SDP EDUSKUNTA

SDP:n Hussein al-Taee:Ihmisoikeusloukkaukset eivät voi enää jatkua - saamelaiskäräjälaki on saatettava voimaan tällä vaalikaudella

Jaa
SDP:n kansanedustaja, eduskunnan ihmisoikeusverkoston ja ihmisoikeusneuvottelukunnan jäsen Hussein al-Taee pitää kriittisen tärkeänä, että eduskunnassa oleva saamelaiskäräjälaki saatetaan voimaan tämän hallituskauden aikana. Hallituksen lakiesitys on tällä hetkellä perustuslakivaliokunnan käsittelyssä.
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

-Suomi on velvoitettu poistamaan nykyisestä saamelaiskäräjälaista kohdat, jotka rikkovat saamelaisten oikeuksia ja jotka rikkovat kansainvälisiä sopimuksia. Hetki muuttaa laki on nyt. Saamelaiskäräjälaki pitää saada läpi eduskunnasta tällä vaalikaudella, vaatii al-Taee.

YK:n ihmisoikeuskomitea on antanut ratkaisuja, joissa todetaan Suomen loukanneen kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevaa kansainvälistä yleissopimusta. Myös YK:n rotusyrjinnän poistamista käsittelevältä komitealta Suomi on saanut ratkaisun, jossa todettiin, että Suomi rikkoo YK:n kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamista koskevaa yleissopimusta.

-Saamelaiskäräjälain aiemmat valuviat on korjattava, jotta Euroopan Unionin ainoa alkuperäiskansa saa päättää itse omista asioistaan. Saamelaiskäräjälain uudistaminen, kuten saamelaiset itse haluavat, on nimenomaan ihmisoikeusasia, se ei ole mielipidekysymys. Suomen on osoitettava, että olemme ihmisoikeuksia kunnioittava, vahva oikeusvaltio, toteaa al-Taee.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta järjesti julkisen kuulemisen saamelaiskäräjälain osalta, jossa oikeusministeriön kansliapäällikkö toi esiin ministeriön yksiselitteisen ja painokkaan kannan lain uudistamisen tarpeesta. al-Taee pitää hyvänä asiana, että julkinen kuuleminen järjestettiin, jotta pystyttiin oikomaan julkisuudessa esillä olleita vääriä ja epätosia väitteitä.

-Saamelaiset eivät kaipaa juhlapuheita, vaan he tarvitsevat tekoja ihmisoikeuksiensa toteutumisen puolesta. Meidän lainsäätäjien eduskunnassa on taattava ne heille hyväksymällä saamelaiskäräjälain uudistus, päättää al-Taee.

Saamelaisten kansallispäivää vietetään tänään helmikuun 6. päivänä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hussein al-TaeeKansanedustaja

Yhteydenotot: avustaja Mika Hujanen +358 46 923 1858

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Haatainen: Paremmalla johtamisella selätetään työuupumus22.3.2023 12:16:21 EET | Tiedote

Viime aikoina on uutisoitu paljon erityisesti nuorten kokeman työuupumuksen kasvusta. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset saavat sairauspäivärahaa. Ongelma ei ole yksilössä vaan työn organisoinnissa. Työelämä ei ole valmis ja sen on kyettävä muuttumaan ajassa. Tarvitsemme lisää tutkimusta, ideoita ja kokeiluja, jotta voimme tehdä päätöksiä jotka aidosti parantavat työelämää ja varmistavat että ihmiset viihtyvät työssään ja kokevat sen merkitykselliseksi.

SDP:n Marko Asell: Hyvinvointialue ei ole nimensä mittainen, ennen kuin siellä edistetään aidosti myös liikuntaa   22.3.2023 08:14:19 EET | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä julkaisi eilen raportin ”Kulttuurin ja liikunnan hyvinvointivaikutukset osaksi päätöksenteko- ja ohjausjärjestelmää”. Raportti on ansiokas katsaus siihen, mitä Suomessa olisi hyvä tehdä toisin, jotta aidosti edistäisimme ihmisten hyvinvointia jatkossa paremmin. Esimerkiksi sote-uudistuksen keskeisenä tavoitteena on ollut ennaltaehkäisevien toimien lisääminen uusilla hyvinvointialueilla, mutta tässä yhteydessä ei mainita sanallakaan liikuntaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme