioneuvosto on tänään istunnossaan hyväksynyt periaatepäätöksensä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä kotimaan liikenteessä, lentoliikenteessä sekä meri- ja sisävesiliikenteessä. Erityisesti tieliikennettä koskeva periaatepäätös, joka tunnetaan paremmin fossiilittoman liikenteen tiekarttana, on keskeisessä roolissa liikenteen päästöjen vähentämisessä tulevina vuosina.

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Suomen valttikortteja ovat korkea koulutustaso ja korkea osaaminen  5.5.2021 15:05:05 EEST | Tiedote

Eduskunta on tänään saanut käsiteltäväkseen hallituksen koulutuspoliittisen selonteon. Selonteko on kirjattu Sanna Marinin johtaman hallituksen hallitusohjelmaan SDP:n esityksestä. Selonteossa osoitetaan Suomen koulutuksen kehittämisen tiekartta 2030-luvulle ja pidemmälle, jotta Suomen menestys ja globaali asema myös jatkossa perustuu koulutukseen, osaamiseen ja tutkimukseen. Tiekartta perustuu SDP:n laatimaan Osaamispolku 2030 -näkemykseen. Selonteko on ensimmäinen 15 vuoteen ja kattaa laajan tilannekuvan ja 2040-luvulle yltävää ennakointia tulevasta.

SDP:n Eloranta: Suomi elää osaamisesta5.5.2021 14:17:40 EEST | Tiedote

Sanna Marinin hallituksen koulutuspoliittisessa selonteossa esitetään 2040-luvulle ulottuva koulutuksen ja tutkimuksen tavoitetila sekä toimet, joilla luodaan merkityksellisen elämän edellytykset kaikille. Tiekartan avulla voidaan varmistaa, että Suomen menestys ja globaali asema myös jatkossa perustuu koulutukseen, osaamiseen ja tutkimukseen. Tiekartta-ajatus on samasuuntainen SDP:n Osaamispolku 2030 -näkemyksen kanssa.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Lisätalousarvio rakentaa vahvaa siltaa kulttuurille4.5.2021 14:01:56 EEST | Tiedote

– Kulttuuritoimijoita tarvitaan yhteiskunnan uudelleen rakentamisessa koronapandemian jälkeen, sanoo kansanedustaja ja valtakunnallisen kulttuurihyvinvointipoolin puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen. Eduskunta keskusteli tänään tiistaina hallituksen esityksestä vuoden toiseksi lisätalousarvioksi, joka pitää sisällään laajan tukipaketin kulttuurille, taiteelle ja liikunnalle. Meillä on lukuisia hyviä kokemuksia tieteen ja taiteen yhdessä tekemisestä tulevaisuuden ennakoinnissa. Taiteen ja kulttuurin ammattilaisilla on ammatinkin edellyttämää luovuuspotentiaalia ja juuri tätä nyt tarvitaan koronan jälkeisen yhteiskunnan rakentamisessa. – Toivonkin, että nyt kulttuurialalla lähdetään tietoisesti miettimään alan tulevaisuutta myös täysin uusista näkökulmista ja toisaalta, että taiteen ja kulttuurin kumppanuudet nähdään mahdollisuutena yhteiskunnassa myös muilla aloilla, Mäkisalo-Ropponen jatkaa. Nyt on tärkeää myös edistää kulttuurihyvinvoinnin toimintaedellytyksiä yhteiskunnassa, sillä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme