SDP EDUSKUNTA

SDP:n Hussein al-Taee: Turkistarhauksen tuet tulisi lakkauttaa kokonaan

Jaa
SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee näkee, että valtion tulisi lakkauttaa tuet turkisalan ylläpitämiseen. Sen sijaan nykyisetkin tuet tulisi kohdistaa tarhaajien uudelleenkoulutukseen ja tarhauksesta luopumiseen. Ala on ollut pitkään tappiollinen ja sen vastustus on huomattavaa kansalaisten keskuudessa.
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

-Turkistarhaus on menneen maailman ala ja valtion tulisi lakkauttaa tuet alan tukemiseksi. Seuraavan hallituksen on otettava turkistarhauskielto tehtävälistalleen. Useat Euroopan maat, joista suurin osa Euroopan Unionin maita, ovat sen jo kieltäneet ja Suomen täytyy seurata perässä, toteaa al-Taee.

Turkistarhauskieltoa ovat ajaneet Suomessa useat eläinjärjestöt. Niiden mukaan häkkikasvatetuille eläimille aiheutetaan valtavaa kärsimystä, ne kärsivät monista sairauksista ja käytöshäiriöistä. Korona-ajan pahin skandaali nähtiin Tanskassa, jossa kaikki maan tarhaminkit teurastettiin, koska osassa havaittiin koronaviruksen muunnos. Tämä vauhditti yrittäjien siirtymistä muille aloille.

-Näen eläinjärjestöjen tapaan, että emme enää voi jatkaa eläinten kasvatusta ja tappamista sen takia vain sen vuoksi, jotta voimme pukeutua ylellisesti. Turkisten kysyntä on romahtanut, koska ihmiset ymmärtävät sen kärsimyksen mitä eläimille tehdään. Eläinten hyvinvointi on noussut ihmisille tärkeäksi asiaksi ja tätä meidän päättäjien pitää myös kuunnella, painottaa al-Taee.

-Eduskunnassa uudistettiin tällä vaalikaudella eläinten hyvinvointilaki, jossa parannettiin monien tuotantoeläinten ja kotieläinten asemaa lainsäädännöllisesti. Turkiseläinten hyvinvointiin emme kuitenkaan halunneet panostaa kieltämällä turkistarhaus, joten se on tehtävä tulevalla vaalikaudella heti ensitöiksi. Suomen on myös asetettava turkisten tuontikielto, päättää al-Taee.

Animalian puoluekyselyssä SDP kannattaa turkistarhauskieltoa. Puolueen mukaan tarvitaan ylivaalikautinen ohjelma, jossa turkistuottajille tarjotaan tukea uudelleenkouluttautumiseen ja työllistymismahdollisuuksien vahvistamiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hussein al-TaeeKansanedustaja

Yhteydenotot: avustaja Mika Hujanen +358 46 923 1858

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: Työhyvinvointi on inhimillinen tuottavuustekijä23.3.2023 10:52:03 EET | Tiedote

Viime aikoina on uutisoitu paljon työuupumuksen kasvusta työpaikoilla. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset ovat pois töistä. Työntekijät, erityisesti nuoret, kokevat jopa työpahoinvointia. Työpahoinvointi työpaikoilla näkyy työkyvyttömyytenä, sairauspoissaoloina, sitoutumisen puutteena ja ennenaikaisina eläköitymisinä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme