SDP EDUSKUNTA

SDP:n Hussein al-Taee: Kohti palkkatasa-arvoa - Naisvaltaisille aloille säädettävä tasa-arvoraha 

Jaa
- Ensi vaalikaudella tulee kirjata hallitusohjelmatavoite naisvaltaisten alojen tasa-arvorahasta. Se taattaisiin lainsäädännöllä, joka asettaisi uudet reunaehdot julkisen sektorin naisvaltaisten alojen palkoille. Lisäksi perhevapaauudistuksen jalkautusta sekä palkka-avoimuutta täytyy edistää. Näillä kolmella keinolla palkkatasa-arvo voisi olla lähempänä toteutumista, linjaa talousvaliokunnan jäsen sekä työelämä ja tasa-arvovaliokunnan varajäsen kansanedustaja Hussein al-Taee.

Vietämme tänään sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivää, johon tasa-arvon edistäminen liittyy keskeisesti. Naisvaltaisilla aloilla tehdään erittäin merkittävää työtä, joka ansaitsee yhteiskunnan kädenojennuksen. Opettajat, varhaiskasvattajat, sosiaalipuolen työntekijät ja hoitajat ovat jo pitkään vaatineet kunnon korvausta vaativasta työstään. Nyt viimeistään on varmistettava tasa-arvoinen kohtelu.

- Suomi kykenee parempaan. Meillä on suuria haasteita saada monelle naisvaltaiselle alalle tarpeeksi työntekijöitä. Työ on kuormittavaa, mutta samalla erittäin merkityksellistä. Yksi keskeisimmistä vetovoimatekijöistä, jonka työntekijät nostavat säännöllisesti esiin, on palkka. Palkalla pitäisi tulla toimeen ja sen tulisi vastata alan haastavuutta. Ensi kaudella tähän on puututtava konkreettisesti tasa-arvorahalla. Tämä tukisi hyvää kehitystä, mitä kuluneen vuoden aikana on laitettu liikkeelle työmarkkinaneuvotteluissa, linjaa al-Taee. 

Perhevapaauudistuksen jalkautukseen panostettava

Elokuussa 2022 voimaan tullut perhevapaauudistus edesauttaa naisten asemaa työelämässä. Tulevalla kaudella perhevapaajärjestelmän kehittämistä tulee jatkaa, jotta vapaita käytettäisiin tasaisemmin. 

- Tällä hetkellä suuri osa naisista jää useaksi vuodeksi kotiin lapsen kanssa ja tekee tämänkin jälkeen lyhennettyä työaikaa. Tällä on iso vaikutus naisten toimeentuloon ja vuosien päästä eläkkeisiin. Siksi on tärkeää, että perhevapaiden tasaisempaa käyttöä edistetään ja lakiuudistuksesta tiedottamista jatketaan. Lisäksi SDP:n tavoite maksuttomasta varhaiskasvatuksesta edistäisi molempien vanhempien nopeampaa siirtymistä takaisin työelämään, taustoittaa al-Taee.

Samapalkkaisuutta edistettävä

Ensi hallituskaudella tulee edistää lainsäädännöllisesti palkka-avoimuutta. Nykyinen hallitus pääsi yhteisymmärrykseen pienistä edistysaskeleista asian osalta, mutta lopputulos ei yltänyt hallitusohjelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Työtä pitää jatkaa. Palkka-avoimuudella edistettäisiin samapalkkaisuutta, palkkauksen avoimuutta ja palkkatietoisuutta työpaikoilla. 

- Suomessa on perusteettomia palkkaeroja, joihin mm. YK on kiinnittänyt huomiota. Näihin tulee puuttua. Samasta työstä tulisi jo nyt maksaa lain mukaan samaa palkkaa, mutta asiaa ei seurata riittävästi. Työpaikoilla ei tiedetä tarkasti, kuka saa bonukset ja miksi, kertoo al-Taee. 

- Konkreettisesti palkka-avoimuus voisi tarkoittaa sitä, että työnantajan on kerran vuodessa selvitettävä henkilöstölle työnantajan noudattama palkkausjärjestelmä ja miten sitä sovelletaan. Työnantajan tulisi osoittaa, miten palkat määräytyvät, mistä palkitaan ja miten omaan palkkaan voi vaikuttaa. Näin henkilökohtaiset palkat pysyisivät salassa, mutta samalla avoimuus kokonaiskuvasta lisääntyisi, päättää al-Taee.

Yhteyshenkilöt

Hussein al-TaeeKansanedustaja

Yhteydenotot: avustaja Mika Hujanen +358 46 923 1858

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: Työhyvinvointi on inhimillinen tuottavuustekijä23.3.2023 10:52:03 EET | Tiedote

Viime aikoina on uutisoitu paljon työuupumuksen kasvusta työpaikoilla. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset ovat pois töistä. Työntekijät, erityisesti nuoret, kokevat jopa työpahoinvointia. Työpahoinvointi työpaikoilla näkyy työkyvyttömyytenä, sairauspoissaoloina, sitoutumisen puutteena ja ennenaikaisina eläköitymisinä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme