SDP EDUSKUNTA

SDP:n Hussein al-Taee: Maksuhäiriömerkintöjen lyhentämisaikaesitys on todella tärkeä uudistus

Jaa

SDP:n kansanedustaja ja talousvaliokunnan jäsen Hussein al-Taee iloitsee valtioneuvoston päättämästä esityksestä, jolla lyhennetään maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikaa. Nykyisellään merkinnät seuraavat jopa 3 vuotta rekisterissä, vaikka velallinen olisi maksanut velkansa kokonaan pois. Uudessa hallituksen esityksessä säilytysaikaa lyhennetään kuukauteen.

SDP:n kansanedustaja Huseein al-Taee on iloinen, että maksuhäriömerkintöjen lyhentämisaikaesitys etenee ripeästi eduskunnan käsittelyyn. (Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP)
SDP:n kansanedustaja Huseein al-Taee on iloinen, että maksuhäriömerkintöjen lyhentämisaikaesitys etenee ripeästi eduskunnan käsittelyyn. (Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP)

-Tämä esitys on merkittävä uudistus ja on todella tärkeää, että se saatiin jo nyt hallituksen esityksenä eduskuntaan. Maksuhäiriömerkinnät ovat vaikeuttaneet kansalaisten elämää esimerkiksi asunnon, vakuutuksen ja jopa työpaikan saamisessa. Tilanteen ovat olleet kohtuuttomia ihmisille ja tähän halutaan pikainen muutos., toteaa al-Taee.

Hallituksen esityksen mukaan säilytysajan lyhentäminen koskisi sekä yleisimpiä henkilöluottotietoja että yritysluottotietoja. Lisäksi uusi maksuhäiriömerkintä ei jatkossa enää pidentäisi maksuhäiriömerkinnän kestoa, vaan jokaisen maksuhäiriömerkinnän säilytysaika olisi itsenäinen.

-Elämässä tapahtuu arvaamattomia asioita, jotka voivat kertaantua tavalla, joka ajaa ihmisen velkaantumiseen ja pahimmassa tapauksessa ulosottoon. Se, että uusi maksuhäiriömerkintä on aina vain lisännyt kuin automaatista maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikaa, on ollut velkaantuneelle räikeä epäkohta ja täysin turhaan hankaloittanut heidän elämäänsä. Nyt tämä automaatti poistetaan, al-Taee muistuttaa.

Lakeja muutetaan myös EU:n tietosuojasetuksen mukaisiksi. Tietosuoja-asetuksen edellyttämien muutosten tavoitteena on vahvistaa kansalaisten henkilötietojen suojaa ja oikeusturvaa selkiyttämällä luottotietolain suhdetta tietosuoja-asetukseen ja tietosuojalakiin. Jos luottotietolain mukainen luottokelpoisuusarviointi tehdään pelkästään automatisoidusti, jatkossa esimerkiksi luottokelpoisuusluokan voisi vaatia arvioitavaksi uudelleen.

-Lainsäädännön täytyisi aina lähteä kansalaisen näkökulmasta. Nyt niin ei ole ollut, vaan lainsäädännöllä on ajettu ihmisiä kierteeseen, joka ei ole ollut inhimillistä, saati maan taloudenkaan kannalta järkevää. On hyvää hallintoa, että lainsäädännön virheitä halutaan korjata ja ihmisten elämää helpottaa tätäkin kautta. Olen erittäin tyytyväinen, että asiat etenevät nyt parempaan suuntaan, summaa al-Taee.

Hallituksen esitys on annettu eduskunnalle ja muutosten on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikoja koskevien muutosten voimaantuloon ehdotetaan puolen vuoden siirtymäaikaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hussein al-TaeeKansanedustaja

Yhteydenotot: avustaja Mika Hujanen, p. 046 923 1858

Kuvat

SDP:n kansanedustaja Huseein al-Taee on iloinen, että maksuhäriömerkintöjen lyhentämisaikaesitys etenee ripeästi eduskunnan käsittelyyn. (Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP)
SDP:n kansanedustaja Huseein al-Taee on iloinen, että maksuhäriömerkintöjen lyhentämisaikaesitys etenee ripeästi eduskunnan käsittelyyn. (Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Hussein al-Taee: Oli kunnia edustaa Suomea tärkeissä konferensseissa2.7.2021 14:02:30 EEST | Tiedote

Eduskunnan suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan puolesta osallistui kansanedustaja Hussein al-Taee kesäkuussa kahteen EU-puheenjohtajamaa Portugalin järjestämään konferenssiin pitäen Suomen ainoat puheenvuorot molemmissa tapaamisissa. 14.6 pidetty konferenssi käsitteli EU:n maahanmuuttopolitiikkaa ja 21.6 järjestetty konferenssi koski EU-Afrikka suhteita. Molemmat olivat parlamentaarisia konferensseja ja osallistujia oli useiden maiden parlamenteista.

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Osaava ja päättävä hallitus vie asioita eteenpäin haasteista huolimatta2.7.2021 13:08:38 EEST | Tiedote

Eduskunnassa on kevätkaudella käsitelty ja päätetty laajoista kokonaisuuksista kuten koronan hoidosta, sote-uudistuksesta, EU:n elpymispaketista sekä linjattu Suomen talouden tulevaisuudesta. Näiden päätösten tavoitteena on ollut sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristön kannalta kestävän suomalaisen yhteiskunnan rakentaminen. SDP:n johtaman hallituksen politiikan keskiössä on sitoutuminen vastuulliseen talouspolitiikkaan, hyvinvointivaltion palveluiden turvaamiseen sekä eriarvoisuuden vähentämiseen yhteiskunnassamme. - Suomi ja koko maailma ovat kärsineet yli vuoden verran historiallisesta terveydellisestä ja taloudellisesta kriisistä. Tämän hetken arviot Suomen talouden elpymisestä ovat paljon valoisempia, mitä vielä viime syksynä. Vaikka taloutemme toipuu ja kasvua on näköpiirissä, kriisinhoito ei ole kuitenkaan vielä ohi. Pandemian aiheuttamat vauriot pitää korjata. Terveydenhuollossamme on hoitovelkaa, koulutuksessa on koulutusvelkaa ja erityisesti nuorilla on hyvinvointivelkaa

SDP:n Seppo Eskelinen: Itä-Suomen liikennehankkeet huomioitu hyvin Väyläviraston suunnitelmassa2.7.2021 11:14:28 EEST | Tiedote

-Olen tyytyväinen, että moni Itä-Suomen ja Savo-Karjalan kannalta tärkeistä hankkeista on listattu Väyläviraston tänään julkistetussa luonnoksessa investointiohjelmaksi, sanoo kansanedustaja ja liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Seppo Eskelinen. Väylävirasto julkisti tänään luonnoksensa investointiohjelmaksi seuraavalle kahdeksalle vuodelle liittyen eduskunnan eilen hyväksymään 12-vuotiseen valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan. -Itä-Suomen kannalta on merkittävää, että luonnoksessa on mainittu Karjalan- ja Savon ratojen kehittäminen sekä kaksoisraiteen jatkaminen Joutsenosta Luumäelle, mikä heijastuu koko Karjalan radan sujuvuuden ja turvallisuuden sekä teollisuuden kuljetusten parantumisena. Maanteiltä listalle on nostettu VT9 Liperin eritasoliittymä ja Kuopion Lentokentäntien liikennejärjestelyjen parantaminen sekä Karvion kanavan sillan uusiminen. Väylävirasto lähetti tänään suunnitelmaluonnoksen lausuntokierrokselle, joka kestää syyskuun puoliväliin saakka. Valmi

SDP:n Kymäläinen: Investointiohjelmalla liikennejärjestelmäsuunnitelman toimeenpano vauhtiin2.7.2021 10:30:17 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on tyytyväinen Väyläviraston tänään lausuntokierrokselle lähettämään luonnokseen tulevien vuosien investointiohjelmaksi. Ohjelman laatiminen perustuu eduskunnassa juuri hyväksyttyyn 12-vuotiseen valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan ja siinä määriteltyihin kriteereihin. - On tärkeää, että nyt alamme ensi kertaa nähdä käytännössä pitkään valmistellun valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelmatyön tuloksia, kun suunnitelmaa aletaan panna toimeen. Väyläviraston laatimaan investointiohjelmaan on koottu ehdotukset seuraavien 8 vuoden aikana käynnistettävistä hankkeista sekä niiden toteuttamisjärjestyksestä ja rahoituksesta. Ohjelma toimii tulevien vuosien budjettivalmistelujen pohjana. Lopullisen päätöksen toteutettavista hankkeista tekee kuitenkin eduskunta talousarvion yhteydessä, Liikenne 12 -suunnitelman valmistelun parlamentaarisen ohjausryhmän varapuheenjohtajana toiminut Kymäläinen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme