SDP EDUSKUNTA

SDP:n Hussein al-Taee:Ihmisoikeusloukkaukset eivät voi enää jatkua - saamelaiskäräjälaki on saatettava voimaan tällä vaalikaudella

Jaa
SDP:n kansanedustaja, eduskunnan ihmisoikeusverkoston ja ihmisoikeusneuvottelukunnan jäsen Hussein al-Taee pitää kriittisen tärkeänä, että eduskunnassa oleva saamelaiskäräjälaki saatetaan voimaan tämän hallituskauden aikana. Hallituksen lakiesitys on tällä hetkellä perustuslakivaliokunnan käsittelyssä.
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

-Suomi on velvoitettu poistamaan nykyisestä saamelaiskäräjälaista kohdat, jotka rikkovat saamelaisten oikeuksia ja jotka rikkovat kansainvälisiä sopimuksia. Hetki muuttaa laki on nyt. Saamelaiskäräjälaki pitää saada läpi eduskunnasta tällä vaalikaudella, vaatii al-Taee.

YK:n ihmisoikeuskomitea on antanut ratkaisuja, joissa todetaan Suomen loukanneen kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevaa kansainvälistä yleissopimusta. Myös YK:n rotusyrjinnän poistamista käsittelevältä komitealta Suomi on saanut ratkaisun, jossa todettiin, että Suomi rikkoo YK:n kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamista koskevaa yleissopimusta.

-Saamelaiskäräjälain aiemmat valuviat on korjattava, jotta Euroopan Unionin ainoa alkuperäiskansa saa päättää itse omista asioistaan. Saamelaiskäräjälain uudistaminen, kuten saamelaiset itse haluavat, on nimenomaan ihmisoikeusasia, se ei ole mielipidekysymys. Suomen on osoitettava, että olemme ihmisoikeuksia kunnioittava, vahva oikeusvaltio, toteaa al-Taee.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta järjesti julkisen kuulemisen saamelaiskäräjälain osalta, jossa oikeusministeriön kansliapäällikkö toi esiin ministeriön yksiselitteisen ja painokkaan kannan lain uudistamisen tarpeesta. al-Taee pitää hyvänä asiana, että julkinen kuuleminen järjestettiin, jotta pystyttiin oikomaan julkisuudessa esillä olleita vääriä ja epätosia väitteitä.

-Saamelaiset eivät kaipaa juhlapuheita, vaan he tarvitsevat tekoja ihmisoikeuksiensa toteutumisen puolesta. Meidän lainsäätäjien eduskunnassa on taattava ne heille hyväksymällä saamelaiskäräjälain uudistus, päättää al-Taee.

Saamelaisten kansallispäivää vietetään tänään helmikuun 6. päivänä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hussein al-TaeeKansanedustaja

Yhteydenotot: avustaja Mika Hujanen +358 46 923 1858

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Työvoiman saatavuuteen tulee panostaa pikaisesti30.3.2023 10:39:55 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää tärkeänä, että ensi hallituskaudella etsitään pikaisesti ratkaisuja työvoiman saatavuuden tehostamiseksi. Suomessa vallitseva työvoimapula ei koske ainoastaan hoitoalaa. Koko julkisella sektorilla työvoiman riittävyydessä on haasteita ja saman ongelman äärellä ollaan esimerkiksi myös ravintola-, siivous-, rakennus- ja kuljetusalalla. Tosiasia on, että osaajia tarvitaan myös monille erikoisaloille. - Työvoimapula on iskenyt salaman tavoin ja kun suuria ikäluokkia eläköityy muutamassa vuodessa yhä enemmän, tilanne tulee hankaloitumaan entisestään. Nyt on viimeistään otettava härkää sarvista ja panostettava kaikin tavoin siihen, että tämä ongelma ratkaistaan, Werning painottaa. Tällä hallituskaudella on tehty mittavia toimenpiteitä työ- ja koulutusperusteisen maahanmuuton edistämiseksi ja tämä on yksi osa ratkaisua. - Tavoitteeksi on asetettu vähintään kaksinkertaistaa työvoiman maahanmuutto nykytasosta vuoteen 2030mennessä. Vaikka myönnettyjen lup

SDP:n Lindtman: Purran takinkääntö on perussuomalainen palkansaajapetos30.3.2023 10:05:51 EEST | Tiedote

Vain reilu kuukasi sitten Riikka Purran johtama perussuomalaiset antoi lupauksen suomalaiselle duunarille, että se on valmis parantamaan palkansaajien ostovoimaa poistamalla niin sanotut kiky-maksut palkansaajilta (https://vaalistaja.fi/tuplaliksan-sunnuntai-ja-kikyn-tulevaisuus-katso-mita-mielta-puolueet-ovat/). – Kallistuvien hintojen kanssa kamppailevien palkansaajien kannalta lupaus on merkitykseltään suuri. Tähän mennessä palkansaajille siirrettyjä kiky-maksuista on kertynyt yli 11 miljardin summa. Keskituloisen palkansaajan työuran aikana kiky-maksuista kertyy laskennallisesti 40 000 euron potti, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman toteaa. Keskiviikkona MTV:n pääministeritentissä puheenjohtaja Purra kuitenkin yllättäen ilmoitti, ettei puolue kannata palkansaajien ostovoiman vahvistamista maksuja siirtämällä. – Vuonna 2015 puolue petti palkansaajat Sipilän hallituksessa, kun se ensin yritti leikata duunareiden sunnuntaikorvaukset ja sakottaa sairaslomasta. Kun tämä

SDP:n Piritta Rantanen: Elintarviketuotannon ketjussa tarvitaan korjausliikkeitä29.3.2023 10:50:33 EEST | Tiedote

Maataloustuottajien työstään saamat tulot ovat laskeneet koko 2000-luvun. Tämä selviää vastikään julkaistusta maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmän raportista. Hallituksen asettamassa ryhmässä on ollut edustus kaikista eduskuntapuolueista. Työryhmän jäsenenä ollut SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen peräänkuuluttaa toimia, joilla koko elintarvikeketju saadaan toimimaan oikeudenmukaisemmin, alkutuottajat huomioiden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme