SDP EDUSKUNTA

SDP:n Hussein al-Taee vaatii Valko-Venäjän pakotteiden laajentamista kolmansien maiden lentoyhtiöihin

Jaa

Valko-Venäjä käy hybriditaistelua ihmisten kustannuksella Liettuan, Latvian ja Puolan vastaisilla rajoilla, usuttaen pakolaisia ja turvapaikanhakijoita pyrkimään kohti EU:ta. Tarkoituksena on pakolaiskysymystä politisoimalla painostaa EU:ta luopumaan pakotteista. Tukea Valko-Venäjä on saanut muun muassa Turkilta, jonka kansallisen lentoyhtiön koneita on käytetty pakolaisten lennättämiseen Turkista Valko-Venäjälle.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee perää EU:lta nyt selkeitä vastatoimia.
”Ensimmäinen askel on painostuksen välineenä käytettyjen lentoyhtiöiden sanktiointi. Turkista Valko-Venäjälle pakolaisia kuljettavat lentoyhtiöt on asettava pakotelistalle. Nämä yhtiöt eivät näin voisi käyttää EU:n ilmatilaa tai kenttiä.” al-Taee huomauttaa, että monille rajan yli pyrkivälle turvapaikka EU:ssa näyttäytyy viimeisenä oljenkortena.

”Valtaosa pakolaisista ja turvapaikanhakijoista elää köyhyysrajan alapuolella. On ymmärrettävää, että lupaus turvapaikasta Euroopassa puhuttelee ja saa monet myymään omaisuutensa sekä riskeeraamaan henkensä paremman elämän toivossa. Paluu entiseen elämään on kuitenkin vaikea saada, kun koko elämä on pakattuna reppuun.”

al-Taeen mielestä rajalle pysäytettävien pakolaisten ihmisoikeuksien turvaaminen on nyt ehdottoman tärkeää. Toimia pitäisi kuitenkin kohdistaa myös lähtömaihin, joissa salakuljettajien laittomuuksia tulisi estää samalla kun lisätään ihmisten tietoisuutta Valko-Venäjän tilanteesta informaatiokampanjan avulla. Tässä EU:n rooli voisi olla keskeinen.

”Valko-Venäjä käyttää pakolaisia hyväkseen eikä rajan yli pääse. Lähestyvä talvi tulee pahentamaan tilannetta. Täytyy miettiä, miten Valko-Venäjää sanktioidaan, niin ettei samalla rangaista turvaa etsiviä ihmisiä?”

al-Taee pitäisi hyvänä asiana, että maahanmuuttoon ja pakolaisuuteen liittyvät kysymykset tulisi Suomessa keskittää yhden ministerin vastuulle. Maahanmuuttoministerin nimittäminen selkeyttäisi päätöksentekoa ja vahvistaisi Suomen mahdollisuuksia vaikuttaa EU:n tasolla siirtolaisuuden hallintaan. Tiiviimpi dialogi lähtömaiden kanssa lisäisi kansallisesti ymmärrystä siirtolaisuuteen liittyvistä haasteista ja ihmisten kohtaamista riskeistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hussein al-TaeeKansanedustaja

Yhteydenotot: avustaja Mika Hujanen, p. 046 923 1858

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kansanedustajat Myllykoski ja Salonen: Valoa tunnelin päässä – eduskunta edellyttää merimetson aiheuttamien saalisvahinkojen korvaamista kalastajille3.12.2021 14:07:46 EET | Tiedote

Laki rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemisestä ja korvaamisesta hyväksyttiin tänään 3.12. eduskunnassa. Alkuperäisessä hallituksen esityksessä ei huomioitu merimetsojen kaupalliselle kalastukselle aiheuttamia vahinkoja. Asiaan saatiin kuitenkin parannus valiokuntakäsittelyssä. Satakuntalaiset kansanedustajat Jari Myllykoski (vas.) ja Kristiina Salonen (sd.) kommentoivat, että tuki vahinkojen ennaltaehkäisyyn on erittäin kannatettava uudistus:

SDP:n Niina Malm: Kahden kodin lapsille taattava koulukyydit molemmista kodeista3.12.2021 11:29:50 EET | Tiedote

Marinin hallitus on laatinut toimenpidesuunnitelman lasten vuoroasumisen kehittämiseksi. Toimenpidesuunnitelma sisältää ehdotuksia sosiaaliturvan, sivistyspalveluiden sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisestä siten, että lasten vuoroasumistilanteet sekä muut kahden kodin tilanteet huomioitaisiin Suomessa paremmin. SDP:n kansanedustaja Niina Malm tunnistaa uudistamisen tarpeen: - Olen saanut runsaasti yhteydenottoja erityisesti siitä, että kahdessa kodissa asuvat lapset saavat vain toisesta osoitteesta koulukyydin. Haja-ajatusalueilla, kuten meillä Etelä-Karjalassa, tämä on iso ongelma ja hankaloittaa merkittävästi perheiden elämää. Esimerkiksi vuorotyötä tekevien lapset ovat todella vaikeassa asemassa, kun vanhempien ei ole mahdollista viedä lasta kouluun. Jos matkaa on 15 kilometriä, on selvää, ettei lapsi voi olla toisen vanhemman luona tasa-arvoisesti. Toimenpidesuunnitelmassa esitetään tehtäväksi selvitys kuntien esi- ja perusopetuksen koulukuljetusvelvollisuuden laajenta

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee kansainvälisen demokratia- ja vaaliapuinstituutin IDEA:n johtokuntaan2.12.2021 16:03:30 EET | Tiedote

Suomi on valittu International IDEA -järjestön varapuheenjohtajaksi vuodelle 2022. IDEA on yksi johtavista kansainvälisistä demokratiajärjestöistä. Järjestön asiantuntijaelimenä toimivassa johtokunnassa ovat aiemmin toimineet presidentti Martti Ahtisaari, Harri Holkeri, Sirpa Pietikäinen sekä Maria Lohela. Johtokuntaan on tehty nyt uusia valintoja. SDP:n kansanedustaja, eduskunnan Globaaliryhmän puheenjohtaja Hussein al-Taee valittiin johtokunnan jäseneksi vuosiksi 2022-2024. - Olen erittäin otettu tästä kunniasta päästä ehdokkaaksi ja ennen kaikkea tulla valituksi arvostettuun tehtävään. IDEA:n tavoitteena on kestävän demokratian tukeminen demokraattisten instituutioiden ja toimijoiden toiminnan kehittämisen kautta. Tätä työtä on hienoa päästä edistämään, al-Taee toteaa. IDEA on hallitusten välinen järjestö, joka edistää poliittisten päättäjien, yhteiskunnallisten toimijoiden ja tutkijoiden välistä vuoropuhelua, tekee alan tutkimusta ja tarjoaa apuvälineistöä demokraattisen kehityksen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme